4. Niet eten en geen seks, wat zijn de regels tijdens ramadan? – Vasten is een van de regels van de ramadan waar moslims zich in deze maand aan moeten houden. Van zonsopgang tot zonsondergang is het niet toegestaan om te eten of te drinken. Nee, ook geen glaasje water. Zodra de zon onder is, mag er weer worden gegeten. Deze maaltijd noemen de moslims iftar, Volgens de overlevering beëindigde Mohammed zijn vastenperiode met een glas water en drie dadels. Deze traditie wordt door veel moslims in ere gehouden, door drie dadels te eten als start van hun iftar.
Hoe laat mag je eten bij Ramadan?
Hoe laat is het etenstijd ramadan? – Hoe laat mag je vandaag eten met ramadan? – Tijdens de ramadan, die vandaag begint, mag alleen tussen zonsondergang en zonsopkomst worden gegeten. De zon gaat elke dag later onder, dus verschuift het tijdstip van de eerste maaltijd steeds. Vandaag is dat 20.40 uur, maar over een paar weken is dat 21.15 uur.
Hoe laat ochtend eten Ramadan?
Alles wat je moet weten over ramadan De ramadan valt in 2023 tussen dinsdagavond 21 maart en donderdagavond 20 april. We wensen alle deelnemers een fijne ramadan. De meeste gestelde vragen over ramadan en voedingstips om zowel collega’s als cliënten te informeren.
- Valt de ramadan altijd op hetzelfde moment van het jaar? De islam kent vijf religieuze verplichtingen, de vijf zuilen van de islam.
- Het vasten is daar één van en valt in de maand ramadan.
- Ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender.
- De islamitische kalender is gebaseerd op het maanstelsel.
Volgens dit stelsel duurt een maand 29 of 30 dagen en telt het jaar 354 dagen. Het is dus 11 dagen korter dan het zonnejaar. Daarom schuift de ramadan elk jaar een stukje op en is dus niet aan een vast seizoen gebonden. Nu vindt de ramadan in de lente plaats, maar over een paar jaar begint deze in de winter.
- Tijdens de ramadan wordt je geacht tussen zonsopgang (eigenlijk: begin ochtendschemer, “zodra de zwarte draad van de witte draad is te onderscheiden”) tot zonsondergang te vasten.
- Dit betekent dat je niet mag eten, drinken en geen seksuele omgang hebben met je partner tussen zonsopgang en zonsondergang.
Waarom vasten moslims? De maand ramadan is een gelegenheid om eigenschappen zoals vasthoudendheid, discipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing te ontwikkelen. Het vasten heeft naast sociale en spirituele voordelen ook fysieke voordelen. Doordat je je maag en darmen rust gunt, kan je lichaam afvalstoffen afdrijven, ook raakt het lichaam overtollig vocht en vet kwijt.
Het vasten versterkt het gevoel van verbondenheid en inlevingsvermogen. Mensen houden rekening met elkaar omdat zij bewust zijn dat iedereen in de zelfde periode zich onthoudt van eten en drinken en worden aangemoedigd barmhartig te zijn voor elkaar en voor mensen die het minder hebben. Dus vasten is een zwaar regiem? Het vasten is geen regiem, maar door op de juiste manier te vasten kan je overtollig vet verliezen waardoor je in omvang en kilo’s dus wel afvalt.
Alleen in de praktijk werkt het anders. Vanaf zonsondergang gaan families en kennissen bij elkaar op bezoek om goed te eten. Men heeft immers de hele dag nog niets in de maag gehad. Binnen sommige gemeenschappen worden er feestmaaltijden opgediend. Zoals zoete gebakjes om energie op te doen, de typische Marokkaanse soep ‘Harira’ om de belangrijkste voedingsstoffen binnen te krijgen, lekkere hoofdgerechten en veel fruit.
Hierdoor kunnen de mensen juist aankomen tijdens de Ramadan periode. Door het vasten gaat je stofwisseling op een lager pitje werken, waardoor alle vetten en zoete hapjes die je in de nacht eet juist opgeslagen worden in de heupen en de buik. Daarom is het belangrijk dat men gezond en niet veel eet. Mag je vasten als je ziek bent? Alle moslims zijn verplicht te vasten tijdens de ramadan (NB: het is uiteraard een individuele keuze).
De islam geeft echter aan dat er uitzonderingen zijn. De volgende groepen zijn niet verplicht te vasten: kinderen tot ze pubers zijn, vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven, ouderen, (chronisch) zieken, reizigers, mensen die zware lichamelijke inspanning moeten leveren.
- Het is gebruikelijk dat mensen die door ziekte of andere omstandigheden niet kunnen vasten, op een andere manier aan hun religieuze plicht voldoen.
- Zij kunnen bijvoorbeeld op een ander moment het vasten inhalen of een gift aan de armen geven.
- Toch willen veel islamitische mensen die chronische ziek zijn (zoals mensen met suikerziekte) zo veel mogelijk meedoen aan de vastentijd in het kader van hun religieuze beleving.
Als de mogelijkheid bestaat dat de ziekte verergert door het vasten of door het niet innemen van de medicatie is het – eigenlijk – voor een moslim verboden om te vasten. Is ramadan schadelijk voor je gezondheid? Als je gezond bent is de ramadan niet schadelijk voor je gezondheid, doordat je gewoon in de avond de nodige voedingstoffen binnen krijgt.
De meeste problemen worden ervaren in de energiebalans. Doordat je overdag niet eet, raakt je energiebalans in de war waardoor je je minder goed kan concentreren en sneller moe bent. In Islamitische landen waar vasten normaal is, hebben mensen begrip voor elkaar en wordt minder hard gewerkt. In Nederland ligt het moeilijk.
Niet eten is vol te houden, maar niet drinken is dat wel gezond? Als je in de avond voldoende drinkt, is het onthouden van het drinken overdag niet gevaarlijk. Een gezond mens is hiertoe in staat. Alleen onder extreme omstandigheden; zoals mensen die woonachtig zijn in woestijngebieden; zij lopen risico op uitdroging.
- Gelukkig is dit niet het geval in Nederland.
- Mag je tandpasta gebruiken overdag? Het is toegestaan voor iemand die vast, om tandpasta te gebruiken, wel moet je voorzichtig zijn, zodat niets van de oplossing je keel binnen gaat.
- Bij voorkeur maak je de mond schoon met een miswaak (natuurlijke tandenborstel, van wortel arakboom).
Is het vasten nog geldig als ik toch iets eet of drink? Alleen als je bewust eet en/of drinkt tussen ochtendschemering en zonsondergang, is het vasten ongeldig geworden. Als dit gebeurt omdat men het vergeten was dat men vastte, moet je gewoon doorgaan met vasten.
- Het vasten is dus nog geldig als je onderweg naar school per ongeluk een regendruppel inslikt.
- Is de islam het enige geloof dat vast? Nee zeker niet.
- Ook het christendom kent een periode van vasten.
- Voor de katholieken bijvoorbeeld behoort er een 40 dagen durende vastenperiode te zijn na het vieren van de carnaval tot aan pasen.
Binnen het orthodox koptisch christendom, wordt er zelfs 200 dagen gevast, waarvan een aantal dagen compleet vegetarisch zijn. Ook het boeddhisme en jodendom kennen een vastenperiode. De manier van vasten verschilt wel per geloof, veel gelovige Amerikanen bijvoorbeeld vasten door middel van het niet eten van een bepaald iets waar ze erg van houden.
Dus dan drinkt men 40 dagen lang geen koffie, of eet men geen chocolade. Hoe feliciteer je een moslim met de ramadan? Bij aanvang kan men hen een gezegende ramadan en een aangename vastenmaand toewensen, bij afloop een gelukkig en gezegend Eid-ul-Fitr (ontvastingsfeest). Mag je parfum gebruiken tijdens het vasten? Er is geen probleem in het aanbrengen van parfum terwijl men vast en dit heeft geen enkel effect op het gebed, behalve als de parfum een wierrook basis heeft en men het opzettelijk inademt.
Dit is omdat de rook van de wierrook de neus binnengaat en de hersenen beïnvloeden en op die manier ook het vasten beïnvloedt. Wat parfums betreft, dan is er geen enkel probleem voor degene die vast om ze te gebruiken. Mag iemand tijdens het vasten iets gebruiken tegen droge lippen? Ja, dat mag.
Je moet alleen uitkijken dat je niets doorslikt. Mocht dit toch onbewust gebeuren dan valt je overigens niets te verwijten. Mag je injecties toegediend krijgen? Het is toegestaan om gedurende het vasten een injectie toegediend te krijgen in zowel de spieren als de bloedvaten. Wat echter niet toegestaan is zijn injecties die ter vervanging dienen van voedsel, omdat dit als eten en drinken wordt beschouwd.
Als het mogelijk is om dit uit te stellen tot na zonsondergang, dan heeft dit de voorkeur. Mag een astmapatiënt tijdens het vasten een inhaleertoestel gebruiken? Ja, dat mag, want de inhoud van een inhaleertoestel gaat niet naar de maag, maar naar de longen en kan dus niet als eten en drinken worden beschouwd.
- Hoe zit het met de cliënten die medicatie gebruiken, mogen deze ook vasten? Alle vragen die betrekking hebben op medicatie, kunnen aan de huisarts gesteld worden of kijken op,
- Voeding Een belangrijk thema tijdens de vastenmaand ramadan is voeding.
- Daarom zullen we hieronder een aantal punten op een rijtje zetten.
Met tips en voeding adviezen. Lichamelijke veranderingen Er treden vaak tijdens de ramadan periode lichamelijke klachten op als teken van de veranderingen in de leefstijl:
Hoofdpijn en misselijkheid: dit wordt veroorzaakt door gebrek aan caffeïne en koolhydraten. Dit is vaak aan het begin van de ramadan. Vermoeidheid en concentratieverlies: dit komt door de honger en de kortere nachtrust. Dit duurt vaak de gehele maand ramadan. Buikpijn: in korte tijd veel en snel eten. Gerechten vallen zwaar op de maag en darmen omdat ze hele dag rust hebben gehad. Hieronder valt ook gefrituurd eten. Een bekende klacht tijdens het vasten is ‘trek hebben’. Door een stevige basis met vezelrijke producten, zoals volkorenbrood, aardappelen, zilverrijst, groeten en fruit kan de trek gevoel uitgesteld worden. Dit geeft voor een langere periode een verzadigder gevoel dan bijvoorbeeld witbrood en witte rijst.
Tips om klachten te voorkomen
Veel vezels eten Niet snel eten. Hoe sneller je eet, hoe groter de kans is op lichamelijke klachten. Niet veel eten. Hoe meer je eet, hoe meer je lichaam energie moet gaan gebruiken om het weer te verwerken. Probeer gefrituurd eten te beperken. Eet zoveel mogelijk wat je lichaam kent, zodat het lichaam niet extra energie kost om het onbekende eten te verwerken. Probeer zoetigheid te voorkomen omdat het veel calorieën bevat. Aangezien het lichaam anders omgaat met binnen gekregen maaltijden, omdat het lichaam weinig binnen krijgt overdag, verwerkt het lichaam ook weinig. Drink vooral kruidenthee of water. Beperk het drinken van koffie en gewone thee. Ze ontrekken vocht aan het lichaam. Beweging tijdens ramadan is belangrijk, pas op dat je dan niet te veel vocht verliest. Vooral op warme dagen, het lichaam zou het vocht willen aanvullen en met het vasten kan dit niet. Beweeg bijvoorbeeld door na het eten te gaan wandelen of de fiets naar het werk te pakken.
Teveel eten wordt afgeraden in de islam “Eet en drink vrij, maar verkwist niet.” (Surah Al-Araf, 07:31). Veel van de voedingsmiddelen die worden aanbevolen in de Heilige Koran komen ook overeen met de voedingsrichtlijnen voor een gezond dieet. De Heilige Profeet Mohammed (saw) dronk veel melk en at veel dadels, groenten en fruit, zoals olijven, uien, komkommer, vijgen, dadels, druiven en peulvruchten.
Hoe laat mag je niet eten Ramadan?
Hoe lang niet eten ramadan? – Tijdens de ramadan mag je een maand lang tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken, vrijen, liegen en vloeken. Er wordt extra aandacht besteed aan het geloof, bijvoorbeeld door meer en langer te bidden.
Hoe laat eten Ramadan 2023 Nederland?
Ramadan en diversiteitsdag In 2023 begint woensdagavond 22 maart de Ramadan. Gedurende een maand vasten moslims tussen zonsopgang en -ondergang. Hoe gaat u binnen uw organisatie om met vastende medewerkers, terwijl het werk doorgaat? AWVN geeft een aantal tips.
Heeft u al een diversiteitsdag afgesproken? Cao-partijen bij Rabobank hebben vorig jaar afgesproken dat het verplichte verlof op Goede Vrijdag ‘ingeruild’ wordt voor een feestverlofdag die medewerkers naar eigen inzicht kunnen bepalen. Dat kan een zelfgekozen feestdag zijn of een dag die volgens hun geloofs- of levensovertuiging als geldt, bijvoorbeeld Goede Vrijdag, het Suikerfeest of het Lichtjesfeest.
Over de Ramadan Het begin en einde van de vastenmaand hangt af van de stand van de maan. De precieze start is daarom pas enkele dagen van te voren bekend. Tijdens de vastenperiode drinken en eten moslims niet tussen zonsopkomst en zonsondergang. Tussen deze uren zijn roken en seks ook niet toegestaan.
De Ramadan is een periode van bezinning. Liefdadigheid, vrijgevigheid en saamhorigheid zijn extra belangrijk. Na zonsondergang komen moslims vaak met familie samen om het vasten te verbreken met een maaltijd: de iftar. Er zijn in Nederland bijna 1 miljoen moslims. Het merendeel doet mee aan de Ramadan, maar kinderen bijvoorbeeld niet.
En moslims hoeven tijdens ziekte, reizen, menstruatie of zwangerschap niet te vasten. Zij kunnen ervoor kiezen om de vastenperiode later in te halen. Ramadan en de werkvloer Het werk gaat tijdens de Ramadan door. Maar het zou kunnen dat werknemers minder fit zijn omdat zij vasten, of omdat het dag- en nachtritme anders is dan normaal.
Wat kunt u doen als werkgever? Laat leidinggevenden extra aandacht besteden aan medewerkers die vasten en in de gaten houden of het goed gaat met de medewerker. Geef andere medewerkers voorlichting over de Ramadan, zodat er (meer) onderling begrip is tussen collega’s. En vraag hen om respect te tonen voor de vastende collega.
Bekijk of aanpassingen in het rooster mogelijk en wenselijk zijn. Misschien vinden de vastende medewerkers het bijvoorbeeld prettig om meer nachtdiensten te werken. Of spreek af dat zij de lunchpauze mogen overslaan en in plaats daarvan eerder beginnen of stoppen.
Houd rekening met zware werkzaamheden die veel inspanning vragen. Diversiteitsdag: feestdag uitruilen voor het Suikerfeest De vastenmaand wordt afgesloten met het Suikerfeest. Dit is vaak een groot familiefeest. Men gaat bij elkaar op bezoek en geeft elkaar cadeautjes of geld. En er wordt flink uitgepakt met allerlei zoete lekkernijen.
Wat kunt u als werkgever doen om werknemers deze feestdag te laten vieren? Verschillende werkgevers geven hun werknemers de mogelijkheid om verlof voor traditionele Nederlandse feestdagen uit te ruilen voor een verlofdag die vanwege hun geloof of culturele achtergrond belangrijk is.
- Bijvoorbeeld Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, of Goede Vrijdag (als dat een betaalde feestdag is in uw cao of arbeidsvoorwaardenregeling) kan worden uitgeruild voor het Suikerfeest.
- Of werknemers krijgen één diversiteitsdag die ze naar eigen keuze mogen inzetten.
- Dit past in de bredere trend om feestdagen meer aan te laten sluiten bij individuele behoeften van werknemers.
: Ramadan en diversiteitsdag
Hoe laat voor Fajr stoppen met eten?
Vraag: U gaf in een eerdere vraag aan dat het Bid c ah is om vijf minuten voor Fadjr te stoppen met eten. Ik kwam de volgende overlevering tegen van al-Boekhaarie, verhaald van Anas waarin Zayd bin Thaabit zei: “We deden de Soehoer met de Profeet (vrede zij met hem).
- Daarna stond hij (vrede zij met hem) in gebed.
- Ik vroeg: “Wat was het tijdsbestek tussen Soehoer en de Adhaan?” Hij (vrede zij met hem) zei: ” Het tijdsbestek was voldoende om vijftig verzen van de Koran te lezen.” Het reciteren van vijftig verzen zou ongeveer vijf à tien minuten tijd in beslag nemen.
Hoe kan het dan een Bid c ah zijn om vijf minuten voor Fadjr te stoppen met eten? Antwoord: Alle lof zij Allah. Er is verhaald van Anas dat Zayd ibn Thaabit zei: “We aten Soehoer met de Profeet (vrede zij met hem). Daarna stond hij (vrede zij met hem) op om te bidden.
Ik (Anas) zei: “Wat was het tijdsbestek tussen Soehoer en de Adhaan?” Hij (vrede zij met hem) zei: ” Zo lang het duurt om vijftig verzen van de Koran te lezen.” (al-Boekhaarie) Deze overlevering geeft aan dat de Profeet gewoon was dit tijdsbestek te gebruiken om Soehoer te nuttigen, voordat de Adhaan aanbrak.
Niet dat de Profeet begon met vasten en stopte met eten en drinken, zoveel tijd voor Fadjr. Er is een verschil tussen het tijdstip van Soehoer en het tijdstip waarop men zich moet onthouden van eten en drinken. Dit is duidelijk, alle lof zij Allah. Het is net alsof je zegt: “Ik at Soehoer twee uur voor Fadjr.” Dit betekent niet dat je toen bent begonnen met het vasten.
- Je geeft simpelweg aan wanneer je Soehoer hebt genuttigd.
- Wat je kunt begrijpen uit de overlevering van Zayd ibn Thaabit is dat het aanbevolen is om de Soehoer uit te stellen (tot vlak vóór Fadjr) en niet dat het aanbevolen is om een bepaalde tijd vóór Fadjr te stoppen met eten en drinken.
- Allah heeft de vastenden toegestaan om te eten en te drinken, totdat zij zeker weten dat het ochtendgloren is aangebroken.
Allah zegt (interpretatie van de betekenis): ” En eet en drink, totdat de witte draad (d.w.z. licht) van de dageraad aan jullie verschijnt en deze duidelijk te onderscheiden is van de zwarte draad (d.w.z. van de duisternis van de nacht), Voltooi vervolgens het vasten tot aan het vallen van de avond.” (Soerat al-Baqarah: 187) Het is dus toegestaan om onderbrekingen te hebben met het eten en drinken in de nachten van de Ramadan.
Van het begin van de nacht tot aan het ochtendgloren. Daarna is ons bevolen om het vasten te voltooien tot de nacht weer komt. (Aboe Bakr al-Djassaas, Ahkaam ul-Qoer’aan, boekdeel 1, blz.265) Er is verhaald van c Aa’ishah dat Bilaal gewoon was om de Adhaan in de nacht te verrichten, en de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) zei: ” Eet en drink totdat Ibn Oemmi Maktoem de Adhaan verricht, want hij verricht de Adhaan niet totdat het ochtendgloren is aangebroken.” (al-Boekhaarie en Moeslim) Imam an-Nawawie zei: “Onze metgezellen en andere geleerden zijn het erover eens dat Soehoer een Soennah is, en het uitstellen ervan is aangeraden.
Het bewijs hiervoor is de Sahieh overlevering. En omdat Soehoer en het vertragen van Soehoer iemand helpt om te vasten, en ons ook onderscheidt van de ongelovigen. Het tijdstip van het vasten is overdag, er is dus geen reden om de Iftaar te vertragen of je te onthouden van het nuttigen van Soehoer aan het einde van de nacht.” (al-Madjmoe c, boekdeel 6, blz.406) Het zittende comité werd de volgende vraag gesteld: “Ik heb in sommige Tafsier gelezen dat de vastende persoon twintig minuten voor de Adhaan van Fadjr moet stoppen met eten en drinken.
- En er wordt gezegd dat je daarmee het zekere voor het onzekere neemt.
- Hoeveel tijd moet er zitten tussen het stoppen met eten en drinken en de Adhaan van Fadjr in de Ramadan? Wat is de regelgeving over iemand die de gebedsoproeper hoort zeggen “Het bidden is beter dan het slapen” en dan zegt: “Ik kan nog steeds drinken, zolang de Adhaan nog gaande is.” Is dit correct? Het comité antwoordde: “Het basisprincipe als het gaat over wanneer de vastende persoon moet stoppen met eten en drinken en zijn vasten dient te verbreken is te vinden in de volgende woorden van Allah (interpretatie van de betekenis): “En eet en drink, totdat de witte draad (d.w.z.
licht) van de dageraad aan jullie verschijnt en deze duidelijk te onderscheiden is van de zwarte draad (d.w.z. van de duisternis van de nacht), Voltooi vervolgens het vasten tot aan het vallen van de avond.” (Soerat al-Baqarah: 187) Het is toegestaan om te eten en te drinken totdat het ochtendgloren verschijnt, wat de witte draad van het licht is, wat Allah benoemt als laatste tijd waarop het nog is toegestaan om te eten en te drinken.
Wanneer het tweede ochtendgloren verschijnt, is het Haraam om te eten en te drinken en andere zaken te verrichten die het vasten ongeldig maken. Voor de persoon die drinkt terwijl hij de Adhaan hoort, geldt: als de Ahdaan na het tweede ochtendgloren wordt gedaan, dan moet hij deze dag inhalen. Maar als dit vóór het ochtendgloren is, dan hoeft hij niets in te halen.” (Fataawa al-Ladjnat ud-Daa’imah, boekdeel 10, blz.284) Sheikh Ibn Baaz werd gevraagd over het stoppen met eten en drinken vijftien minuten voor Fadjr.
Hij antwoordde: “Ik ken geen basis hiervoor. Wat er in de Koran en de Soennah staat hierover is dat je moet stoppen met eten en drinken wanneer de dageraad aanbreekt. Allah zegt (interpretatie van de betekenis): ” En eet en drink, totdat de witte draad (d.w.z.
Hoelang na Fajr mag je eten?
Al-Islaam.com Facebook! Wat is het oordeel m.b.t wat Al-Imsaak heet? In een overlevering van Zaid bin Thaabit, wordt verhaald dat de boodschapper van Allah stopte met het eten en drinken in een tijdspanne waarin men 50 verzen kan reciteren voor de komst van Fadjr.
In een eerdere uitspraak heeft u gezegd dat het (expres) stoppen met eten en drinken voor Fadjr een bid’ah (vernieuwing) is, maar deze h’adieth bewijst toch het tegendeel? Sheikh Mohammad Saalih’ al Moenadjied antwoordde hierop met het volgende: Al-Boekhaarie (1921) heeft van Anas overgeleverd, dat Zayd bin Thaabit zei: “wij aten sah’oer met de boodschapper van Allah, daarna stond hij op om te bidden.” Ik (Anas) zei: “hoe lang zat er tussen de adzaan en de sah’oer” Hij zei: “zo lang als het duurt om 50 verzen te reciteren.” Deze h’adieth toont aan dat de boodschapper van Allah zijn sah’oer at zoveel tijd voor de adzaan, en geenszins dat de boodschapper van Allah begon met vasten en dus stopte met eten en drinken zoveel tijd voor Fadjr.
Er is een verschil tussen het tijdstip van sah’oer en het stoppen met eten en drinken, dat is duidelijk, Alle lof zij Allah. Het is net als het zeggen, “Ik at sah’oer twee uur voor Fadjr.” Dit wil niet zeggen dat je begon met vasten vanaf dat tijdstip, maar dat je simpelweg aangeeft wanneer jij sah’oer hebt gegeten, Wat opgemaakt kan worden uit de h’adieth van Zaid bin Thaabit (moge Allah tevreden met hem zijn), is dat het moestah’abb is om de sah’oer uit te stellen en dat het niet moestah’abb is om te stoppen met eten en drinken zoveel tijd voor Fadjr.
- Allah heeft degenen die de intentie hebben om te vasten geboden om te eten en drinken, totdat zij er zeker van zijn dat de zonsopkomst gekomen is.
- Allah zegt: “.en eet en drinkt tot de witte draad (licht) en de zwarte draad (duisternis) van de Fadjr (ochtendschemering); voor jullie te onderscheiden is.
Maakt daarna het vasten vol tot zonsondergang.” (Soerat al-Baqarah (2), aayah 187) (Vervaardigd door Aboe Bakr al-Djassaas in Ah’kaam al-Qor-aan, 1/265) Het is dus toegestaan om geslachtsgemeenschap te hebben, te eten en te drinken gedurende de nachten van de Ramadan, vanaf het begin van de nacht, tot zonsopkomst – hierna zijn wij geboden om te vasten totdat de nacht valt.
Al-Boekhaarie (1919) en Moesliem (1092) hebben van ‘Aa-ieshah overgeleverd, dat Bilaal gewoon was de adzaan te verrichten ‘s nachts en dat de boodschapper van Allah zei: “Eet en drink, totdat Ibn Oemm Maktoem de adzaan verricht, want hij verricht de adzaan niet totdat de zonsopkomst komt.” An-Nawawi zei in al-Majmoe’ (6/406): “Onze metgezellen en andere geleerden hebben overeenstemming bereikt, over het feit dat sah’oer Soennah is en dat het uitstellen ervan de voorkeur heeft.
Het bewijs hiervoor zijn de authentieke overleveringen. Ook doordat de sah’oer, en het uitstellen ervan, men helpt om te vasten en zij een onderscheid met zich mee brengen ten opzichte van de koeffaar. Bovendien is de dag het tijdstip van het vasten, dus zit geen logica in het uitstellen van de iftaar of het wegblijven van het eten van sah’oer aan het einde van de nacht.” Het permanente Comité (10/284) werd gevraagd: ik heb in sommige tafsiers (d.w.z.
- Uitleg van de Qor-aan) gelezen, dat de vastende persoon dient te stoppen met eten en drinken, 20 minuten voor de adzaan van Fadjr en dit is omschreven als het zich bevinden aan de veilige zijde.
- Hoeveel tijd dient er te zijn tussen het stoppen met eten en drinken en de adzaan van Fadjr in de Ramadan? Wat is het oordeel over degene die de moe-adzien (oproeper tot het gebed) hoort zeggen; “as-salaatoe khayroen min an-nawm (het gebed is beter dan de slaap)” en hij drinkt totdat de adzaan ophoudt – is dit correct” Zij antwoordden: het basisprincipe betreffende de vastende persoon, wanneer hij dient te beginnen en stoppen met eten en drinken, is de vers waarin Allah zegt: “.en eet en drinkt tot de witte draad (licht) en de zwarte draad (duisternis) van de Fadjr (ochtendschemering); voor jullie te onderscheiden is.
Maakt daarna het vasten vol tot zonsondergang.” (Soerat al-Baqarah (2), aayah 187) Het is toegestaan om te eten en drinken tot zonsopkomst, hetgeen dat de witte draad van licht impliceert; dat is het uiterste tijdstip tot wanneer men mag eten en drinken.
- Wanneer de tweede zonsopkomst komt, is het haraam om te eten en drinken en andere zaken te verrichten die het vasten verbreken.
- Degene die drinkt, terwijl de adzaan van de Fadjr verricht wordt: indien de adzaan komt na de tweede zonsopkomst, dan dient hij de dag in te halen, maar indien dit was voor de (eerste) zonsopkomst, dan dient hij niets in te halen.
Sheikh ibn Baaz (moge Allah tevreden met hem zijn) werd gevraagd over het stoppen met eten en drinken 15 minuten voor de Fadjr. Hij (moge Allah hem genadig zijn) antwoordde: ik ken hiervoor geen basis, in tegenstelling hiertoe toont de Qor-aan en de Soennah ons aan dat wij dienen te stoppen met eten en drinken wanneer de zonsopkomst komt, omdat Allah zegt: “.en eet en drinkt tot de witte draad (licht) en de zwarte draad (duisternis) van de Fadjr (ochtendschemering); voor jullie te onderscheiden is.
- Maakt daarna het vasten vol tot zonsondergang.” (Soerat al-Baqarah (2), aayah 187) De boodschapper van Allah zei ook: “De zonsopkomst is van twee typen, een zonsopkomst wanneer het h’araam wordt om te eten en toegestaan is om te bidden en een zonsopkomst wanneer je niet dient te bidden (d.w.z.
- Het Fadjr-gebed) en het toegestaan is om te eten.” Overgeleverd door ibn Khoezaymah en al-H’aakim, die het als Sah’ieh’ heeft geclassificeerd in Boeloegh al-Maraam.
Tevens zei de boodschapper van Allah: Bilaal verricht de adzaan ‘s nachts, dus eet en drink totdat Ibn Oemm Maktoem de oproep tot het gebed verricht.” De overleveraar zei: Ibn Oemm Maktoem was een blinde man die de oproep tot het gebed niet verrichte, totdat iemand tegen hem zou zeggen, ‘de morgen is gekomen, de morgen is gekomen.'” Sah’ieh’ – Moettafaqoen ‘aleyh (Uit: Madjmoe’ Fataawa Ibn Baaz, 15/281) : Al-Islaam.com Facebook!
Wat is de Imsak?
Wat is de betekenis van imsak? 2023-03-23 2023-06-22 Imsak is een term die wordt gebruikt in de islamitische traditie die verwijst naar het tijdstip van het begin van de ochtendschemering en het moment waarop moslims beginnen met vasten tijdens de heilige maand Ramadan.
Welke gebedstijd mag je eten?
Datum: donderdag 23 maart t/m donderdag 20 april 2023 Land / gebied: Wereld (Moslims) Soort: Vasten Religie: Islam 1-29/30 Ramadan, Vastenmaand. Het vasten tijdens de Ramadan begint dit jaar op donderdagochtend 23 maart en eindigt op donderdagavond 20 april met het Suikerfeest (Eid al-Fitr), De maand Ramadan begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang, dus op woensdagavond 22 maart 2023. De Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender, Het is een speciale maand waarin tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. “Ramadan” wordt daarom ook wel de “vastenmaand” van de moslims genoemd. Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft.
- De Ramadan leert mensen zelfdiscipline.
- De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.
- Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de Koran vormen.
- Het exacte begin van de maand Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.
Vanaf dat moment mogen volwassen moslims de gehele maand, tussen zonsopgang en zonsondergang, niet eten, niet drinken, niet roken of seksuele omgang hebben. Als het donker is, na het breken van de vasten (de iftar), is het feest. Het eten van drie dadels, het drinken van water en het opzeggen van dankredes kondigen voor Marokkaanse moslims het einde van de dagelijkse vastenperiode aan.
- Na het avondgebed drinken ze koffie en eten ze harriera, een speciale Ramadan-soep.
- Turken gaan, na het breken van de vasten, eerst uitgebreid dineren.
- Op het menu staan vaak linzensoep en sültac, een rijstpuddinkje.
- Daarna wijden ze zich aan het avondgebed.
- Ramadan is de gezelligste maand van het jaar en geeft de vastenden een gevoel van verbondenheid.
Kinderen beginnen rond hun tiende, twaalfde jaar af en toe een paar dagen mee te doen. Zwangere of zogende vrouwen, zieken en reizigers zijn vrijgesteld van vasten, maar moeten de gemiste dagen later wel inhalen. Het vasten Het vasten wordt Sawm ( Saum ) of Siyam genoemd.
- Dit houdt in dat moslims op deze tijden niet eten, drinken, roken en dat ze zich onthouden van geslachtsgemeenschap.
- Voor zieken, zwangere vrouwen, soldaten in oorlogstijd en jonge kinderen wordt een uitzondering gemaakt, zij hoeven niet te vasten, hoewel het inhalen ervan voor wie dat mogelijk is wel wordt aangemoedigd.
Zowel ‘s ochtends vroeg als ‘s avonds na zonsondergang wordt er vaak zeer uitgebreid gegeten, ‘s avonds vaak tot diep in de nacht. Van niet-moslims, bijvoorbeeld bezoekers aan islamitische landen, wordt niet verwacht dat ze meevasten. Zeker in toeristische plaatsen kunnen toeristen overdag gewoon eten en drinken in restaurants.
- Wel wordt van ze verwacht dat ze discreet zijn, erg openbaar uitgebreid eten voor het oog van mensen die vasten getuigt niet van respect.
- Ramadan Mubarak Moslims begroeten elkaar voor en tijdens de Ramadan met ‘Ramadan Mubarak’ of ‘Ramadan Mabrouk’ – wat ‘Gezegende Ramadan’ betekent.
- Omdat de Ramadan ieder jaar terugkeert, en door alle volwassenen gehouden wordt en zeer ingrijpend is voor het leven van alledag, maakt dit een zeer diepe indruk op de moslims.
De Ramadan eindigt met het Suikerfeest (Eid al-Fitr), waarop uitbundig gefeest en gegeten wordt. Redenen voor het houden van de Ramadan De Ramadan is een van de vijf zuilen van de islam en is dus voorgeschreven in de Koran. Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft.
- De Ramadan leert mensen zelfdiscipline.
- De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.
- Het herinnert hen hoe het is om arm en hongerig te zijn.
- Vaststelling van de tijden van de Ramadan Het begin van de maand Ramadan of de vastenmaand wordt waargenomen door het zien van de maan op de vooravond van de eerste dag van de maand.
Hierdoor begint de Ramadan in verschillende landen vaak op verschillende dagen, omdat de belangrijkste regel voor het begin van de maand Ramadan nog altijd gebaseerd is op het visueel waarnemen van de maan. Verder zijn de aangehouden criteria niet altijd hetzelfde, met moderne middelen kan immers exact de maanstand (cyclus) worden waargenomen. Bij bewolking of mist kan ook een ander criterium worden gebruikt, nl. wanneer de maan niet zichtbaar is op dag 29 dan telt men nog 1 dag bij en voltooit men de maand Ramadan tot 30 dagen (en dat is het maximum) want er zijn geen 31 dagen in de islamitische (maan)maanden.
De dagindeling bij moslims is dan weer gebaseerd op de zonnestand. De vastendag begint nog voor zonsopgang bij het eerste gebed van de dag (al-fajr) en eindigt bij zonsondergang, dan mag een moslim weer eten en drinken. Volgens de voorschriften begint het vasten wanneer men ‘s ochtends een witte draad van een zwarte kan onderscheiden (in het licht van de zon).
Deze witte draad slaat volgens sommigen op de schemering (of het eerste licht) dat aan de horizon begint te verschijnen (en niet letterlijk het onderscheid tussen een witte en zwarte draad in het (zon)licht). Doordat de islamitische kalender een maankalender is, valt de Ramadan niet steeds op dezelfde data van de Gregoriaanse kalender.
Lailat-ul-Qadr Op de 27-ste nacht van de Ramadan valt Lailat-ul-Qadr (Nacht van de Beslissing), Het is de nacht van de openbaring van de Koran aan de profeet Mohammed, ook wel genoemd ‘de waardevolle nacht’ of ‘nacht van de goddelijke beschikking’, soms ook vertaald als ‘nacht van goddelijke maat der dingen’.
In deze nacht bracht de engel Jibrail (Gabriël) de eerste openbaring van de heilige Koran (het heilige boek van de moslims) over aan de profeet Mohammed. in Brunei en (delen van) Maleisië wordt de openbaring van de Koran aan de profeet Mohammed ( Nuzul Al-Qur’an ) op de 17e dag van de maand Ramadan gevierd.
Feestdagen Marokko 2023 Feestdagen Turkije 2023 Feestdagen Saoedi-Arabië 2023
Lailat-ul-Qadr (Nacht van de Beslissing) Suikerfeest (Eid al-Fitr) Feestdagen moslims Islamitische kalender Kariem en Ali doen ook mee Zomaar een dag in de Ramadan
Feestdagen Islam 2023 Feestdagen maart 2023
Offerfeest Nationale Feestdag (Luxemburg): 23 juni Midzomeravond / Midzomernacht: 23 juni Arafa Sint Jansfeest: 24 juni Drakenbootfestival (Duanwu Jie): 22 juni
Hoe laat mag je eten iftar?
Hoe laat begint iftar? – Iftar (Arabisch: إفطار) is de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. Tijdens ramadan eten en drinken moslims niets tussen dageraad (ruim voor zonsopkomst) en zonsondergang. Voordat het vasten begint, wordt vaak nog een maaltijd genuttigd, sahoor genaamd.
Hoe laat is het iftar?
Veel gestelde vragen over Ramadan – Wat zijn de regels tijdens Ramadan? Tijdens de ramadan vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Dit betekent dat zij zich tijdens deze periode onthouden van eten, drinken en geslachtsgemeenschap. Vasten is verplicht voor alle moslims die de pubertijd bereikt hebben en in goede gezondheid zijn.
Vrouwen die menstrueren of postnatale bloedingen hebben, mogen niet vasten. Vasten is bovendien niet verplicht voor reizigers, zwangere vrouwen, ouderen en zieken die denken dat vasten schadelijk kan zijn voor hun gezondheid. Hoe laat begint Ramadan 2023? De ramadan begint officieel bij zonsondergang op woensdag 22 maart 2023.
Het vasten begint de ochtend daarna: op donderdag 23 maart 2023. De ramadan eindigt dit jaar op donderdagavond 20 april. De dag daarna, vrijdag 21 april 2023 dus, is het Eid al-Fitr. Ook wel het Suikerfeest of Ramadanfeest genoemd. Eid al-Fitr duurt officieel één dag.
Hoe laat begint Ramadan 2023? Officieel begint de ramadan bij zonsondergang. Dat is 2023 op woensdag 22 maart rond 19:00 uur. Het vasten begint de volgende ochtend bij zonsopgang op donderdag 23 maart 2023. Op donderdagavond 20 april 2023 eindigt de ramadan als de zon ondergaat. De dag erna, vrijdag 21 april, is het Eid al-Fitr.
In Nederland en België beter bekend als Suikerfeest. Tijdens Eid al-Fitr wordt het einde van de vastenmaand gevierd. Wanneer stopt ramadan 2023? De ramadan van 2023 stopt als de zon ondergaat op donderdagavond 20 april. Dat is rond 20:45 uur. Moslims hebben dan een maand lang gevast van zonsopgang tot zonsondergang.
- Dit houdt in dat zij zich tijdens die periode onthouden van eten, drinken en geslachtsgemeenschap.
- Om het einde van de vastenmaand te vieren, wordt Eid al-Fitr gevierd.
- Dit wordt ook wel het Suikerfeest of Ramadanfeest genoemd.
- Wat is het doel van de ramadan? Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender.
Tijdens deze maand vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Het vasten leert mensen discipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing. Ook geeft het moslims een groot gevoel van saamhorigheid en tonen zij zo verbondenheid met arme en hongerige mensen.
Vasten tijdens ramadan zorgt voor zuivering van de ziel en, meest belangrijk, respect voor Allah en voor alles wat hij gegeven heeft. Hoe laat mag je eten tijdens de ramadan? Hoe laat je mag eten tijdens de ramadan, ligt aan het tijdstip wanneer de zon ondergaat. Moslims vasten tijdens ramadan namelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
Het tijdstip waarop er weer gegeten en gedronken mag worden, verschilt dus per dag. De Iftar is de eerste maaltijd die door moslims genuttigd wordt na zonsondergang. Vaak komt de hele familie samen om te eten en drinken met elkaar. De maaltijd wordt gestart met het eten van een dadel om zo het vasten te onderbreken.
Wat bid je eerst Fajr of SOBH?
Is er een verschil tussen het Soebh- en het Fadjr-gebed? 26 februari 2013 Vraag: Is er een verschil tussen het Soebh- en het Fadjr-gebed? Antwoord: Alle lof zij Allah. Het Fadjr-gebed is het Soebh-gebed, er is geen verschil tussen beide. Dit gebed bestaat uit twee gebedseenheden (Raka c aat).
De tijd voor dit gebed begint wanneer de ware zonsopgang begint en het eindigt wanneer de zon opkomt. Er is echter wel een gebed dat hieraan voorafgaat bestaande uit twee Raka c aat. Deze twee gebedseenheden staan bekend als de Soennah van Soebh of de twee Raka c aat van al-Fadjr. De termen ‘Salaat us-Soebh’ en ‘Salaat ul-Fadjr’ worden beiden in de Soennah gebruikt om te verwijzen naar dit gebed.
Zoals in de overlevering waarin c Abdoer-Rahmaan ibn abie c Amrah zei: ” c Oethmaan ibn c Affaan betrad de moskee na het Maghrib-gebed en ging in zijn eentje zitten. Ik ging naast hem zitten, waarna hij zei: “O zoon van mijn broeder, ik hoorde de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) zeggen: “Degene die al- c Ishaa’ gezamenlijk verricht, het is alsof hij de halve nacht in gebed heeft doorgebracht, en degene die as-Soebh (Fadjr) gezamenlijk verricht, het is alsof hij de hele nacht in gebed heeft doorgebracht.” (Moeslim) Er is overgeleverd dat Aboe Hoerayrah zei: “De Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Als één van jullie een Raka c ah van het c Asr-gebed haalt vóór zonsondergang, laat hem zijn gebed voltooien.
En als hij een Raka c aah van het Soebh – gebed (Fadjr) haalt vóór de zon opkomt, laat hem zijn gebed voltooien.” (al-Boekhaarie en Moeslim) Wat betreft de term ‘Fadjr’, hierover is door Djaabir ibn Samoerah verhaald dat wanneer de Profeet (vrede zij met hem) het Fadjr-gebed had verricht, hij zou blijven zitten op de plaats waar hij had gebeden, totdat de zon volledig was opgekomen.
(Moeslim) Aboe Hoerayrah zei: “De Profeet (vrede zij met hem) was gewoon om tijdens al-Djoemoe c ah en het Fadjr-gebed het volgende te reciteren (interpretatie van de betekenis): “Alief-Laam-Miem. De neerzending van het Boek” (Soerat as-Sadjdah) en (interpretatie van de betekenis): “Voorzeker, is er niet voor de mens een periode geweest” (Soerat al-Insaan) (al-Boekhaarie en Moeslim) Ook verhaalde Aboe Hoerayrah dat de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Engelen komen tot jullie in opvolging van de nacht en de dag, en zij ontmoeten elkaar tijdens het Fadjr- en c Asr-gebed.
Vervolgens zullen degenen die zich te midden van jullie bevonden opstijgen en Hij (Allah) vraagt hen, hoewel Hij het beste weet: “Hoe heb je mijn dienaren achtergelaten?” Zij zeggen (dan) : “Wij hebben hen biddend achtergelaten en wij kwamen tot hen toen zij aan het bidden waren.” (al-Boekhaarie en Moeslim) En Allah weet het het beste.
Islamqa.com
Hoe laat eten moslims?
Hoe laat begint iftar? – Iftar (Arabisch: إفطار) is de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. Tijdens ramadan eten en drinken moslims niets tussen dageraad (ruim voor zonsopkomst) en zonsondergang. Voordat het vasten begint, wordt vaak nog een maaltijd genuttigd, sahoor genaamd.
Wat is haram tijdens ramadan?
‘Mag je zelfs geen water?’ De meest gestelde Ramadan-vragen (en antwoorden!) Hier de meest gestelde vragen! Wat houdt de Ramadan precies in? De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Deze maand mogen moslims van zonsopkomst tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en seksen.
Ook roddelen, liegen en vloeken is tijdens het vasten verboden. De Ramadan is een van de vijf zuilen van de islam en daarom voor veel moslims een belangrijke maand. Waarom is er vaak onduidelijkheid over wanneer de Ramadan precies begint? Omdat een Islamitisch jaar korter is dan een jaar zoals wij dat in Nederland kennen.
De islamitische jaartelling is afhankelijk van de stand van de maan: telkens wanneer er een nieuwe maan is, begint er een nieuwe maand. Omdat een Islamitisch jaar ongeveer 3% korter is dan ons ‘zonnejaar’ schuift de Ramadan ieder jaar zo’n elf dagen op.
Hoeveel dat precies is, ligt aan de stand van de maan. Mag je zelfs geen water drinken? Vraag iedereen die vast welke vraag je het vaakst krijgt en je zult merken dat déze vraag met stip op één staat. Het antwoord: nee, je mag ook geen water drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Kauwgom dan? Nope.
Ook geen pepermuntje Wees dus niet verbaasd dat iemand die aan het vasten is, geen zin heeft om héél dicht bij je te staan kletsen. Wat als je per ongeluk toch iets eet of drinkt? Geen paniek. Als iemand die vast tijdens het koken zonder erbij na te denken toch een hap neemt, hoeft die persoon niet de hele dag opnieuw te doen.
Onopzettelijke misstapjes zijn dus toegestaan. Wie hoeven er niet mee te doen aan de Ramadan? Laten we voorop stellen: niemand móet meedoen aan de Ramadan, je kiest er zelf voor. Maar voor mensen die ziek, oud of zwanger zijn is het vasten niet verplicht. Ook als je borstvoeding geeft, ongesteld bent, lichamelijk zwaar werk verricht of op reis bent hoef je niet te vasten.
Wat gebeurt er als je niet kan meedoen aan de Ramadan? In deze gevallen zal het vasten ingehaald moeten worden op andere dagen in het jaar. Kan dat niet? Dan kent de Islam de ‘fidya’. Dit is een bedrag ter hoogte van dertig dagelijkse maaltijden dat moet worden gegeven aan mensen die zelf geen geld hebben om het vasten te verbreken.
- Vanaf welke leeftijd doen mensen mee aan de Ramadan? Vanaf de pubertijd.
- Denk aan tussen de twaalf en vijftien jaar.
- Jonge kinderen hoeven dus niet te vasten.
- Waarom doen mensen mee aan de Ramadan? Het antwoord op die vraag kan verschillen.
- De een verdiept zich dan meer in het geloof, de ander wil zich verplaatsen in mensen die dagelijks honger lijden en iemand anders gebruikt de maand juist om meer zelfbezinning te vinden.
Vraag het aan iemand die vast, het levert misschien wel een interessant gesprek op! Hoe wens je iemand een fijne Ramadan toe? Dat doe je door ‘Ramadan Moebarak’ te zeggen. : ‘Mag je zelfs geen water?’ De meest gestelde Ramadan-vragen (en antwoorden!)
Is ramadan verplicht?
Wat zijn de gevolgen voor het kind van vasten tijdens de zwangerschap? Is het vasten verplicht? | KIS
Jaarlijks vasten miljoenen moslims over de hele wereld gedurende de islamitische vastenmaand, de Ramadan. Tijdens het vasten onthouden moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang van onder andere eten en drinken. Het vasten tijdens de Ramadan is in principe een verplichting binnen de Islam, maar er zijn een aantal mensen die hiervoor vrijstelling krijgen.
- Inderen hoeven bijvoorbeeld niet mee te vasten met de Ramadan.
- Voor ouderen, zieken en zwangere vrouwen zijn er bepaalde voorwaarden voor het wel of niet vasten tijdens de Ramadan.
- Uit cijfers blijkt dat 75 procent van alle zwangerschappen bij islamitische vrouwen op een bepaald moment overlapt met de Ramadan (1).
Eerder onderzoek wijst uit dat de meeste vrouwen ervoor kiezen om ook tijdens hun zwangerschap te vasten (2). Dit roept een aantal vragen op. Wat zijn de gangbare standpunten vanuit de Islam wanneer het gaat om vasten tijdens de zwangerschap? Heeft het vasten in combinatie met de zwangerschap negatieve gevolgen voor de gezondheid van de moeder of het ongeboren kind? En welke afwegingen maken vrouwen zelf wanneer het gaat om vasten gedurende de zwangerschap? Islamitisch standpunt Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, geldt dat wanneer zij vrezen dat het vasten hun gezondheid of die van het kind kan schaden, zij vrijgesteld zijn van het vasten.
- Wanneer een zwangere vrouw fysiek sterk is en lichamelijk in staat is om te vasten zonder risico’s voor haar eigen gezondheid of de gezondheid van haar ongeboren kind, dan mag deze vrouw ervoor kiezen om te vasten.
- Wanneer de vrouw lichamelijk zwak is of reeds een moeilijke zwangerschap heeft, wordt zij vrijgesteld van het vasten.
Vooral als dit eventueel schade kan toebrengen aan de baby (3, 4). Het niet vasten gedurende de ramadan kent een aantal mogelijke gevolgen. Afhankelijk van de situatie moeten moslims de dagen die ze niet vasten op een later moment inhalen, indien ze daartoe in staat zijn.
Een andere mogelijkheid is dat er voor de dagen die men niet vast, een behoeftig persoon wordt gevoed. Dit wordt Fidyah genoemd (5). Dit geldt niet alleen voor zwangere vrouwen, maar ook voor andere mensen die om welke reden dan ook niet meedoen met het vasten tijdens de ramadan. Welke regel er wordt toegepast kan per situatie verschillen.
Vaak zijn vrouwen na de zwangerschap in staat om de vasten dagen in te halen en wordt hiervoor gekozen. Vasten tijdens de zwangerschap en gezondheid Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effecten van vasten op de gezondheid. Ziaee et al. (2010) hebben onderzoek gedaan onder vrouwen in Teheran (6).
Daarbij hebben ze 189 zwangere vrouwen geïncludeerd en een onderscheid gemaakt tussen vrouwen die niet hebben gevast, vrouwen die 1-10 dagen, 11-20 dagen en 21-30 dagen hebben gevast Daarnaast is er rekening gehouden met het voedingspatroon van vrouwen op basis van de maaltijden die ze namen tijdens Iftar (de maaltijd na het verbreken van het vasten) en Suhur (de maaltijd voor zonsopkomst).
De Categorieën waren voldoende, matig en onvoldoende voeding. Er is ook rekening gehouden met het trimester waarin de zwangere vrouw zich bevond gedurende de ramadan. Uit dit en ander onderzoek bleek dat er geen gevolgen waren voor het geboortegewicht, lengte en de hoofdomtrek van de baby (6, 7).
- Daarnaast concludeert het onderzoek dat gezonde vrouwen die voldoende eten, geen onwenselijke gevolgen ervaren voor de groei van het ongeboren kind en het geboortemoment.
- Er zijn echter uiteenlopende resultaten als het gaat om de mogelijke effecten van vasten tijdens de zwangerschap op het geboortegewicht.
Er zijn ook onderzoeken die concluderen dat het geboortegewicht gemiddeld lager kan liggen bij vrouwen die gevast hebben tijdens de ramadan (8). Dit zou ook nog beïnvloed kunnen worden door het trimester van de zwangerschap en de hoeveelheid calorieën die een zwangere vrouw binnenkrijgt gedurende vasten (9, 10).
Een van de onderzoeken toont een relatief risico voor een lager geboortegewicht bij vrouwen die vasten tijden het eerste trimester ten opzichte van vrouwen die niet vasten (6). Ander onderzoek laat juist zien dat het geboortegewicht lager kan uitvallen bij vrouwen die vasten tijdens het laatste trimester (11).
Deze bevindingen zijn vaak niet significant, waardoor het moeilijk is om harde uitspraken te doen over de gevolgen voor het geboortegewicht van de baby. Afwegingen en keuzes van vrouwen Zoals eerder aangegeven kiezen veel zwangere vrouwen ervoor om te vasten tijdens de ramadan.
- Robinson en Raisler (2005) deden onderzoek onder 32 islamitische vrouwen in Michigan en vroegen naar overtuigingen, attitudes en ervaringen van vrouwen en de keuzes die ze hierin maken.28 van 32 vrouwen gaven aan dat ze gedurende een zwangerschap gevast hebben (2).
- Onder de vrouwen waren er zij die nooit gevast hadden, zij die een deel hadden gevast en zij die helemaal niet hadden gevast.
Vrouwen die in Amerika waren geboren vastte minder vaak tijdens de ramadan, dan vrouwen die geïmmigreerd waren naar Amerika. Sommigen vrouwen gaven aan te vasten met tussenpauzes, omdat ze zich zorgen maakte over de gezondheid. Een terugkerend thema onder de vrouwen was dat het als vanzelfsprekend werd beschouwd om te vasten, zonder dat het echt een actieve beslissing was.
Daarnaast geloofden de meeste vrouwen dat het vasten niet schadelijk zou zijn voor hun ongeboren baby. In sommige gevallen waren vrouwen ervan overtuigd dat het gezond was om te vasten. De vrouwen gaven aan mee te doen met het vasten, omdat ze overtuigd waren van de voordelen van ramadan. Ook de spiritualiteit gedurende de ramadan was heel belangrijk voor de vrouwen.
Dit is iets wat ze niet graag mislopen. Echter waren alle vrouwen van mening dat er afgezien moet worden van het vasten als dit schadelijk is voor de moeder of voor de baby. Vermoeidheid, heftige honger of dorst, misselijkheid en overgeven, zwakheid en acute ziekte werd genoemd als signalen dat het vasten niet goed zou gaan (2).
Verder gaven vrouwen aan dat ze bij gezondheidsproblemen door hun omgeving geadviseerd werden om niet te vasten. Met name partners moedigde hun zwangere vrouw aan om niet te vasten, maar ook andere familieleden en religieuze adviseurs. Vrouwen gaven aan dat ze ook negatieve gevolgen ervaren door niet mee te vasten.
ze beschreven het gevoel te hebben minder verbonden te zijn met de gemeenschap, het ‘ramadan-gevoel’ verloren te hebben en zich schuldig te voelen als ze dagen niet konden inhalen (2). Sommige vrouwen blijken het niet fijn te vinden om de te vasten dagen later in te halen, omdat er niemand anders in hun omgeving vast op dat moment.
Dit kan ervoor zorgen dat vrouwen toch afzien van de vrijstelling en vasten tijdens de ramadan (12). Hoewel vrouwen prenatale zorg zeer belangrijk vinden, overleggen ze niet altijd met hun zorgprofessional wanneer het gaat om vasten tijdens de ramadan (2). Uit het onderzoek onder 32 vrouwen bleek dat 19 vrouwen het gesprek aanging met haar zorgprofessional.
In de meeste gevallen werd dit gesprek geïnitieerd door vrouwen zelf. Sommige vrouwen gaven aan zich veroordeeld te voelen door hun arts wanneer ze de keuze hadden gemaakt om te vasten. Vrouwen die ervoor kozen om het niet te bespreken met hun zorgprofessional gaven aan niet respectloos behandeld te willen worden.
- Majid, M.F. (2015). The persistent effects of in utero nutrition shocks over the life cycle: Evidence from Ramadan fasting. Journal of Development Economics, 117, 48-57.
- Robinson, T., & Raisler, J. (2005). Each one is a doctor for herself”: Ramadan fasting among pregnant Muslim women in the United States. Ethn Dis, 15(1 Suppl 1), S1-99.
- https://www.al-yaqeen.com/va/zwangere-vrouwen-en-het-vasten/
- https://www.al-yaqeen.com/va/zwanger-borstvoeding-en-vasten/
- https://www.al-yaqeen.com/va/aan-wie-fidyah-geven-en-hoeveel/
- Ziaee, V., Kihanidoost, Z., Younesian, M., Akhavirad, M.B., Bateni, F., Kazemianfar, Z., & Hantoushzadeh, S. (2010). The effect of Ramadan fasting on outcome of pregnancy. Iranian journal of pediatrics, 20(2), 181.
- Kavehmanesh, Z., & Abolghasemi, H. (2004). Maternal Ramadan fasting and neonatal health. Journal of perinatology, 24(12), 748.
- Almond, D., & Mazumder, B. (2011). Health capital and the prenatal environment: the effect of Ramadan observance during pregnancy. American Economic Journal: Applied Economics, 3(4), 56-85.
- Shahgheibi Sh, Ghadery E, Pauladi A, et al. Effects of fasting during the third trimester of pregnancy on neonatal growth indices. Ann Alquds Med.2005;1(2):58–62.
- Cross JH, Eminson J, Wharton BA. Ramadan and birth weight at full term in Asian Moslem pregnant women in Birmingham. Arch Dis Childh.1990;65(10 Spec No):1053–6.
- Almond, D., & Mazumder, B. (2011). Health capital and the prenatal environment: the effect of Ramadan observance during pregnancy. American Economic Journal: Applied Economics, 3(4), 56-85.
- Robinson, T., & Raisler, J. (2005). Each one is a doctor for herself”: Ramadan fasting among pregnant Muslim women in the United States. Ethn Dis, 15(1 Suppl 1), S1-99.
: Wat zijn de gevolgen voor het kind van vasten tijdens de zwangerschap? Is het vasten verplicht? | KIS