Hoe Lang Is Een Paspoort Geldig?

Hoe Lang Is Een Paspoort Geldig
Voor personen vanaf 18 jaar is het paspoort of de Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart) 10 jaar geldig. Voor personen jonger dan 18 jaar blijft een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Wat kost een paspoort in 2023?

Tarieven in artikel 12 Besluit Paspoortgelden – De te betalen tarieven bij de Koninklijke Marechaussee (noodpaspoort), de minister van Buitenlandse Zaken (dienst- en diplomatiek paspoort), de gezaghebbers van de openbare lichamen in Caribisch Nederland (nooddocumenten) en de gouverneurs van de Caribische Landen (alle documenten): Tarieven voor personen jonger dan 18 jaar (document 5 jaar geldig):

Artikel 12 tarieven per document Euro ANG/AWG
Nationaal paspoort, zakenpaspoort, vluchtelingen-, vreemdelingen-, faciliteitenpaspoort, dienst- en diplomatiek paspoort € 70,21 ANG/AWG 136,00

Tarieven voor personen van 18 jaar of ouder (document 10 jaar geldig):

Artikel 12 tarieven per document Euro ANG/AWG
Nationaal paspoort, zakenpaspoort en faciliteitenpaspoort € 89,18 ANG/AWG 172,00

Noodpaspoort/laissez-passer:

Artikel 12 tarieven per document Euro ANG/AWG USD
Noodpaspoort/Laissez-passer € 53,00 ANG/AWG 103,00 USD 57,50

De te betalen tarieven op ambassades en consulaire posten in het buitenland: Tarieven voor personen jonger dan 18 jaar (document 5 jaar geldig):

Artikel 12 tarieven per document Euro
Nationaal paspoort, zakenpaspoort, vluchtelingen-, vreemdelingen- faciliteitenpaspoort, dienst- en diplomatiek paspoort € 129,45
Nederlandse Identiteitskaart € 113,10

Tarieven voor personen van 18 jaar of ouder (document 10 jaar geldig):

Artikel 12 tarieven per document Euro
Nationaal paspoort, zakenpaspoort, vluchtelingen-, vreemdelingen- faciliteitenpaspoort, dienst- en diplomatiek paspoort € 148,50
Nederlandse Identiteitskaart € 147,30

Hoe lang is een paspoort geldig na verlopen?

Een verlopen ID is niet meer geldig. Anders spreken we niet van ‘verlopen’ Een verlopen ID (of paspoort) is zoals het er al eigenlijk staat verlopen en dus dient men deze te vernieuwen bij de gemeente waar je ingeschreven staat.

Hoe lang mag een paspoort verlopen zijn in Europa?

Mag ik met een verlopen reisdocument binnen Europa reizen? Vraag Mag ik met een verlopen reisdocument binnen Europa reizen? Antwoord Nee, het is niet toegestaan om binnen Europa te reizen met een verlopen reisdocument. Al wordt er bij het reizen binnen Europa aan de grens soms niet meer gecontroleerd, u heeft altijd een geldig(e) paspoort of identiteitskaart nodig. : Mag ik met een verlopen reisdocument binnen Europa reizen?

Hoe lang duurt een paspoort verlengen?

Wanneer paspoort ophalen – Het duurt maximaal 4 weken na de aanvraag voordat u uw paspoort kunt ophalen. In sommige gevallen kan deze termijn met 4 weken verlengd worden. Bijvoorbeeld als er aanvullend onderzoek gedaan moet worden naar uw identiteit, nationaliteit of recht op een paspoort.

 • In de praktijk duurt het meestal 5 werkdagen voordat u uw paspoort of identiteitskaart kunt ophalen.
 • Heeft u het document eerder nodig? Dan kunt u vaak gebruikmaken van een spoedprocedure.
 • Ijk op de website van uw gemeente wat mogelijk is en wat de extra kosten zijn.
 • In het Caribisch deel van het Koninkrijk kunt u uw nieuwe paspoort of ID-kaart meestal na 2 weken ophalen.

Bij Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland kan dit nog wat langer duren.

Hoeveel moet je betalen voor een nieuwe paspoort?

Reisdocumenten voor Nederlanders wonend in Nederland –

Document Aanvrager jonger dan 18 jaar Aanvrager 18 jaar of ouder
Nederlands paspoort € 58,89 € 77,87
Nederlandse identiteitskaart € 37,99 € 70,38

Het gaat hier om maximumtarieven in 2023. Het kan zijn dat u minder betaalt voor uw reisdocument. Uw gemeente bepaalt het precieze bedrag.

Wat is het duurste paspoort?

Dit zijn de waardevolste paspoorten ter wereld Een paspoort van de Europese Unie is geliefd. Je kunt er vrij mee reizen, wonen en werken binnen de unie, maar krijgt ook gemakkelijk toegang tot een groot aantal andere landen. Toch zijn de Europese paspoorten niet de waardevolste ter wereld.

 • Dat zijn namelijk die van Japan en Singapore.
 • Met een identiteitsbewijs uit deze twee Aziatische landen kun je terecht in maar liefst 190 andere landen.
 • Daarna volgen paspoorten uit Zuid-Korea, Finland en Duitsland, waarmee je moeiteloos zonder visum naar 188 landen reist.
 • De Verenigde Arabische Emiraten is de grootste stijger in de,

Het oliestaatje ging van de 20ste naar de 15de plaats in één jaar tijd. Vijf jaar geleden gingen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten aan kop, maar die staan nu met een zesde plek op de laagste positie in bijna 10 jaar. De Brexit heeft het VK geen goed gedaan.

Japan, Singapore (190 bestemmingen)Finland, Duitsland, Zuid-Korea (188)Denemarken, Italië, Luxemburg (187)Frankrijk, Spanje, Zweden (186)Nederland, Oostenrijk, Portugal (185)België, Canada, Griekenland, Ierland, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, VS, Zwitserland (184)Malta, Tsjechië (183)Nieuw-Zeeland (182)Australië, Litouwen, Slowakije (181)Hongarije, IJsland, Slovenië, Letland (180)

De minst waardevolle paspoorten zijn die van Syrië, Irak en Afghanistan. Bron(nen): : Dit zijn de waardevolste paspoorten ter wereld

Kun je je legitimeren met een verlopen paspoort?

Ongeldige documenten voor identificatie – U kunt zich niet identificeren met:

willekeurige pasjes en kaarten, zoals een ov-kaart, bromfietscertificaat of pinpas; een verlopen identiteitsbewijs; een kopie of foto van uw identiteitsbewijs.

Wat als je paspoort verlopen is?

Verlengen of vernieuwen? – Is uw paspoort of ID-kaart (bijna) verlopen? Dan kunt u een nieuw reisdocument aanvragen. U ontvangt dan een nieuw paspoort of nieuwe ID-kaart met een eigen unieke nummer. U kunt uw paspoort niet verlengen. Uw oude paspoort wordt of vernietigd of ongeldig gemaakt.

Kan een paspoort vervallen?

Wanneer een paspoort hernieuwen? Op deze pagina vindt u alle informatie over het Belgisch paspoort. Op deze pagina vindt u alle informatie over de hernieuwing van uw Belgisch paspoort.

 1. Laatst bijgewerkt op

Als u al een paspoort hebt, is het niet mogelijk om de geldigheidsduur (vastgelegd op 7 jaar en op 5 jaar voor minderjaren) ervan te verlengen. Wanneer uw paspoort niet meer geldig is, moet u, indien nodig, een nieuw paspoort aanvragen. Een paspoort blijft geldig na een verhuizing (in België, uit of naar het buitenland). Een paspoort is niet geldig:

 • Na de vervaldag. Opgelet: bepaalde landen eisen dat een paspoort nog verschillende maanden (vaak 6 maanden) na het einde van uw verblijf geldig is. Controleer voor uw vertrek dus steeds goed de toegangsvoorwaarden tot het land van bestemming bij de consulaire vertegenwoordiging ervan in België (of in uw land van verblijf).
 • Als de pas foto niet meer goed gelijkend is. U moet dus extra opletten met een paspoort dat aan een kind op zeer jonge leeftijd werd afgegeven.
 • Als u het verlies of de diefstal van uw paspoort heeft gemeld (DocStop, gemeente, politie of consulaire post) en het inmiddels terecht is.

Welke landen 6 maanden geldig paspoort?

Welke landen 6 maanden geldig paspoort? – Geldigheid paspoort – Landen waar je paspoort nog minimaal zes maanden geldig moet zijn bij aankomst of vertrek zijn onder andere: Jordanië, Oman, Argentinië, Cambodja, Cuba, Tanzania, Laos, Taiwan, Malediven, Ghana, Indonesië, Suriname en Thailand,

Ook hier geldt weer: er kunnen aanvullende eisen zijn. Ga je naar China dan bepaalt de geldigheid van je visum hoe lang je paspoort geldig moet zijn op het moment van de visum aanvraag. Vraag je een visum aan voor drie maanden dan moet je paspoort op het moment van die aanvraag nog zeven maanden geldig zijn.

Houd er overigens rekening mee dat je bepaalde landen niet inkomt met een noodpaspoort.

Waarom moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn?

Omdat je in die landen een visum moet hebben om er te verblijven. Een visum is meestal voor 6 maanden, en ze willen dus dat je er die gehele periode met een geldig paspoort bent.

Heb je een paspoort nodig binnen Europa?

Reizen naar of binnen Europa – Heeft u de Nederlandse nationaliteit en reist u binnen Europa, of naar Turkije of Georgië? Dan kunt u meestal reizen met een geldige Nederlandse ID-kaart. U heeft dan geen paspoort nodig. Lees of dit ook geldt voor uw bestemming op Rijksoverheid.nl,

Wat moet je meenemen om een paspoort aan te vragen?

Neem mee. Alle reisdocumenten ( paspoort en ID-kaart) die u nu hebt, ook als ze zijn verlopen. Een kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s. De goedgelijkende pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag.

Heb je een paspoort nodig om naar Engeland te gaan?

Paspoort nodig als u naar het VK reist – Sinds 1 oktober 2021 kunt u alleen met een paspoort naar het VK reizen. Een identiteitskaart (ID-kaart) is dan niet meer geldig. Woonde u op of voor 31 december 2020 in het VK, dan kunt u nog tot en met eind 2025 uw ID-kaart gebruiken. Lees welk reisdocument u nodig heeft voor reizen naar het VK, Bekijk welke landen bij het Verenigd Koninkrijk (VK) horen,

Hoeveel paspoorten mag je hebben?

Nederlander en aannemen andere nationaliteit – U mag geen dubbele nationaliteit hebben als u Nederlander bent en een andere nationaliteit aanneemt. Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland. Dat staat in de Nederlandse wet. Maar er zijn uitzonderingen. Lees wanneer u de Nederlandse nationaliteit niet verliest,

Is het verplicht om een ID te hebben?

Wat is de identificatieplicht? De identificatieplicht houdt in dat iedereen vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs moet kunnen tonen als de politie daar om vraagt. Ook andere ambtenaren zoals boswachters en belastinginspecteurs kunnen u vragen om een geldig identiteitsbewijs.

Hoeveel is je paspoort waard?

Nederlands paspoort in 2023 op plaats 5 van meest ‘waardevolle’ paspoorten van de wereld Nederlands paspoort in 2023 op plaats 5 van meest ‘waardevolle’ paspoorten van de wereld Elk jaar vindt er een ‘Global Ranking’ plaats van 199 paspoorten van over de hele wereld.

Het aantal landen dat houders van een bepaald paspoort kunnen bezoeken zonder in het bezit te zijn van een visum, of in geval aan de paspoorthouder bij aankomst op bestemming een visum of elektronische reistoestemming (ETA) kan worden afgegeven.

Nederland staat op, In 2020 had een Nederlands paspoort ranking 6, waarmee houders van een Nederlands paspoort 186 landen visumvrij konden bezoeken. In 2021 steeg Nederland naar ranking 5, waarmee houders van een Nederlands paspoort 187 landen visumvrij konden bezoeken.

In 2022 stond Nederland wederom op ranking 5, maar steeg het aantal visumvrij te bezoeken landen naar 188. In het huidige jaar, 2023, staat Nederland nog steeds op ranking 5. In dit jaar is het aantal visumvrij te bezoeken landen opnieuw gestegen. Nu naar 189 landen. Japan en Singapore staan in 2023 op nummer 1 van de ranglijst.

Paspoorthouders van deze landen kunnen 193 landen visumvrij bezoeken. : Nederlands paspoort in 2023 op plaats 5 van meest ‘waardevolle’ paspoorten van de wereld

Is de eerste ID gratis?

Algemeen – Gezinnen met een laag inkomen kunnen gratis een identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar. Een ID-kaart is verplicht en is 5 jaar geldig. Normaal kost de ID-kaart € 37,95. De gemeente vergoedt de kosten voor gezinnen met een inkomen tot 150% van de bijstandsnorm.

Wat is de sterkste paspoort ter wereld?

Volgens de VisaGuide Passport Index zijn in 2023, het Japanse, Singaporese en Italiaanse paspoort de meest krachtige paspoorten ter wereld. Met deze paspoorten kunnen houders het gemakkelijkste reizen maken zonder daarvoor eerst een visum te moeten aanvragen.

Het Nederlandse paspoort scoort een 19e plaats. Het Japanse paspoort staat op nummer één, gevolgd door het Singaporese en Italiaanse paspoort. Het Amerikaanse en Britse paspoort hebben hun positie in de top 20 verloren en staan respectievelijk op de 40ste en 27ste plaats. De paspoorten van landen in conflict, zoals Afghanistan, Somalië en Syrië, behoren tot de zwakste paspoorten ter wereld.

Het paspoort van de Verenigde Arabische Emiraten is het krachtigste paspoort in het Midden-Oosten. Het paspoort van Kosovo is de zwakste van alle Europese paspoorten en staat op de 195-ste plaats in de index.

Wat is de beste nationaliteit?

Nederlands paspoort op 6 plaats in wereldranglijst Nederlands paspoort op 6 plaats in wereldranglijst De ranglijst van meest ‘waardevolle’ paspoorten wordt opgesteld door Henley & Partners, en wordt ook wel de ‘Henley Passport Index’ genoemd. De ranglijst wordt opgesteld aan de hand van het volgende :

Het aantal landen dat houders van een bepaald paspoort kunnen bezoeken zonder in het bezit te zijn van een visum, of in geval aan de paspoorthouder bij aankomst op bestemming een visum of electronische reistoestemming (ETA) kan worden afgegeven.

Het Nederlandse paspoort staat op plaats 6 op de, Nederland zakt wel ieder jaar. Zo stond Nederland in 2018 nog gerangschikt als nummer 4 op de wereldranglijst. In 2019 was dat Nederland gezakt naar plaats 5, en in 2020 stond Nederland op de zesde plaats.

Wat is de beste paspoort ter wereld?

Dit zijn volgens de Henley Passport Index de machtigste paspoorten ter wereld in 2023: –

Japan, Singapore (193 bestemmingen) Zuid-Korea (192 bestemmingen) Duitsland, Spanje (191 bestemmingen) Finland, Italië, Luxemburg (190 bestemmingen) Denemarken, Nederland, Oostenrijk, Zweden (189 bestemmingen) Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Portugal (188 bestemmingen) België, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Tsjechië, Verenigde Staten, Zwitserland (187 bestemmingen) Australië, Canada, Griekenland, Malta (186 bestemmingen) Hongarije, Polen (185 bestemmingen) Litouwen, Slowakije (184 bestemmingen)

Het is belangrijk om te onthouden dat de wereldwijde reisbeperkingen en visa-vereisten voortdurend kunnen veranderen. Het is daarom altijd verstandig om up-to-date informatie te raadplegen voordat je op reis gaat en de regels en vereisten van je bestemming te controleren voordat je vertrekt. Door: Vellah Bogle Thursday, May 04, 2023

Is de eerste ID gratis?

Algemeen – Gezinnen met een laag inkomen kunnen gratis een identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar. Een ID-kaart is verplicht en is 5 jaar geldig. Normaal kost de ID-kaart € 37,95. De gemeente vergoedt de kosten voor gezinnen met een inkomen tot 150% van de bijstandsnorm.

Waarom is een paspoort zo duur?

Maakt de overheid winst op je paspoort? • • • • Iedereen boven de achttien jaar moet eens per tien jaar naar het gemeentehuis om het paspoort verlengen. Dat kost (exclusief pasfoto’s) 75,82 euro. Waar gaat dat geld eigenlijk heen? Een nieuw paspoort kost in Nederland maar liefst vijfenzeventig euro en tweeëntachtig cent.

Best veel, en dan zijn we nog niet eens het land met de hoogste kosten voor dit document. Maar waar betaal je eigenlijk voor? De makers van hebben het uitgezocht. ‘Het heeft wekenlang gekost om dit uit te zoeken’, aldus verslaggever Elif Kan. Het bedrag is opgebouwd uit kosten voor de dienstverlening, administratie en het materiaal.

Maar is dat echt meer dan vijfenzeventig euro waard? Het korte antwoord is: nee. De Nederlandse staat maakt namelijk ook een deel winst op jouw paspoortaanvraag. ‘Het was niet heel makkelijk om dit uit te pluizen’, volgens Elif. ‘Iedereen die ik hiernaar vroeg werd de mond gesnoerd of gaf aan hier niks over te kunnen zeggen.’ Via via stuit Elif op een document waarin staat dat de overheid in de jaren 2009 tot en met 2013 al zo’n dertig miljoen euro winst heeft gemaakt op reisdocumenten – waaronder paspoorten.

 1. Het ministerie van Binnenlandse Zaken denkt daar anders over.
 2. De prijs van een paspoort of ID-kaart wordt jaarlijks bepaald aan de hand van de actuele prijzen van de materialen.
 3. Het geld dat over is, gaat in een reservepot.
 4. En, zo laat het ministerie aan Elif weten: ‘De reservepot is bedoeld om de grote schommelingen in kosten voor de burger te voorkomen.’ Een reservepot dus.

Of het nou winst heet of niet; mag dat zomaar? ‘Dat is een vrij ingewikkeld verhaal’, volgens Corine Hoeben, onderzoeker bij het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO). Voor een paspoort betaal je namelijk zogenaamde leges,

‘Dat betekent dat de overheid iets voor jou persoonlijk heeft gedaan. Daar betaal je dan een bedrag voor.’ De bedragen voor die leges staan in een legesverordening. ‘Die bestaat uit ongelofelijk veel bedragen.’ Wat er met het geld uit die reservepot gebeurt is onduidelijk. ‘Ik krijg geen inzage in die reservepot’, aldus Elif.

Hoeben heeft zo haar vermoedens over de reden voor de beperkte transparantie wat betreft de reservepot. ‘Het zou kunnen zijn dat er liever niet transparant wordt gedaan, omdat dan het risico wordt gelopen dat er allerlei Kamervragen komen of gedoe in de media.’ Omdat er dan wellicht ophef ontstaat over welke problematiek met dat geld opgelost kan worden, voordat duidelijk uitgelegd kan worden dat dat geld speciaal gereserveerd is voor prijsschommelingen en alleen daaraan uitgegeven kan worden. RSIN 8531 62 402 : Maakt de overheid winst op je paspoort?

Wat heb je nodig om een paspoort aan te vragen?

Meenemen. Alle identiteitskaarten, paspoorten of verblijfsdocumenten van het kind. Ook als ze niet meer geldig of buitenlands zijn. Een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs van uzelf.

Heb je een paspoort nodig om naar Engeland te gaan?

Paspoort nodig als u naar het VK reist – Sinds 1 oktober 2021 kunt u alleen met een paspoort naar het VK reizen. Een identiteitskaart (ID-kaart) is dan niet meer geldig. Woonde u op of voor 31 december 2020 in het VK, dan kunt u nog tot en met eind 2025 uw ID-kaart gebruiken. Lees welk reisdocument u nodig heeft voor reizen naar het VK, Bekijk welke landen bij het Verenigd Koninkrijk (VK) horen,