Hoe Lang Kun Je Rode Wijn Bewaren?

Hoe Lang Kun Je Rode Wijn Bewaren
Hoe lang kan een gesloten fles rode wijn bewaard worden? – Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo’n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Châteauneuf-du-Pape hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven soms wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping.

Hoe lang kan wijn rechtop bewaard worden?

Wijn bewaren na openen – Als je je wijn na openen nog wilt bewaren is het aan te raden om de wijnflessen sowieso af te sluiten met een kurk of vacuüm dop zodat er niet nog extra zuurstof bij de wijn kan komen. De wijn kan dan sneller gaan oxideren en gaat daardoor in kwaliteit achteruit. En dat wil je niet. Wist je dat je elk type geopende wijn het beste in de koelkast kunt bewaren? Zo ook rode wijn. De koudere temperatuur zorgt ervoor dat de oxidatie van de wijn niet start met bederven. Bewaar je eerder geopende wijn trouwens niet langer dan 2 tot 3 dagen binnen of buiten de koelkast. Wijn-ze! > We schreven eerder een artikel met meer tips over het bewaren van een geopende fles wijn,

Hoe kun je flessen wijn het beste bewaren?

Een aantal tips om je bewaarwijnen goed te houden. – Bewaar de fles liggend zodat de kurk niet kan uitdrogen, hiermee voorkomt u dat er veel zuurstof bij de wijn komt. De lucht mag niet te droog zijn, om te voorkomen dat de wijn via de kurk verdampt. Te vochtig is ook niet goed en kan leiden tot schimmelvorming.

 • De muffe geur daarvan kan door de kurk trekken.
 • Dit geldt ook voor andere geuren zoals een sterke kelder geur of verflucht.
 • Dit zal na jaren in je wijn terecht komen en de smaak en geur sterk beinvloeden.
 • De temperatuur moet tussen de 12 – 14 graden zijn om de wijn zich geleidelijk te ontwikkelen.
 • Op kamertemperatuur ontwikkeld de wijn zich veel te snel veel.

De ruimte moet donker zijn. Zon en kunstlicht hebben negatieve invloed op de kleur en de smaak van de wijn. Als wijn jarenlang in een lichte ruimte wordt opgeslagen zal de wijn verkleuren. Dit is ook de rede dat rode wijn altijd in donkere flessen zit om het (zon)licht zoveel mogelijk tegen te houden.

See also:  Welke Temperatuur In Huis?

Waar in huis wijn bewaren?

Hoe bewaart u de wijn het best? – Bij het verouderen van wijn speelt zuurstof een hoofdrol. Door chemische reacties met de zuurstof worden er verbindingen gevormd die de wijn de lekkere smaak geven. Maar dit proces dient dan wel heel geleidelijk te verlopen, want als de wijn te snel of lang aan zuurstof wordt blootgesteld, dan gaat de kwaliteit snel achteruit. Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen. Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.

Bij een te hoge of een te lage temperatuur zal de wijn zich minder goed ontwikkelen en nooit de complexiteit behalen die het onder de ideale temperaturen wel had behaald. De bewaartemperatuur mag in geen enkel geval onder het vriespunt of boven de 25°C uitkomen. Luchtvochtigheid Ook mag deze ruimte niet te vochtig zijn en tochten.

Tochten is dus van anders dan ventileren. De opslagplaats moet wel goed geventileerd zijn, maar leg de flessen dus nooit op de tocht (in een luchtstroom). Te droge omstandigheden zorgen ervoor dat de wijn via de kurk kan verdampen met oxidatie tot gevolg.

 • Een te vochtige omgeving kan juist weer zorgen voor schimmelvorming.
 • De muffe geur zal ook snel door de kruk heen dringen.
 • Ook heeft een veel te vochtige omgeving invloed op het etiket welke dan kan gaan schimmelen en onleesbaar wordt.
 • Dit zou zonde zijn en lastig om na langere tijd nog te achterhalen welke wijn het ook al weer was.

Voorkom trillingen Een rustige plek is van essentieel belang voor de juiste wijnopslag. Zelfs heel lichte trillingen kunnen al een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van uw flessen wijn. Wijn moet kunnen “rusten”, want pas dan kan de wijn zich volledig ontplooien.

Dit gaat zeker op voor oude wijnen, want deze zijn zeer gevoelig voor trillingen. En hebt u een paar flessen goede wijn meegenomen vanaf uw vakantiebestemming? Laat de wijn dan eerst een paar weken weer tot rust komen na de lange autorit. Flessen wijn kunnen onder ideale condities in een wijnklimaatkast of wijnbewaarkast bewaard worden.

See also:  Was Macht Ein Business Analyst?

Dit is te danken aan onder andere trillingsvrije compressoren, speciale pootjes die trillingen in de kast zo veel mogelijk reduceren en een deur die zachtjes sluit om trillingen voorkomen. Wijn beschermen tegen UV straling Ook Uv-straling heeft een negatieve invloed op de chemische samenstelling, en dus ook de smaak van de wijn.

 1. Zon of kunstlicht heeft vooral invloed op de polifenolen en authocycanen, die de kleur van de wijn bepalen.
 2. Het is dus belangrijk dat de bewaarplek een donkere omgeving is waar Uv-straling geen invloed kan hebben.
 3. U kunt er vanuit gaan des te beter de omstandigheden, des te langer u de wijn kunt bewaren.

Een professionele wijnkelder is dus de ideale plek, maar er zijn maar weinig woningen die hierover beschikken. Een goed alternatief is dan een wijnklimaatkast. Bijna alle wijnklimaatkasten zijn voorzien van een glazen deur. Dit geeft de modellen een extra luxe uitstraling en maakt het tegelijkertijd een ware presentatiekast voor uw mooie wijnen.

Om ervoor te zorgen dat de wijnen niet blootgesteld worden aan schadelijke lichtstralen zijn de wijnklimaatkasten voorzien van een glazen deur met UV-filter. De dubbele glasinleg van de deur houdt niet alleen ultraviolette straling buiten de deur, maar zorgt ook voor een isolerende werking. Zo gaat er zo min mogelijk energie verloren.

De sfeervolle interieurverlichting geeft goed zicht op de voorraad wijnflessen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de zeer zuinige en UV-vrije LED verlichting. LED geeft geen warmte af, dus dat maakt deze moderne lichttechniek uitermate goed geschikt voor gebruik in een wijnklimaatkast.

Hoe lang blijft een gesloten fles witte wijn goed?

Bewaren van een ongeopende fles witte wijn – De meeste witte wijnen zijn perfect op smaak zodra ze op de markt komen. Enkele jaren wegleggen komt deze wijnen niet ten goede. Dat geldt zeker voor frisse en fruitige witte wijnen, die zijn op hun best als ze binnen een jaar worden geschonken.

Frisse en fruitige witte wijnen: 1 jaar Volle houtgerijpte witte wijnen: 2 tot 4 jaar Zoete witte wijnen (dessertwijnen): 2 tot 10 jaar

See also:  Wer Streamt Departed?

Witte wijnen die een tijdje kunnen worden weggelegd zijn Chardonnay (houtgerijpt), Riesling en Sémillon.

Hoe lang Sauvignon bewaren?

Oorsprong en smaak van de Sauvignon Blanc – De Sauvignon Blanc is één van de meest populaire druivenrassen ter wereld waarvan heerlijke witte wijnen worden gemaakt. Oorspronkelijk komt de druif uit de Franse Bordeaux streek waar de druif als onkruid door de regio groeit.

Naast Frankrijk worden er ook Sauvignon Blanc wijnen in andere landen gemaakt. Zo heeft de druif Nieuw-Zeeland als wijnland op de kaart gezet en komen hier geweldige Sauvignon Blanc wijnen vandaan. Daarnaast komen er heerlijke Sauvignon Blanc wijnen uit onder andere Spanje, Zuid-Afrika en Australië. De Sauvignon Blanc is te herkennen aan zijn superfrisse smaak, de wijn is uitstekend geschikt om te schenken als aperitief en is een geweldige dorstlesser.

Een Sauvignon Blanc uit de Loire in Frankrijk is veelal licht van smaak terwijl een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland vaak intenser van smaak is. Veel voorkomende eigenschappen zijn aromatische geuren van gras, kruisbessen, grapefruit, asperge en passievrucht en daarnaast is de wijn over het algemeen fruitig, fris en kruidig.

De wijn is ook uitstekend te combineren met diverse gerechten zoals frisse salades, schaal- en schelpdieren, visgerechten, sushi of bij asperges. Houdbaarheid van Sauvignon Blanc Voor de meeste witte wijnen geldt dat deze het best jong kunnen worden gedronken. Zo’n 95% van alle wijnen is bedoeld om binnen 2 tot 3 jaar te drinken.

Daar bestaan uitzonderingen op. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld de Duitse Riesling of de Franse Sauternes. De houdbaarheid van een Sauvignon Blanc wijn is 1 tot maximaal 2 jaar, waarbij wordt aangeraden om de wijn binnen een jaar te drinken, dan is deze op zijn lekkerst.

 • Daarbij is het ook van belang hoe de wijn thuis wordt bewaard.
 • Het beste is om de wijn in een donker ruimte te bewaren die trillingvrij en een beetje koel is zoals een kelder, een kast onder de trap of een wijnklimaatkast.
 • Zorg er in ieder geval voor dat de wijn niet aan verschillende temperaturen wordt blootgesteld.

Daarnaast is het aan te raden om wijnflessen met kurk liggend te bewaren zodat de kurk niet uitdroogt. Wijnflessen met een schroefdop kunnen ook staand bewaard worden.