Waar Wordt Whiskey Van Gemaakt?

Waar Wordt Whiskey Van Gemaakt
Wat is whisky? – Whisky is een gedistilleerde drank die in de basis uit drie ingrediënten bestaat: graan, gist en water, Producenten kunnen op basis van verschillende graansoorten whisky maken, denk hierbij aan gerst, mais, rogge en tarwe. Per whiskysoort (single malt, bourbon, blended, etc.) kan de graansoort verschillen.

Sommige whiskysoorten moeten volgens vastgestelde regels worden gemaakt en bij andere soorten is er meer vrijheid voor de producent, waardoor eindproducten aanzienlijk van elkaar verschillen. Een vereiste is wel dat whisky minstens 40% alcohol bevat. Over de verschillende whiskysoorten en de afwijkende regels per soort, gaan we in een toekomstig blog de diepte in.

Voor nu beperken we ons tot de basis zodat deze overzichtelijk blijft.

Wat is de grondstof voor whisky?

Ierse whiskey – Twee belangrijke verschillen met Schotse whisky zijn, dat de Ierse whiskey (behalve de ) geen rooksmaak heeft doordat de mout niet met turf wordt geëest, en dat de whiskey drie keer wordt gedistilleerd. Als grondstoffen worden tarwe, haver en rogge gebruikt.

Bekende Single Malts zijn:

 • (maakt ook blended whiskeys)
 • (maakt ook blended whiskeys)

De Ierse whiskey wordt ook gebruikt als onderdeel van de,

Waarvan word whisky gemaak?

Whisky drinken kunnen we allemaal, maar whisky produceren is een gecompliceerd en delicaat proces waarbij gebruik wordt gemaakt van eeuwenoude tradities en technieken. De laatste weken ontvingen wij nogal wat vragen over het productieproces van whisky.

Is whisky gezond voor je?

Antioxidanten –

In whisky vind je een hoge concentratie antioxidanten terug. Die helpen in je lichaam om agressieve stoffen weg te jagen die anders schade kunnen aanbrengen in cellen en weefsels. In Single Malt whisky zitten volgens verschillende onderzoeken meer antioxidanten dan rode wijn. Dus een deel van de heilzame werking die aan rode wijn wordt toegeschreven, gaat ook op voor whisky.

  Waar wordt malt whisky van gemaakt?

  Het hele proces kunnen we grofweg in 6 stappen benoemen: 1. Mouten (Malting) Elke gerstekorrel bevat o.a. zetmeel en enzymen. Tijdens het mouten imiteren we het natuurlijke ontkiemen van de gerstekorrels, met als doel om zetmeel om te zetten in suikers. De gerst wordt 2 á 3 dagen geweekt in water tot het een vochtigheidsgraad heeft bereikt van ongeveer 40%.

  De vochtige gerst wordt dan uitgespreid op een moutvloer waar, onder invloed van warmte en vocht, de enzymen worden geactiveerd die het zetmeel moeten gaan omzetten in suikers. De gemoute gerst kan op verschillende manieren worden gedroogd, bijvoorbeeld met behulp van een kiln (oven) onder de moutvloer, waarin een kolen-, of turfvuur wordt gestookt.

  Tegenwoordig wordt er ook vaak met hete lucht gedroogd. De wijze waarop het gemoute gerst wordt gedroogd heeft veel invloed op de geur en de smaak van de whisky. Zo wordt er op het Schotse eiland Islay voornamelijk met turf gestookte kilns gedroogd, waardoor de whisky een rokerig karakter krijgt.2.

  1. Mashen (Mashing) Nadat de gemoute gerst is gedroogd wordt het gemalen tot een grof meel, genaamd grist.
  2. De grist gaat vervolgens in een groot metalen vat, de ‘mash tun’, waarin het wordt vermengd met warm water van 60-90 graden Celsius.
  3. Tijdens het mashen zetten de enzymen het zetmeel om in oplosbare suikers.

  Het verkregen product noemen we wort.3. Vergisten (Fermentation) Het wort wordt vervolgens overgepompt naar een grote houten kuip, een ‘washback’. Deze enorme houten kuipen hebben soms wel een inhoud van 80.000 liter. In de washbacks wordt gist toegevoegd aan het wort, waardoor de suikers worden omgezet in alcohol.

  1. Dit proces duurt ongeveer 48 uur, en na afloop blijft een bruine vloeistof (wash) over met een alcoholpercentage van rond de 8%.4.
  2. Distilleren (Distillation) Het distilleren vindt plaats in een grote koperen ketel, genaamd ‘pot still’.
  3. Schotse whisky wordt traditioneel in 2 fasen gedistilleerd.
  4. De wash wordt overgepompt naar de ‘wash-‘ of ‘low wine still’ en wordt daar, bij de meeste distilleerderijen met stoom, verhit.

  Tijdens dit proces verdampt de alcohol eerder dan het water, en stijgt naar de ‘swan neck’ en wordt naar een condensor geleid. In de condensor worden de alcoholdampen afgekoeld/gecondenseerd tot vloeibare alcohol. Dit proces resulteert in een vloeistof met een alcoholpercentage van 22-25%.

  1. Deze ‘low wine’ wordt overgepompt naar de tweede ‘pot still’, genaamd de ‘spirit still’, waar het proces wordt herhaald.
  2. Vanuit de condensor van de ‘spirit still’ wordt de alcohol naar de ‘spirit safe’ geleid.
  3. Met behulp van de ‘spirit safe’ worden de voorloop en de naloop (1ste en laatste deel van het distillaat, de giftige alcohol) afgevangen en weer toegevoegd aan de ‘low wine’, zodat alleen de middenloop overblijft.

  Deze kleurloze vloeistof van ongeveer 70% alcohol (‘new made spirit’) wordt opgeslagen in de spirit receiver 5. Rijpen (Maturation) De spirit moet nu minimaal 3 jaar gerijpt worden voordat het whisky genoemd mag worden. Tijdens de rijping krijgt de whisky zijn kleur en ontstaat 60% tot 70% van de aroma’s.

  1. De rijping geschiedt doorgaans op 2 typen eikenhout: Amerikaans eiken (ex-bourbonvaten) of Europees eiken (meestal ex-sherry- of portvaten).
  2. Whisky gerijpt op sherry- of portvaten hebben vaak een amberachtige kleur en meer zoete, fruitige en notenachtige tonen, terwijl de bourbonvaten een lichtere gouden kleur en vanille tonen aan de whisky geven.

  Eikenhouten vaten hebben een levensduur van ongeveer 65 jaar en kunnen dus worden hergebruikt. Men spreekt dan van ‘first’, ‘second’ of ‘third fill’ vaten. De vaten worden opgeslagen in zogeheten ‘warehouses’, waar ze minimaal 3 jaar, maar meestal langer liggen te rijpen.

  In tegenstelling tot wijn, rijpt whisky niet meer in de fles. Dus een 12 jaar oude whisky blijft 12 jaar oud is en is niet 24 jaar oud als jij hem 12 jaar na bottelen drinkt.6. Bottelen (Bottling) Het bottelen lijkt een onbelangrijke aspect als het gaat om de productie van whisky maar het is wel zeer belangrijk wat er met de whisky gebeurt voordat het op de fles gaat.

  Het is normaal dat er whisky van verschillende jaargangen met elkaar gemengd worden. De jongste whisky bepaald uiteindelijk de leeftijd die op het etiket van de fles mag komen te staan. Het is niet nodig dat een Single Malt Scotch Whisky ook daadwerkelijk op de distilleerderij gebotteld moet worden.

  1. Vaak worden dit soort taken uitbesteed.
  2. Bedenk ook dat de rijping van de whisky niet altijd op dezelfde locatie als de distilleerderij gesitueerd is plaatsvindt.
  3. Als voorbeeld, de opslagloodsen van Talisker liggen over Schotland verspreid.
  4. Dit is ook noodzakelijk om de productie continuïteit te verzekeren als er een brand mocht ontstaan in de opslagplaats.

  Als de opslagplaatsen verspreid liggen gaat niet de gehele productie in vlammen op. Heb je na dit hele verhaal zin gekregen in een goed glas whisky klik dan hier

  Wat doet whisky met je lichaam?

  Whisky tegen verkoudheid – Dat whisky verkoudheid de kop indrukt, wisten de mannen van Esquire al langer dan vandaag. Twee woorden:, Goed voor je geheugen Volgens dit helpt één tot zes glazen whisky per week je kans op dementie verminderen – met maar liefst 50 procent, om precies te zijn.

  Wat betekent bourbon?

  KENTUCKY: DE GEBOORTEPLAATS VAN BOURBON – Bourbon dankt zijn naam aan Bourbon County, Kentucky, waar het is ontstaan. In de 18e eeuw kwamen veel Schotse en Ierse immigranten naar Kentucky. En zij namen de kennis over het maken van whiskey met zich mee uit Europa.

  Wat is het verschil tussen whisky en Scotch?

  Scotch vs Bourbon – herkomst en distillatie – Herkomst Scotch is de trots van Schotland en komt in verschillende categorieën, zoals single malt, blended en grain whisky. Schotse whisky moet vervaardigd worden in Schotland en indien er ‘Scotch whisky’ op het label staat, dan moet de whisky daar ook gebotteld zijn.

  1. Er is ook een uitzondering op deze regel; blended whisky.
  2. Voor deze whiskysoort is dit laatste geen verplichting.
  3. De Amerikaanse godendrank, beter bekend als bourbon, mag in heel Amerika geproduceerd worden.
  4. Het is bekend dat het grootste aantal distilleerderijen zich in Kentucky bevindt, maar dit is geen verplichting.

  Meer dan tweederde van de bourbon wordt echter wel in Kentucky vervaardigd, waardoor dit the place to be is op het gebied van bourbon. Distillatie De manier van distillatie van scotch is divers, doordat dit samenhangt met de whiskycategorie (single malt, blended etc.) of de productiemethode.

  Single malt wordt veelal tweemaal gedistilleerd en in sommige gevallen zelfs driemaal. Ook het type van de gebruikte ketel kan verschillen; single malt wordt vervaardigd middels zogeheten pot stills en grain whisky’s bijvoorbeeld via column stills, Echter zullen er altijd uitzonderingen op de regel blijven.

  Voor de beeldvorming: pot stills zijn ouderwetse, grote koperen ketels die bovenaan een zwanenhals hebben. De Column still is een langwerpige stalen ketel. Waar Wordt Whiskey Van Gemaakt In Amerika wordt veelal gebruik gemaakt van een column still, waarna een tweede distillatie plaatsvindt in een koperen pot still ketel. Deze ketel staat bekend als een ‘ doubler ‘ of ‘ thumper ‘. De damp die ontstaat tijdens de eerste distillatie komt in contact met de vloeistof die zich in de thumper bevindt. Waar Wordt Whiskey Van Gemaakt

  Wat is beter bier of whisky?

  Sterke drank vs. bier en wijn – Je wilt een drankje doen, maar ook een beetje aan je gezondheid denken. Kun je dan beter voor een biertje, of juist voor een whisky gaan? Volgens Noijen is het om het even. „In een standaard glas sterke drank zit evenveel alcohol als in een glas bier of wijn.

  • Als we puur naar de alcohol kijken, dan zijn deze twee drankjes dus even slecht voor je gezondheid.” Volgens Noijen merken we dat onder andere aan de grootte van het glas waarin de drank in de horeca geserveerd wordt.
  • Een bierglas en een wijnglas zijn een stuk groter dan het glaasje van de whisky of cognac.

  En vaak worden deze laatste twee ook nog eens niet helemaal gevuld. Uiteindelijk zit er in een standaard glas sterke drank evenveel alcohol als in een biertje of wijntje.” Noijen laat dan ook weten dat het echt de alcohol zelf is die slecht is voor je gezondheid.

  Wat is het verschil tussen whisky en whiskey?

  WANNEER SCHRIJF JE WHISKEY OF WHISKY? – Van oudsher wordt Ierse whisky wordt dus geschreven met -ey. Schotse met -y. Inmiddels wordt whisky ook in andere landen geproduceerd. Hoe het zit met de schrijfwijze in die landen? Hieronder hebben we het voor je op een rijtje gezet:

  Whiskey: wordt gebruikt in Ierland en Amerika, Whisky: is de aanduiding van Schotse, Japanse, Canadese en Indiase whisky,

  Hoeveel glazen whiskey mag je drinken?

  Het advies is om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen.

  Waarom druppel water in whiskey?

  Water aan je whisky toevoegen: ja of nee? | Gall & Gall De tegenstanders gebruiken als argument dat water whisky teveel verdunt. Maar dit hoeft niet negatief te zijn. Water zorgt ervoor dat de temperatuur van de whisky met 2 graden stijgt. Dit komt door de energie die vrijkomt wanneer de twee zich mengen.

  Kan je whiskey puur drinken?

  Welk whiskyglas gebruik je – Een whisky moet beleefd worden bij het drinken en moet hierbij direct overkomen zoals die is bedoeld door de whiskymaker. Met het gebruiken van het juiste type whisky glas krijg je behoud van de geur, de juiste wijze van het vervluchtigen van de alcohol maar bovenal het behouden van de smaak zoals die is bedoeld. Waar Wordt Whiskey Van Gemaakt De tumbler of old fashioned glas is het meest gebruikt om Bourbon whiskey mee te drinken. Dit glas is ideaal om de aroma vrij te laten komen, alcohol sneller te laten vervliegen en is uitermate geschikt om ijs in te serveren. Een nadeel is wel dat dit glas het oxideren van de whisky versnelt waardoor geur en smaak sneller verdwijnt. Waar Wordt Whiskey Van Gemaakt De nosing glas is het meest gebruikt om whisky mee te proeven omdat deze een steel heeft zodat het glas zelf niet met de handen wordt aangeraakt. Het glas heeft aan de bovenkant een meer gesloten opening zodat de aroma’s niet vervliegen waarmee de whisky aroma langer blijft hangen maar met een opening groot genoeg om de neus in te steken om te ruiken.

  Voor het schenken van whisky moet je bedenken of je het bij één soort whisky houdt of dat je meerdere soorten gaat proeven. Aangezien een glas whisky lang beleefd kan worden is het glas volschenken met de standaardmaat van 35 cl voldoende. Ga je alleen maar proeven dan is het schenken van 20 cl al voldoende, zoals bij proeverijen wordt gedaan.

  Wist je dat De hoeveelheid alcohol in een glas whisky met 35 cl bijna dezelfde hoeveelheid alcohol is als bij een glas bier met 6% alcohol. Waar Wordt Whiskey Van Gemaakt Iedereen heeft zijn eigen manier van whisky drinken of hulp nodig om de whisky drinkbaar te maken door de smaak en aroma een duwtje te geven om de whisky beter te beleven. De keuze om de whisky puur te drinken is voor sommige mensen nog te hardcore waarbij veel mensen toch iets van ijs of water in de whisky gebruiken. Waar Wordt Whiskey Van Gemaakt Een whisky drink je eigenlijk op de manier zoals die uit de fles komt, puur. Het drinken van whisky met ijs is voor het behouden van de aroma’s en houdt het vervluchtigen van de alcohol tegen. Met name met het drinken uit een tumbler glas is ijs erbij serveren heel gebruikelijk, vooral omdat met dit type glas de aroma’s en alcohol snel verdwijnen. Waar Wordt Whiskey Van Gemaakt Maar het komt voor dat de aroma’s nog niet tot hun recht komen doordat de whisky bijvoorbeeld heel erg gesloten is door de jonge leeftijd van de whisky. Dan kunnen een paar druppeltjes water een wereld van verschil maken:

  1. de aroma’s gaan opbloeien en raakt de whisky meer open
  2. het alcoholpercentage wordt verlaagd en de smaak komt beter over

  Whisky drink je eigenlijk niet, whisky proef je en wel met een hele goede reden. Whisky wordt beleefd op verschillende manieren, met de ogen, de neus en de mond. Een goede whisky speelt in op al deze zintuigen en bereikt het hoogtepunt met de afdronk. De kleur geeft aan wat men mag verwachten van de smaak, hoe donkerder de whisky hoe rijper die is qua smaakt.

  1. Afhankelijk van het soort vat waar de whisky op rijpt krijgt de whisky een kleur mee waarbij de houtsoort van het vat de meest bepalende factor is.
  2. Dit is ook terug te vinden in de smaak aan rijpheid en de extra smaak toevoeging van het soort hout.
  3. Door het glas te zwenken, ronddraaien, zie je ook de whisky aan de binnenkant van het glas langzaam teruglopen naar beneden.

  Hoe dunner deze “tranen” zijn hoe minder vol de whisky is en hoe sterker de alcohol is. Waar Wordt Whiskey Van Gemaakt Het aroma van de whisky is de eerste grote weggever van wat je gaat beleven. Het geeft aan van welke houtsoort de whisky komt en welke omstandigheden de whisky maken. Bij elke kleine reuk aan het glas onderscheid je steeds elementen die samen deze whisky speciaal maakt.

  • vanille: de whisky op eikenhout heeft gelegen
  • caramel: het hout van het vat extra gebrand is
  • fruitigheid: de whisky komt uit een warm klimaat of heeft op sherry vaten gelegen
  • ziltig: de whisky komt uit een kuststreek of eiland met hoge iodine gehalte
  • turf: je ruikt de fenolen dat uit turf komt bij het mouten van de gerst

  Waar Wordt Whiskey Van Gemaakt Net zoals bij het ruiken zijn veel accenten van de whisky te ontdekken die op dezelfde manier met de voorbeelden hierboven worden onderscheiden. Om dit te ontdekken moet de whisky bij elke slok langzaam opgenomen worden. Door de whisky enige tijd door de mond te walsen wordt de whisky door elke smaakpapil opgevangen en zullen de smaakzintuigen meerdere smaken kunnen onderscheiden.

  • sterke vanillesmaak: virgin oak single barrel
  • sterke fruitigheid: tropisch klimaat
  • sterke caramel: er is honing of suiker toegevoegd tijdens het rijpen

  Waar Wordt Whiskey Van Gemaakt Whisky kan een korte belevenis geven of juist een hele lange belevenis. Hierbij komt de afdronk als laatste beoordeling van een whisky. De reden waarom is dat een whisky met een korte belevenis ook sneller weg is uit de herinnering van de whisky. Het vertelt niet dat een kortdurende belevenis een whisky slecht maakt maar een whisky met een lange afdronk en intensiteit geeft een langdurige belevenis en blijvende impressie van de whisky.

  • korte afdronk met weinig intensiteit (verwatering of sterke afvlakking van de smaak)
  • lange afdronk met een blijvende alcoholsmaak c.q. branderige smaak
  • lange afdronk met een rijke en sterke intensiteit aan smaak

  Waar Wordt Whiskey Van Gemaakt Geeft de whisky bij de eerste reuk of slok een teveel aan alcohol geur of smaak, dan kan het zijn dat de whisky gesloten is of te jong is om de rijpheid in de geur opgenomen te laten worden. Je kan dan twee dingen doen om de geur tot bloei te laten komen:

  • verwarm het glas door deze met de hand vast te pakken
  • doe een paar druppeltjes water in de whisky

  Wat er dan gebeurt is dat de whisky warmte wrijving krijgt waardoor het bouquet gaat vervluchtigen waarmee de aroma’s vrijkomen. Met het toevoegen van de paar druppeltjes water gaan de watermoleculen wrijven met de alcoholmoleculen wat ook deze warmte wrijving teweeg brengt. Waar Wordt Whiskey Van Gemaakt

  Wat is beter malt of blended whisky?

  Hoe ouder de whisky hoe beter hij is, écht goede whisky komt uit Schotland, single malts zijn lekkerder dan blends; er worden nogal wat statements gemaakt in de whiskywereld. Maar wat is waar? En wat is onzin? Ik vroeg het whiskykenner Sietse Offringa. Deze week: is single malt whisky beter dan blended whisky? Sietse: “Smaak blijft persoonlijk. Blended whisky’s zijn een mix tussen whisky’s van verschillende distilleerderijen én van verschillende graansoorten. Single malts komen van één distilleerderij en zijn van één graansoort (gemoute gerst) gemaakt. Blends zijn veel constanter omdat de whiskymaker meer vaten kan gebruiken om hetzelfde product te blenden.

  Bij malts zie je doorgaans grotere verschillen.” “Dat heeft natuurlijk ook zijn aantrekkingskracht: Schotse single malts werden geïntroduceerd als ambachtelijke, oude, exclusieve whisky’s om de duurdere prijs te kunnen rechtvaardigen. Dat is mensen bijgebleven. Maar in the end heeft het minder te maken met goed of slecht, maar vooral met smaak.

  Ze worden heel anders gemaakt, net zoals wijn en champagne,” Lees ook:

  Komt écht goede whisky alleen uit Schotland? Is oudere whisky altijd beter? Whisky kopen op smaak? Zo doe je dat

  Sietse Offringa is niet alleen whiskyliefhebber en ambassadeur voor Edrington (waar merken als The Famous Grouse en Macallan onder vallen), maar ook zoon van whiskyconnoisseur en auteur Hans Offringa, Oftewel: iemand bij wie whisky met de paplepel is ingegoten (bij wijze van spreken uiteraard).

  Waar is bourbon van gemaakt?

  Wat is bourbon? – Bourbon is een Amerikaanse whiskey gemaakt van ten minste 51% maïs. De maïs geeft de bourbon een zoetere smaak in vergelijking met andere whiskeys.

  Wat is het verschil tussen een blend en malt whisky?

  Waarom heet het single malt whisky? – Er zijn twee soorten whisky, blended whisky en singlt malt whisky. Het verschil is vrij makkelijk uit te leggen, ondanks het woord ‘single’. Zo is het mogelijk dat single malt whisky bestaat uit meerdere soorten whisky, zolang deze maar afkomstig is uit één enkele distilleerderij.

  Dit in tegenstelling tot blended whisky. Deze wordt namelijk gemaakt van verschillende soorten graan, zoals: mais, tarwe of gerst. Blended whisky kan ook van verschillende soorten single malt whisky gemaakt zijn. Single malt whisky’s worden dus nooit gemengd met whisky’s van andere distilleerderijen en worden áltijd gemaakt van gerst.

  De ruigere smaak van single malt whisky ontstaat dan ook door het gebruik van 100% gerst.

  Wat is de gezondste drank?

  Wijn – Felino Wijn brengt veel voordelen met zich mee, maar rood is altijd de beste keus. Rode wijn bevat veel antioxidanten en helpt bij gewrichtspijn, omdat de tannine en quercetine ook ontstekingsremmers zijn. Rode wijn helpt ook de goede bacteriën in je darmen beter hun werk te doen. Met mate, dat wel.

  Hoeveel drinkt een alcoholist per dag?

  Je bent een zware drinker als je 1 keer of vaker per week 6 of meer glazen drinkt op één dag en als vrouw zijnde meer dan 4 of meer glazen op één dag drinkt (CBS). De Gezondheidsraad raadt aan niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken. Een drankje hoort er in veel kringen bij.

  Waarom whisky met IJs?

  IJs koelt en verzacht – IJs maakt whisky simpelweg kouder. Het is dus een makkelijke manier om een verfrissend drankje te maken. Tegelijkertijd sluit de lagere temperatuur de aroma’s in en onderdrukt het de alcoholsmaak. Met een koudere whisky haal je de scherpe randjes er dus vanaf en voorkom je een branderige keel.

  Hoe herken je een goede whiskey?

  Met welke ingrediënten wordt een goede whisky gemaakt? – Iedere whisky heeft dezelfde basis van water, gerst en gist, maar toch zijn er vele uitvoeringen. Bepalend voor de smaak van de whisky zijn naast de basis-ingrediënten ook onder meer het vat, of de vaten, waar de whisky in heeft gelegen, de leeftijd van de whisky en het klimaat van het land waar de whisky is geproduceerd en opgeslagen.

  Er zijn meer aspecten, zo kan de gerst gedroogd worden met turf, wat een rokerige smaak geeft. Welke combinatie jij lekker vindt is wederom een kwestie van smaak. Het ligt dus absoluut aan de distilleerderij en zijn voorkeur voor de smaak. Een distilleerderij brengt nooit een “slechte” whisky op de markt.

  Echter kan het bij hoge uitzondering gebeuren dat er een onzichtbare fout heeft plaatsgevonden in het productieproces. Dan zou het voorkomen dat de distilleerderij een “mislukte” whisky op de markt brengt.

  Hoe heet de Amerikaanse whisky?

  Amerikaanse whiskey is grotendeels onder te verdelen in 2 soorten, Kentucky Bourbon en Tennessee Whiskey. Beide bestaan voornamelijk uit mais en rogge distillaat, waarbij volgens de Amerikaanse wetgeving het percentage mais whisky tenminste 51% moet zijn.

  Is Jack Daniels een bourbon?

  SINDS 1866 – Sinds 1866 komt iedere druppel Jack Daniel’s whiskey uit het dorpje Lynchburg, diep op het platteland van Tennessee, Amerika. De Jack Daniel’s distilleerderij is de oudste geregistreerde distilleerderij van Amerika en is destijds begonnen door Jasper Newton ‘Jack’ Daniel.

  1. Jack Daniel’s is, zoals de meesten denken, geen bourbon whiskey, maar Tennessee whiskey.
  2. De basisregels van bourbon of Amerikaanse whiskey worden gerespecteerd, maar daarnaast kent Jack Daniel’s whiskey een uniek extra element dat al sinds de oprichting van de distilleerderij (dit jaar 150 jaar geleden) wordt toegepast.

  De whiskey wordt na distillatie namelijk gefilterd door een drie meter dikke laag houtskool, wat zorgt voor de bekende zachtheid. Jack Daniel’s Tennessee Whiskey kent een licht fruitige mix van karamel, vanille, specerijen en geroosterd eiken. Aanbevolen drinkwijze is puur, on the rocks of gemixt met cola. Waar Wordt Whiskey Van Gemaakt Je ziet dit omdat je niet akkoord bent gegaan met onze social media cookies.Als je onze videos wil zien, pas alsjeblieft je cookie instellingen aan. Toen de zachte Jack Daniel’s Tennessee Whiskey in 1907 voor het eerst kennismaakte met het bruisend zoete van cola, ontstond de meest klassieke cocktail van Amerika:,

  Welke graansoort om malt whisky te maken?

  GERST – Graankorrels vormen de basisingrediënten van whisky, omdat ze het zetmeel leveren dat tot alcohol wordt verwerkt. Scotch kan worden gemaakt van tarwe, haver, rogge of maïs, maar in single malt Scotch whisky is alleen gerst toegestaan. Generaties lang verbouwden de distilleerderijen zelf hun gerst of op omliggende landbouwgrond.

  1. Soms bouwden landeigenaren distilleerderijen om een markt te creëren voor de gewassen die hun pachters produceerden.
  2. Tegenwoordig wordt whisky gemaakt van gerst uit heel Schotland, Engeland en Europa.
  3. Gerst uit Groot-Brittannië wordt vooral verbouwd aan de oostkust.
  4. Lichte zandgrond en minder regenval creëren hier de ideale omstandigheden om hoogwaardig graan te produceren voor het mouten, graan met een grote korrelgrootte en dus meer van het noodzakelijke zetmeel.

  Gerst wordt voor kwaliteit en consistentie ingedeeld op een schaal van 1 tot 9. Alleen de hoogste drie zijn geschikt voor het mouten. Als de gerst rijp is, wordt hij geoogst en gedroogd om al het vocht, op 12% na, te verwijderen. Zo kan de gerst worden opgeslagen, zonder aan kiemkracht in te boeten voor de volgende fase: het mouten.

  Wat is het verschil tussen whisky en whiskey?

  WANNEER SCHRIJF JE WHISKEY OF WHISKY? – Van oudsher wordt Ierse whisky wordt dus geschreven met -ey. Schotse met -y. Inmiddels wordt whisky ook in andere landen geproduceerd. Hoe het zit met de schrijfwijze in die landen? Hieronder hebben we het voor je op een rijtje gezet:

  Whiskey: wordt gebruikt in Ierland en Amerika, Whisky: is de aanduiding van Schotse, Japanse, Canadese en Indiase whisky,

  Wat zit er in Irish whiskey?

  IRISH COFFEE VARIANTEN

  ZO HEET HET: DIT ZIT ERIN :
  German coffee Schnaps
  Highland coffee Schotse whisky
  Irish coffeer Ierse whisky
  Italian classico Amaretto