Ik heb een vergrote lymfeklier in de hals In het kort
Lymfeklieren zitten bijvoorbeeld in de hals, oksels en liezen. Lymfeklieren in uw hals kunnen opzwellen bij een ontsteking van keel, neus, oor, kaak of huid. Ze zorgen ervoor dat de ontsteking niet verder gaat naar de rest van uw lichaam. Een vergrote lymfeklier in de hals kan meestal geen kwaad. Deze verdwijnt vanzelf zodra de ontsteking voorbij is. Ga naar uw huisarts als de halsklieren langer dan 2 weken vergroot blijven.
Wat is het Lymfeklieren zitten op vele plaatsen in uw lichaam zoals: Lymfeklieren zijn verzamelplaatsen voor witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen beschermen tegen indringers zoals bacteriën en virussen. Lymfeklieren zorgen ervoor dat een infectie of ontsteking ergens in uw lichaam niet verder gaat naar de rest van uw lichaam.
Lymfeklieren in de hals kunnen groter worden. Ze kunnen ook pijn doen of warm aanvoelen. U voelt ze voorin de hals, in de nek of achter een oor. U voelt ze aan één kant of aan beide kanten in uw hals. Soms voelt u maar één klier, soms zijn er meerdere. Halsklieren kunnen snel groter worden, maar ook weer snel kleiner als de ontsteking voorbij is. Ze komen vooral voor bij kinderen.
Oorzaken Er zitten vanaf uw geboorte overal in uw lichaam lymfeklieren. Ook in uw hals zitten die klieren. U merkt niets van deze lymfeklieren totdat u bijvoorbeeld een keelontsteking krijgt. De witte bloedcellen in uw halsklieren vermeerderen zich. Zij zorgen ervoor dat virussen of bacteriën niet verder uw lichaam in kunnen.
- Hierdoor zwellen de lymfeklieren op.
- U merkt dan opeens dat de klieren er zitten omdat ze zo groot zijn.
- Soms kunnen ze ook pijnlijk zijn.
- Halsklieren kunnen ook groter worden bij verkoudheid, oorontsteking, een huidontsteking of een ontsteking aan uw kaak of tandwortels.
- Halsklieren kunnen soms enorm groot worden bij,
Soms kan een blijvend vergrote lymfeklier een eerste kenmerk zijn van lymfeklierkanker. Voorbeelden van lymfeklierkanker zijn: de ziekte van Hodgkin en Non-Hodgkin. Het gaat dan om duidelijk vergrote verharde lymfeklieren die niet meer kleiner worden en zelfs verder groeien.
In zeer zeldzame gevallen zijn vergrote lymfeklieren een uiting van bloedkanker, dit wordt lymfatische leukemie genoemd. Ook kan kanker zich uitzaaien naar lymfeklieren. Zo kan een vrouw met borstkanker uitzaaiingen hebben in de klieren van haar oksel. Dat zijn kankercellen die vanuit de borst in de lymfeklier terecht zijn gekomen en daar verder groeien.
Ook daar voelt u dan vergrote klieren. Adviezen Een vergrote lymfeklier in de hals kan meestal geen kwaad. Deze verdwijnt vanzelf zodra de ontsteking voorbij is. U hoeft dan niets te doen. Is de klier na 2 weken nog vergroot? Ga dan naar uw huisarts. Medicijnen Bij vergrote lymfeklieren in de hals zijn zelden medicijnen nodig.
Soms zijn er antibiotica nodig bij infecties door bacteriën. Bij pijnlijke lymfeklieren of koorts kunt u paracetamol nemen. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Voor meer informatie zie, Hoe gaat het verder De zwelling van de lymfeklier verdwijnt nadat de ontsteking genezen is. Soms kan een lymfeklier na een infectie toch nog lange tijd iets groter blijven dan voor de infectie. : Ik heb een vergrote lymfeklier in de hals
Hoe voelt een kwaadaardige lymfeklier?
Onderzoek lymfeklieren – Een normale lymfeklier is 3 tot 15 millimeter groot, elastisch en nauwelijks te voelen. Als de uitzaaiing groeit, wordt de lymfeklier groter en harder. Een lymfeklier met een uitzaaiing doet geen pijn, voelt aan als een harde knikker. Bij een melanoom op een arm of been zit de dichtstbijzijnde lymfeklier in de bijbehorende oksel of lies. Bij een melanoom op het hoofd in de halsklieren. Bij een melanoom op de romp kunnen de lymfeklieren op meerdere plaatsen liggen. Uw arts kan u vertellen om welke lymfeklieren het bij u gaat en legt uit hoe u het onderzoek bij uzelf moet doen.
Opgezette lymfklier in de hals bij een vrouw met een melanoom op het hoofd. Deze is te zien. Meestal zijn ze alleen te voelen.
Hoe voelt een lymfeklier tumor aan?
Hodgkinlymfoom (ziekte van Hodgkin) – De ziekte van Hodgkin is relatief zeldzaam, In België worden jaarlijks zo’n 300 nieuwe gevallen geregistreerd. De kanker komt relatief vaak voor bij personen tussen 20 en 35 jaar. De oorzaak ervan is niet bekend, maar erfelijkheid speelt alvast geen doorslaggevende rol.
Gezwollen lymfeklier(en) : het eerste teken van de ziekte van Hodgkin is meestal een gemakkelijk voelbare zwelling van een of meerdere lymfeklieren in de hals, de oksel of – zeldzamer – de lies. Gewoonlijk zijn die zwellingen niet pijnlijk. Bij uitbreiding van de ziekte kan vermagering, koorts of transpiratie ontstaan.
Afhankelijk van de plaats van het gezwel zijn er nog specifieke klachten mogelijk, zoals kortademigheid door luchtweg- of longcompressie en vermoeidheid door bloedarmoede. Naast een goed lichamelijk onderzoek en een bloedname zullen we de uitgebreidheid van de ziekte en de aard van het lymfoom achterhalen.
Chemotherapie : Patiënten met Hodgkinlymfoom krijgen meestal meerdere chemokuren. De behandeling is gewoonlijk gespreid over 12 tot 24 weken. Radiotherapie : De chemotherapie wordt vaak gevolgd door een radiotherapie op de plaatsen waar de ziekte zit. Stamceltransplantatie : Meestal is het Hodgkinlymfoom goed geneesbaar. In het geval van een herval kunnen we met een nieuwe behandeling en stamceltransplantatie toch nog genezing bekomen.
Dit soort lymfoom is de meest voorkomende vorm. Hij wordt onderverdeeld in tientallen verschillende types, maar qua groeisnelheid slechts in twee groepen : indolente lymfomen (met een trage evolutie) en agressieve lymfomen (met een snelle evolutie). In België worden elk jaar bijna 2 000 nieuwe gevallen van non-Hodgkinlymfomen geteld.
De voorbije 25 jaar zijn ze in aantal sterk gestegen. De oorzaken van non-Hodgkinlymfoom zijn nog niet precies gekend. Erfelijkheid speelt blijkbaar geen grote rol. Er is wel geweten dat het risico vooral toeneemt met de leeftijd en in geval van bestaande immuniteitsstoornissen. Gezwollen lymfeklier(en) : het eerste teken van de ziekte van non-Hodgkinlymfoom is meestal een gemakkelijk voelbare zwelling van een of meerdere lymfeklieren in de hals, de oksel of – zeldzamer – de lies.
Gewoonlijk zijn die zwellingen niet pijnlijk. Bij uitbreiding van de ziekte kan vermagering, koorts of transpiratie ontstaan. Afhankelijk van de plaats van het gezwel zijn er nog specifieke klachten mogelijk, zoals kortademigheid door luchtweg- of longcompressie en vermoeidheid door bloedarmoede.
- Naast een goed lichamelijk onderzoek en een bloedname achterhalen we de uitgebreidheid van de ziekte en de aard van het lymfoom.
- Daarvoor gebruiken we meestal CT-scans of PET/CT-scans.
- Verder is een biopsie met een microscopisch onderzoek van een verdachte lymfeklier noodzakelijk om precies te bepalen om wat voor soort lymfoom het gaat.
Lymfomen reageren meestal heel goed op chemotherapie en radiotherapie. De laatste jaren werden ook immunotherapieën ontwikkeld, die in staat zijn de lymfoomcellen te herkennen en te vernietigen. Die drie soorten behandelingen ( chemotherapie, radiotherapie en immunotherapie ) kunnen afzonderlijk worden gebruikt of in combinatie, afhankelijk van de behoeften.
- De evolutie van de ziekte, de prognose en de keuze van de behandelingen hangen af van het soort lymfoom, de uitzaaiing van de ziekte en de leeftijd van de patiënt.
- Bij de minst agressieve vormen wordt niet altijd onmiddellijk behandeld maar wel strikt opgevolgd, soms alleen radiotherapie gegeven, of een “lichte” chemotherapie met immunotherapie.
Bij de meest agressieve lymfomen is vooral chemotherapie aangewezen, eventueel in combinatie met immunotherapie of radiotherapie. Bij herval of een slechte prognose kan een “zware” chemotherapie, gevolgd door stamcel- of beenmergtransplantatie nodig zijn.
Hoe lang mag een klier opgezet zijn?
Overslaan en naar de inhoud gaan
Lymfeklieren zitten bijvoorbeeld in de hals, oksels en liezen. Lymfeklieren in uw hals kunnen opzwellen bij een ontsteking van keel, neus, oor, kaak of huid. Ze zorgen ervoor dat de ontsteking niet verder gaat naar de rest van uw lichaam. Een vergrote lymfeklier in de hals kan meestal geen kwaad. Deze verdwijnt vanzelf zodra de ontsteking voorbij is. Ga naar uw huisarts als de halsklieren langer dan 2 weken vergroot blijven.
Is het normaal om een lymfeklier te voelen?
Lymfeklieren liggen onder de huid en zijn alleen bij magere mensen gemakkelijk te voelen. Voor het onderzoek op opgezette lymfeklieren moet u –door met uw vingers wat druk uit te oefenen- onder de huid nagaan of u stevige structuurtjes voelt (de vergelijking met een erwt en tuinboon gaat ook hier op).
Waar zitten de grootste lymfeklieren?
Lymfeknoop | ||
---|---|---|
Nodus lymphaceus | ||
Structuur van een lymfeknoop | ||
Naslagwerken | ||
Gray’s Anatomy | 175,688 | |
MeSH | A10.549.400 | |
Dorlands/Elsevier | n_09/12576213 | |
|
/td>
Een lymfeklier, lymfeknoop, weiknoop, nodus lymphaceus of nodus lemphicus is een orgaantje op het verloop van lymfevaten, Het bestaat uit vele lymfocyten (behorend bij de witte bloedcellen) die gerangschikt zitten in een kapsel. Via de bolle kant van de Lymfeknoop komen aanvoerende lymfevaten binnen en in de periferie vloeit de lymfe naar de afvoerende lymfevaten.
De lymfocyten rangschikken zich in zones binnen de lymfeknoop. De binnenkomende lymfe wordt langs een groot aantal lymfocyten geleid die zullen reageren als de lymfe stoffen of (vreemde) cellen bevat die het immuunsysteem prikkelen. Lymfocyten die ziekteverwekkers herkennen worden aangezet tot vermenigvuldiging.
De lymfeklier is geen klier, alhoewel dit vroeger gedacht werd. Het is een soort opslagplaats van B- en T-lymfocyten. Als er zich in het lichaam een infectie voordoet, zal de dichtstbijzijnde lymfeknoop vaak gezwollen raken. Mensen maken zich zorgen als ze bij zichzelf een vergrote lymfeknoop waarnemen, ze denken dan aan lymfeklierkanker of uitzaaiingen van andere kanker.
Heeft stress invloed op lymfeklieren?
Iedereen heeft honderden lymfeklieren in het lichaam. De meeste bevinden zich in onze hals, oksels en liezen. Lymfeklieren hebben als functie om witte bloedcellen te verzamelen. Witte bloedcellen beschermen ons tegen bijvoorbeeld bacteriën en virussen. Wanneer je lichaam vecht tegen deze indringers, zwellen de lymfeklieren op.
- Dit komt doordat er in een hoog tempo witte bloedcellen worden aangemaakt in de lymfeklieren.
- In de meeste gevallen is het opzwellen van de lymfeklieren dus helemaal niet erg.
- Je lichaam beschermt je op dat moment namelijk en probeert te voorkomen dat je ziek wordt.
- Wel kunnen de klieren groter, warmer of pijnlijk worden.
Vaak neemt de zwelling binnen twee weken weer af. Opgezette lymfeklieren door Omdat er verschillende onschuldige oorzaken zijn die opgezette lymfeklieren kunnen veroorzaken zetten we ze graag even op een rijtje. Griep of verkoudheid Wanneer je een infectie hebt opgepikt die wordt veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet, zullen de lymfeklieren daarop reageren.
Denk hierbij aan griep, een normale verkoudheid of corona. Ook blaasontsteking, een koortslip of een huidinfectie zijn voorbeelden van oorzaken waardoor de lymfeklieren kunnen opzwellen. Stress Ook stress kan ervoor zorgen dat de lymfeklieren opzetten. Dit komt niet doordat stress direct invloed heeft op je lymfeklieren Wel heeft stress een negatieve invloed op je immuunsysteem,
Spierspanning Overbelasting, een verkeerde houding of angst kunnen leiden tot gespannen spieren. Met regelmaat worden gespannen spieren in de nek en schouders nog wel eens verward met opgezette lymfeklieren. Ondanks dat het niets met de lymfeklieren te maken heeft, kan het wel het idee geven dat de klieren opgezet zijn.
Wat doet stress met je lymfeklieren?
2. Stress – Als je je niet ziek voelt en toch last hebt van opgezette klieren, realiseer je dan stress ook de boosdoener kan zijn. Het is wel zo dat stress geen direct effect heeft op je klieren, maar wel op je immuunsysteem. Raakt deze dus uit balans, door psychische klachten, ongezonde of te weinig voeding, slecht slapen of ziekte, dan raakt je lichaam uitgeput en ben je dus vatbaarder voor infecties.
Wat zeggen opgezette lymfeklieren?
Gezwollen lymfeklieren door infecties – Jonge kinderen hebben vaak infecties en daardoor vaak gezwollen lymfeklieren. Meestal gaat het om onschuldige virale en soms bacteriële infecties. Een voorbeeld van gezwollen lymfeklieren ziet u vaak in de hals bij een keelontsteking of in de oksel bij een ontsteking aan een vinger.
Is het normaal om een lymfeklier te voelen?
Lymfeklieren liggen onder de huid en zijn alleen bij magere mensen gemakkelijk te voelen. Voor het onderzoek op opgezette lymfeklieren moet u –door met uw vingers wat druk uit te oefenen- onder de huid nagaan of u stevige structuurtjes voelt (de vergelijking met een erwt en tuinboon gaat ook hier op).
Hoe lang mag een klier opgezet zijn?
Overslaan en naar de inhoud gaan
Lymfeklieren zitten bijvoorbeeld in de hals, oksels en liezen. Lymfeklieren in uw hals kunnen opzwellen bij een ontsteking van keel, neus, oor, kaak of huid. Ze zorgen ervoor dat de ontsteking niet verder gaat naar de rest van uw lichaam. Een vergrote lymfeklier in de hals kan meestal geen kwaad. Deze verdwijnt vanzelf zodra de ontsteking voorbij is. Ga naar uw huisarts als de halsklieren langer dan 2 weken vergroot blijven.