Welke Bloeddruk Is Goed?

Welke Bloeddruk Is Goed
Alles over bloeddruk | Hartstichting Het hart pompt het bloed met kracht de slagaders in. Dit zorgt voor druk op de bloedvaten: de bloeddruk. Is je bloeddruk te hoog? Dan loop je meer risico op hart- en vaatziekten. Lees op deze pagina meer over bloeddruk. Doneer maandelijks € 10 (of meer) en ontvang een gratis bloeddrukmeter.

Bovendruk lager dan 120 Een bovendruk van 120 of lager is een ideale bloeddruk. Hiermee heb je het minste risico op hart- en vaatziekten. Je hebt een lage bloeddruk als de bovendruk lager is dan 90 of de onderdruk lager is dan 60. Bovendruk 120 tot 140 Bij een bovendruk tussen 120 en 140 heb je een normale bloeddruk. Houd wel je bloeddruk in de gaten. Je kans op hart- en vaatziekten neemt toe als je bloeddruk richting de 140 gaat. Hoe lager je bloeddruk, hoe beter. Door gezond te leven kun je je bloeddruk verlagen. Bovendruk 140 tot 180 ​Bij een bovendruk tussen de 140 en 180 heb je een hoge bloeddruk. Hoe lager je bloeddruk, hoe beter. Door gezond te leven kun je je bloeddruk verlagen.

Als je dit één keer meet, zegt dat niet zoveel. Doe de meting opnieuw. Blijft je bovendruk boven de 140? Meet dan een week lang elke ochtend en avond je bloeddruk. Blijft je bloeddruk hoog? Neem dan contact op met je huisarts.

Bovendruk hoger dan 180 Let op: je moet actie ondernemen. ​Bij een bovendruk hoger dan 180, heb je een ernstig verhoogde bloeddruk.

Doe de meting nog 3 keer. Neem tussen de metingen 5 minuten pauze. Is je bovendruk na meerdere keren meten nog steeds 180 of hoger? Neem dan vandaag contact op met je huisarts om je bloeddruk te bespreken. Je krijgt dan advies over wat je kunt doen.

Onderdruk

90 of lager: je bloeddruk is goed Tussen de 90 en 110: je hebt een hoge bloeddruk 110 of hoger: je hebt een ernstig verhoogde bloeddruk

Hoe lager je bloeddruk, hoe beter. Dit geldt ook voor de onderdruk. Door gezond te leven kun je je bloeddruk verlagen. Let op! Is je onderdruk na meerdere keren meten nog steeds 110 of hoger? Neem dan vandaag contact op met je huisarts om je bloeddruk te bespreken. Je krijgt dan advies over wat je kunt doen.

Wat is systole (bovendruk)? Op het moment dat het hart samentrekt, perst het veel bloed in en door de slagaders. De druk op de vaatwanden stijgt. Dit noemen we:

bovendruk systole of systolische druk.

Wat is diastole (onderdruk)? Als het hart zich ontspant stroomt het hart weer vol met bloed. De druk op de vaatwanden neemt nu af. Dit noemen we:

onderdruk diastole of diastolische druk.

Wat is een normale bloeddruk? Een bovendruk van 120 of lager is een ideale bloeddruk. Je hebt dan het minste risico op hart- en vaatziekten. Een onderdruk van 90 of lager is een goede bloeddruk. Wat is een normale bloeddruk voor een vrouw? Een bovendruk van 120 of lager is een normale bloeddruk. Voor wie is het belangrijk om zijn bloeddruk te weten? Van een hoge bloeddruk merk je vaak niets. ​Vanaf 40 jaar heb je meer kans op een hoge bloeddruk. Daarom is het goed om vanaf je 40ste jaarlijks je bloeddruk te meten. Dat kan eenvoudig thuis. Welke waarden zijn goed als je bloeddrukmedicijnen gebruikt? ​Als je medicijnen gebruikt voor je bloeddruk, krijg je van de arts te horen wat voor jou een goede bloeddruk is. Stop nooit zelf met medicijnen. Gelden er andere bloeddrukwaarden voor mensen boven de 70? Nee, ook voor mensen ouder dan 70 is een bloeddruk boven 140/90 een hoge bloeddruk. De bloeddruk mag soms wel hoger zijn. Dat heeft te maken met je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of je medicijnen gebruikt. De arts bekijkt wat voor jou een goede bloeddruk is en past daar samen met jou de medicijnen op aan.

Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur) Bel met een voorlichter: (9.00 – 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag : Alles over bloeddruk | Hartstichting

Wat is een goede bloeddruk per leeftijd?

Bloeddruk per leeftijd meten Een normale bloeddruk bij volwassenen ligt dus tussen de 120/80 en 130/89 mmHg. Dit getal kan variëren, soms ook afhankelijk van de leeftijd. Bij oudere volwassenen kan een iets hogere bloeddruk acceptabel zijn, waar een lagere bloeddruk bij kinderen vaker voorkomt.

Wat is een ideale bloeddruk?

Hoe gaat het verder met bloeddruk meten thuis? – Na 5 dagen oefenen bespreekt u met uw huisarts hoe het ging. Neem uw bloeddrukmeter en lijstje met bloeddrukken mee. U bekijkt dit samen. Als het meten gelukt is en de gemiddelde bloeddruk goed is, dan kunt u de bloeddruk voortaan zelf 1 keer per maand controleren.

Voor thuismeting is een gemiddelde bloeddruk van lager dan 135/85 goed. (Bij andere metingen is de bloeddruk goed als die gemiddeld lager is dan 140/90 is.) Meet u bij een thuismeting een keer wat hogere bloeddruk, bijvoorbeeld 160/100? Dat is niet erg.

See also:  BlausUre Formel?

U kunt dan rustig de thuismeting gedurende een maand in verschillende situaties doen. Noteer de bloeddruk en de situatie van het moment. Bijvoorbeeld op een werkdag, na het avondeten, in het weekend en voor het slapen gaan. Ga steeds even rustig zitten voor u gaat meten. Blijft de bovendruk in die maand bijvoorbeeld steeds op 160, ga dan naar uw huisarts voor controle. De huisarts of praktijkondersteuner kijkt dan wat er aan gedaan kan worden. Dat kan betekenen: meer sporten en afvallen. Maar het kan ook zijn dat u dan (extra) medicijnen nodig heeft.

Is de bovendruk 180 of hoger, terwijl u toch rustig zit? Herhaal de meting die dag dan nog een paar keer op een rustig moment om te kijken of de bloeddruk zo hoog blijft. Is dat zo bel dan uw huisarts. Misschien heeft u het idee dat uw medicijnen niet goed werken. Maak dan een afspraak met uw huisarts.1 keer per jaar maakt u een afspraak om al uw eigenschappen die hart- vaatziekten kunnen geven nog eens met uw huisarts te bespreken. Neem uw lijstje met bloeddrukken of bloeddruk dagboek mee. Misschien zijn er dingen veranderd. Bijvoorbeeld: u rookt niet meer, of u bent afgevallen. Dan wordt het risico op hart- en vaatziekten kleiner.

Meer informatie

Is onderdruk 100 te hoog?

Wat is een (te) hoge onderdruk? – Doorgaans kunt u spreken van een (te) hoge onderdruk wanneer deze waarden stelselmatig boven de 90 mmHg a 100 mmHg zitten. Wel is het zo dat een te hoge onderdruk minder relevant is voor het bepalen van een hoge bloeddruk. Met andere woorden: de bovendruk is belangrijker voor de diagnose hoge bloeddruk. De onderdruk en bovendruk samen noemen we de bloeddruk.

Wat is gevaarlijker hoge onder of bovendruk?

Dit moet je weten over hoge bloeddruk

Wist je dat je vanaf je 40ste ​meer kans hebt op een hoge bloeddruk? Een hoge bloeddruk (hypertensie) voel je niet altijd, maar verhoogt wel je kans op een hartinfarct en beroerte. Lees hier hoe wat de symptomen zijn van een hoge bloeddruk en hoe je deze kunt verlagen.

 • Je hebt een hoge bloeddruk als die hoger is dan 140/90
 • Meet je thuis, dan is je bloeddruk meestal iets lager dan bij de arts. daarom heb je als je thuis je bloeddruk meet een hoge bloeddruk als die hoger is dan 135/85
 • Een hoge bovendruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten méér dan een hoge onderdruk.

Hoewel je een hoge bloeddruk niet altijd voelt, heeft het wel gevolgen voor je hart. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kunnen de volgende klachten optreden:

 • hoofdpijn
 • vermoeidheid
 • misselijkheid
 • kortademigheid
 • rusteloosheid

Heb je één of meer symptomen? Meet dan je bloeddruk. Je kunt dit eenvoudig thuis doen of bij je huisarts als je geen bloeddrukmeter hebt.

Hoge bloeddruk symptomen vrouwen Vrouwen hebben geen andere symptomen bij een hoge bloeddruk.

 • Een ongezonde leefstijl Hieronder kun je voorbeelden van een ongezonde leefstijl vinden:
  • Ongezond eten met veel zout
  • Overgewicht
  • Weinig bewegen
  • Veel alcohol consumeren
  • Roken
  • Langdurige stress

  Bij een hoge bloeddruk krijg je van je arts daarom altijd adviezen voor je leefstijl.

 • Leeftijd Je bloeddruk neemt toe als je ouder wordt. Al vanaf 40 jaar is je kans op een hoge bloeddruk verhoogd. Dit komt omdat je bloedvaten stijver worden als je ouder wordt. Daarom raden we aan om vanaf je 40ste jaarlijks je bloeddruk te meten. Als je bloeddruk op jongere leeftijd al wat hoger is, let dan extra op. De kans op een hoge bloeddruk op latere leeftijd is dan groter. Bloeddrukwaarden voor ouderen Ook voor mensen ouder dan 70 is een bloeddruk boven 140/90 een hoge bloeddruk. De bloeddruk mag soms wel hoger zijn. Dat heeft te maken met je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of je medicijnen gebruikt. De arts bekijkt wat voor jou een goede bloeddruk is en past daar samen met jou de medicijnen op aan.
 • Zwangerschap Vrouwen die tijdens een zwangerschap een hoge bloeddruk hebben gehad, hebben een grotere kans om later in hun leven opnieuw een hoge bloeddruk te krijgen. Dat geldt met name voor vrouwen met pre-eclampsie of HELLP-syndroom.
 • Overgang Rondom de overgang verandert er veel in de hormonen. Hierdoor verandert er veel in je lichaam. Je gewicht neemt in die periode vaak toe. Dat kan effect hebben op je bloeddruk. Ook het eten van zout kan na de overgang meer effect op de bloeddruk hebben dan ervoor. Veel vrouwen worden na de overgang zwaarder. Ook dit kan de bloeddruk verhogen.
 • Erfelijkheid Aanleg kan een rol spelen. In sommige families komt hoge bloeddruk vaker voor dan in andere.
 • Nierziektes of slaapapneu ​Bij sommige ziekten heb je meer kans op een hoge bloeddruk. Het gaat vooral om ziekten van de nieren of bijnieren. Ook slaapapneu (OSA) of een trage schildklier kunnen een oorzaak zijn van hoge bloeddruk.
 • Medicijnen Sommige medicijnen kunnen de bloeddruk verhogen. Dit vind je dan altijd als bijwerking op de bijsluiter.
 • Drop of zoethout Door het eten of drinken van veel drop of zoethout(thee) kun je een verhoogde bloeddruk krijgen. In drop en zoethoutwortel zit glycyrrhizine. Dit stofje kan ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt en dat je bloeddruk hoger wordt. Dit effect verdwijnt zodra je geen drop of zoethout meer neemt.
 • Vul je waarden in en ontvang gratis adviezen. Mogelijke gevolgen van een hoge bloeddruk zijn:

  • of : de hoge druk kan de wanden van je bloedvaten beschadigen. Er kunnen zich stofjes, zoals cholesterol ophopen. Je bloedvaten worden nauwer en hierdoor neemt de kans op een hartinfarct of beroerte toe.
  • : ​Bij een hoge bloeddruk moet het hart ook steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Je hartspier wordt dan dikker en stijver. De pompkracht neemt af en er kan hartfalen ontstaan.
  • Schade aan andere organen: ook je ogen en nieren kunnen bijvoorbeeld schade oplopen.
  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: (9.00 – 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

  We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag : Dit moet je weten over hoge bloeddruk

  Wat is belangrijker boven of onder bloeddruk?

  De druk in uw bloedvaten wordt ook wel bloeddruk genoemd. Deze bestaat uit de boven- en de onderdruk. Er wordt gesproken van een bovendruk als uw hart samentrekt en bloed in uw lichaam pompt. Als uw hart daarna ontspant en zich weer vult met bloed, spreekt men van een onderdruk.

  Bij het meten van de hoogte van uw bloeddruk is de bovendruk het belangrijkst. U heeft een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft. Bij mensen boven de 70 jaar is in rust een bovendruk van maximaal 150 nog gezond. De oorzaak van een te hoge bloeddruk wordt meestal niet gevonden.

  Wel hebben oudere mensen er vaker last van dan jonge mensen. Uw bloedvaten worden bij het ouder worden nauwer en stijver en dit zorgt voor een hogere bloeddruk. Verder zijn er nog andere factoren van invloed op de hoogte van uw bloeddruk, zoals:

  Erfelijkheid, in sommige families komt een hoge bloeddruk vaker voorRokenOvermatig alcoholgebruikTe veel en te vet etenHet eten van te veel dropTe zout etenHet slikken van de pilBepaalde medicijnen, bijvoorbeeld ibuprofen en prednison Overgewicht,Aandoeningen aan de nieren (dit komt zelden voor) Stress De overgang Zwangerschap

  Overzicht gezondheidsklachten

  Wat kun je beter niet eten of drinken bij hoge bloeddruk?

  1. Minder zout eten – Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden. Bekijk al onze tips om minder zout te eten,

  Wat is een gezonde bloeddruk voor een vrouw?

  Wat is een normale bloeddruk? – Een normale bloeddruk hangt rond de waarden van 120/80. Als bij meerdere metingen de bloeddruk waarden uitkomen boven de 140/90, dan heeft u last van een hoge bloeddruk. Bij een thuismeting gelden bloeddrukwaarden van 135/90; daar blijkt de bloeddruk namelijk standaard iets lager uit te komen.

  Als u bij meerdere bloeddruk metingen bloeddrukwaarden heeft van onder de 100/60 dan is er sprake van een lage bloeddruk. In onderstaande bloeddruk tabel treft u een overzicht van verschillende bloeddruk waarden. U ziet hier in een oogopslag wat een normale bloeddruk is, een lage bloeddruk of een hoge bloeddruk.

  Als u een bloeddrukmeting doet dan krijgt u de systolische druk en de diastolische druk te zien op het display van de bloeddrukmeter. U kunt in de bloeddruk tabel aflezen wat de uitkomst van uw meting betekent. Systolische druk: Bij het samentrekken van het hart pompt het bloed de bloedvaten in. Binnen in de vaten ontstaat dan een hogere druk. Dit is de systolische of bovendruk. Diastolische druk: Bij het ontspannen van het hart stroomt het bloed verder in het lichaam. Deze verdeling van het bloed in het lichaam zorgt voor een minimale druk. Dit is de diastolische of onderdruk.

  Kan je hoge bloeddruk krijgen van stress?

  Stresshormonen – Bij stress komen er stresshormonen vrij, zoals adrenaline en cortisol. Cortisol heeft invloed op het immuunsysteem, de bloedstolling en op de hoeveelheid ontstekingsreacties in het lichaam. Cortisol zorgt voor meer honger en meer buikvet.

  • Het hebben van veel buikvet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, omdat in buikvet veel ontstekingsstofjes zitten.
  • Verder maakt een hoog cortisolniveau de kransslagaderen gevoeliger voor spasmen.
  • Dat is iets waar vrouwen vaker last van hebben dan mannen.
  • In stressvolle periodes leef je bovendien vaak minder gezond.

  Je gaat bijvoorbeeld minder bewegen, ongezonder eten, drinkt meer alcohol of begint weer met roken. Dit verhoogt je kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.

  Slagaderverkalking Stress hangt samen met en slagaderverkalking kan leiden tot een hartinfarct. De slagaders kunnen langere tijd vernauwd zijn zonder dat je er iets van merkt. Slagaderverkalking ontstaat niet van de ene op de andere dag maar je kunt wel plotseling klachten krijgen, zoals pijn op de borst. Pijn op de borst bij stress of emoties kan onschuldig zijn maar het kan ook (hartkramp) of een zijn. Je hartspier krijgt dan onvoldoende zuurstof doordat de kransslagaders vernauwt zijn. Bij een stressvolle gebeurtenis heeft je hartspier meer zuurstof nodig dan normaal. Ook vormen zich sneller bloedstolsels.

  SCAD Bij jonge mensen met een hartinfarct blijkt soms achteraf dat er sprake is van een spontane dissectie van een of meer kransslagaderen (SCAD). is een zeldzame aandoening, die vooral bij vrouwen voorkomt. SCAD kan veroorzaakt worden door een scheur in de vaatwand.

  Stress kan de vaatwand gevoeliger maken voor scheuren. Stresscardiomyopathie Een stresscardiomyopathie of takotsubo kan ontstaan na hevige stress. De klachten lijken op een hartinfarct. Mogelijk zorgen stresshormonen voor een soort tijdelijke verlamming van een deel van de hartspier. Hierdoor trekt deze minder goed samen.

  Het hart herstelt zich meestal weer binnen enkele weken. De aandoening is zeldzaam en komt voornamelijk voor bij vrouwen boven de 60 jaar. Heb je regelmatig last van stress? Herken de signalen bij jezelf en leer te ontspannen. Ga lekker bewegen of onze tips om te ontspannen

  Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur) Bel met een voorlichter: (9.00 – 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

  We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag : Stress in relatie tot hart- en vaatziekten

  Wat mag de bloeddruk zijn bij 70 jaar?

  Wat is een normale bloeddruk? Geschreven door Andrea 28 maart 2023 08.59 Een normale bloeddruk, of een gezonde bloeddruk, is niet voor iedereen hetzelfde. Verschillende factoren kunnen hier namelijk invloed op hebben. De bloeddruk bij ouderen is anders dan die van jonge mensen en ook de bloeddruk bij zwangerschap kan anders zijn. Bloeddrukwaarden worden weergegeven in mmHg. Dit staat voor millimeter kwik. Het hoogste getal staat voor de bovendruk en het onderste getal staat voor de onderdruk. Voor volwassen mannen en vrouwen zonder gezondheidsklachten gelden de standaard richtlijnen. Een normale onderdruk ligt tussen de 60 mmHg en 90 mmHg en een normale bovendruk ligt tussen de 120 mmHg en 140 mmHg. Vanaf je 40ste is het risico op een verhoogde bloeddruk groter. Voor ouderen boven de 70 jaar gelden andere richtlijnen dan bij volwassenen. Een hoge bloeddruk kan namelijk beter zijn dan een lage bloeddruk. Vooral ouderen met gezondheidsklachten moeten in overleg met de huisarts bepalen wat een normale bloeddruk is voor hen. De gemiddelde, gezonde ouderen hebben een normale bloeddruk als deze rond de 90/140 mmHg ligt. Een hoge bloeddruk bij zwangerschap komt bij ongeveer 5 tot 18 procent van de zwangerschappen voor. De oorzaak van deze verhoogde bloeddruk is meestal onbekend. Je loopt wel een hogere kans op een hoge bloeddruk als je suikerziekte of een auto-immuunziekte hebt.

  1. Veel vrouwen krijgen geen klachten bij een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.
  2. Wanneer de onderdruk ver boven de 90 mmHg ligt, kunnen wel klachten zoals hoofdpijn en lichtflitsen optreden.
  3. Een hoge bloeddruk bij zwangerschap kan voor gezondheidsklachten zorgen.
  4. Daarom is het verstandig om ook zonder klachten je bloeddruk in de gaten te houden.

  Let op: Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts. Tijdens de zwangerschap schommelt de bloeddruk. De eerste paar maanden van de zwangerschap is het heel normaal om een lage bloeddruk te hebben. In tegenstelling tot een te hoge bloeddruk, zorgt een lage bloeddruk niet voor gezondheidsklachten. Lichte klachten, zoals duizeligheid en vermoeidheid, kunnen voorkomen maar zijn niet gevaarlijk. Voor kinderen tot en met 12 jaar ligt de normale bloeddruk lager dan bij volwassenen. Bij meisjes ligt de bloeddruk ook iets lager dan bij jongens. Wanneer je als kind een te hoge bloeddruk hebt, kan het liggen aan een onderliggend probleem, zoals hart- of nierziekten of obesitas.

  Wat is een acceptabele onderdruk?

  Een onderdruk van 90 of lager is een goede bloeddruk.

  Wat is een goede bloeddruk voor iemand van 60 jaar?

  Normale bloeddruk bij ouderen – Als je ouder wordt, stijgt je bloeddruk. De richtlijn voor de bloeddruk bij ouderen is daarom anders dan bij jongere mensen. Bij gezonde mensen van boven de 60 jaar wordt over het algemeen een bloeddruk van 160/90 mmHg aangehouden als te hoog. Bij gezondheidsklachten kun je het beste met de huisarts overleggen wat voor jou gezonde bloeddrukwaarden zijn.