Goede, stevige schoenen – Veel mensen dragen na een heup- of knieoperatie badslippers of crocs in het ziekenhuis. Die lijken handig omdat ze snel aan en uit te doen zijn, maar voor het herstel zelf is het beter stevige schoenen mee te nemen. Het liefst stevige instappers. U moet immers weer leren lopen na uw operatie. En de verpleging helpt u graag met het strikken van de veters.
Hoe lang heb je pijn na een knieprothese?
Pijn en medicijnen – Meestal wordt de pijn na 2 tot 4 weken minder. U krijgt medicijnen tegen de pijn. U heeft steeds minder medicijnen nodig tegen de pijn. U ontvangt instructies over het minderen van de medicijnen. De wond en knieprothese of heupprothese kunnen de eerste 3 tot 6 maanden na de operatie pijnlijk zijn.
afleiding en ontspanning zoeken in een andere houding gaan zitten of liggen, bijvoorbeeld ondersteunt door kussens een koud kompres op uw knie leggen of warme kruik om uw spieren te ontspannen uw knie masseren of laten masseren
Hoelang op rug slapen na knieoperatie?
INFORMATIE REVALIDATIE NA KNIEPROTHESE Informatie over de revalidatie na een totale knieprothese in revalidatiekliniek Medifit Reha Belangrijk informatie voor de knie revalidatie na een knieprothese operatie. De Revalidatie in het Nederlandse revalidatiekliniek MedifitReha duurt 3 weken na het ontslag uit het ziekenhuis.
Uw reis naar Spanje en het verblijf in ons ziekenhuis en de revalidatiekliniek Medifit met professionele Nederlandstalige begeleiding, de afwikkeling van het administratieve gedeelte in het ziekenhuis Benidorm (HCB) en de Nederlandse revalidatiekliniek Medifit, alles wordt zorgvuldig en goed voor u geregeld! De Revalidatie in het Nederlandse revalidatiekliniek Medifit Reha duurt 3 weken na het ontslag uit het ziekenhuis.
Als u het ziekenhuis Hospital Clinica Benidorm HCB verlaat, gaat u de knie nog verder revalideren in het revalidatiekliniek Medifit. Daar zult u met een fysiotherapeut spreken, hoe de knie verder behandeld zal worden.
Voor de knie revalidatie na een knieprothese, heeft u krukken nodig. Deze krijgt u van ons in het ziekenhuis Hospital Clinica Benidorm HCB en deze kunt u daarna mee nemen naar het Nederlandse revalidatiekliniek Medifit Reha De knie revalidatie in het ziekenhuis Hospital Clinica Benidorm HCB Onmiddellijk na de knieprothese operatie wordt gestart met de knie revalidatie.
Hoe soepel de knie wordt na de operatie, wordt sterk bepaald door hoeveel en hoe goed de knie patiënt zelf met de knie oefent. Hoe meer u de knie oefent, hoe sneller de knie vooruitgang boekt in knie beweeglijkheid en knie kracht. Knie revalidatie is iets wat u zelf moet doen, niemand kan de revalidatie voor u doen.
- Vraag eventueel bijkomende kniepijn medicatie zodat u niet te veel kniepijn krijgt en voldoende de knie kunt oefenen.
- Het is normaal dat uw knie na de operatie warm en dik is.
- Om dit te verminderen kunt u uw knie / been hoger leggen en regelmatig ijs op de knie leggen.
- Hierna vindt u het knie oefenschema dat de fysiotherapeut u zal aanleren.
Blijf het knie trainingsprogramma ook thuis verder uitvoeren om de knie functie nog meer te verbeteren. De eerste dagen na de knieprothese operatie komt de fysiotherapeut langs op de kamer van het ziekenhuis voor knie oefeningen en voor andere therapie als lymphedrainage en ademhalingstherapie.
- Soms hebben mensen na een knieprothese operatie wat last van de ademhaling (na de narcose) of van een gezwollen knie en/of enkel.
- Een goede, verdiepte ademhaling voorkomt problemen evenals een goede lymfhedrainge helpt de knie om de zwelling te verminderen.
- Om flebitis in het been / knie te voorkomen is het goed om kleine oefeningen te doen met de voeten en knie om zo de bloedsomloop te stimuleren.
Doe deze bewegingen ook tussendoor. Knieprothese patiënten heeft een verhoogde kans op doorligwonden of decubitus. Daarom is het belangrijk regelmatig een andere houding aan te nemen, regelmatig van houding veranderen helpt. De fysiotherapeut kan u vertellen hoe u zich het beste kan bewegen.
- U kunt iets onder de enkel en knie leggen zodat de hiel af en toe zweeft en geen druk ondervindt.
- Spierversterkende knie oefeningen voor de knie en der rest van het been en heup.
- Om de knie spierkracht in de knie te behouden is het goed om de spieren van de heup, de knie en de voet te oefenen.
- Vooral de voorste dijbeenspier (quadriceps) van de knie is erg belangrijk evenals de hamstrings.
De volgende dagen doen we onder begeleiding ook knie oefeningen om soepelheid in de knie te verkrijgen. Deze knie oefeningen mag u zelf regelmatig oefenen. Knie oefeningen in bed Beweeg uw voeten en knie langzaam op en neer, dit bevordert de circulatie in de knie enkel en voet, en zo voorkom je flebitis.
Herhaal deze oefening 2 à 3 maal per uur gedurende 2 à 3 minuten. Aanspannen van de voorste dijbeenspier (quadriceps) van de knie. Trek uw tenen naar u toe en druk uw knie zo goed u kan tegen het bed, hierbij wordt de hiel lichtjes uit het bed gelicht. Houd deze spanning 6 seconden aan. Aanspannen van de achterste dijbeenspier (hamstrings) van de knie.
Duw uw hielen in het bed. Houd deze spanning 6 seconden aan. Buigen van de knie en strekken van de knie, Buig uw knie, glijd hierbij met de hiel over het bed, strek dan uw knie goed uit, dit wil zeggen, duw uw hiel naar achter. Zitvlak heffen maar buig niet de knie van het geopereerde been, leg uw handen naast u en hef het zitvlak op.
Extensiepostuur va de knie Plaats een opgerolde handdoek onder uw hiel en laat uw been / knie zo gedurende 15 minuten rusten. Hierbij gaan de spieren van de knie aan de achterzijde van uw knie rekken. Als dit in het begin moeilijk is, begint u met 5 minuten en drijft u de tijd dagelijks op. Been en knie uitrekken Probeer uw hielen zover mogelijk naar achter te strekken, hou dit 6 seconden aan.
Passief buigen d.m.v. CPM Al vanaf de eerste dag na de knie prothese operatie wordt van dit knie apparaat gebruik gemaakt. De dagen die u in het ziekenhuis verblijft gebruiken we dit knie apparaat elke dag.Dit knie apparaat zal het kniegewricht op een passieve manier continu de knie mobiliseren dat de knie telkens buigt en strekt.
Dit gedurende gemiddeld 30 min tot maximaal 1 uur uur per dag. Het CPM knie apparaat wordt in het begin ingesteld op minstens 65° knie buiging. Dagelijks gaan we geleidelijk aan het aantal graden van de knie buiging verhogen. We stellen als doel dat u bij het ontslag 90° knie buiging op het apparaat bereikt.
Probeer de knie goed te ontspannen als u het been / knie op het CPM apparaat ligt. Oefeningen van de knie in zit Op de rand van het bed: plaats uw gezond been onder de hiel van uw geopereerde been en buig uw knie zover u kunt. Als dit goed gaat kunt u pendelen.
Dit is ontspannen zwaaien van uw knie. Op de stoel: Buig uw knie zover u kunt, terwijl uw voet langzaam over de grond naar achter glijdt. Eventueel kunt u uw gezond been over uw geopereerde been / knie plaatsen en zachtjes mee de knie naar achter drukken om zo de knie meer te buigen. Extensie oefening van de knie in zit Terwijl u in de zetel zit, legt u de voet van het geopereerde been / knie op een stoel.
Zorg ervoor dat uw knie / been goed recht ligt en laat uw been zo 15 minuten rusten. Hierbij gaan de spieren aan de achterzijde van de knie rekken. Als dit in het begin moeilijk is, begin dan met 5 minuten strekken van de knieën drijf de tijd dagelijks op.
- Blijf deze extensie oefening van de knie ook thuis verderzetten.
- Strekken van de knie Om na de knie prothese operatie uw been / knie terug optimaal te kunnen gebruiken moet u regelmatig het been / knie strekken.
- Hierbij drukt u de achterzijde van de knie naar beneden in de matras.
- Leg ook regelmatig een opgerolde doek onder de enkel van het geopereerde been / knie zodat de knie gaat doorhangen.
Tijdens het zitten legt u uw been / knie het best omhoog met de voet op een bankje zodat ook hierbij de knie zo ver mogelijk gestrekt wordt. Gangrevalidatie De dag na de knieprothese operatie start de fysiotherapeut met de passieve knie mobilisatie van de knie met behulp van de CPM toestel.
- Na enkele dagen komt de fysiotherapeut dagelijks langs om de mobiliteit en kracht van de knie op actieve wijze te oefenen.
- Zodra het normale gevoel in de knie hersteld is, zal de fysiotheraeut starten met de looprevalidatie (stappen).
- De knie mag u normaal gesproken vanaf het begin volledig belasten.
- De laatste dag zal de fysiotherapeut het trappen lopen met u oefenen.
Ontsteking van de knie Koelen met ijs: Zorgen dat er een dunne doek tussen het ijs en de huid is om vrieswonden te vermijden. Met het ijs wordt zwelling van het kniegewricht voorkomen en de kniepijn vermindert. Slapen na de knieprothese operatie De eerste 2 à 3 weken kunt u het best op de rug slapen.
- Hierbij liggen uw benen gestrekt wat heel goed is voor de spieren aan de achterzijde van uw knie.
- Ook mag u op uw gezonde zijde slapen.
- Leg een kussen tussen de knieën zodat de geopereerde knieprothese geen druk ondervindt.
- Indien u op de zij slaapt, probeer dan een paar keer per dag de knie goed te strekken en de knie naar beneden te duwen.
De eerste zes weken na de knieprothese operatie mag u niet op de bodem van het bad gaan zitten. U zou de geopereerde knieprothese teveel kunnen belasten bij het opstaan uit de badkuip. Als u voldoende controle hebt in uw knie, mag u weer autorijden. Lees wel even uw autoverzekering.
Langdurig zitten en staan moet u vermijden de eerste weken na een knieprothese operatie.Stevig en schok-dempend schoeisel en achteraan gesloten.Overgewicht is zeer nadelig voor een knieprothese.Vermijd het dragen van zware gewichten zoals boodschappen.Hervat de activiteiten geleidelijk aan.
Enkele veelvoorkomende vragen Hoe lang zal de knie pijnlijk blijven na een knieprothese operatie? De eerste 3 weken na de knieprothese operatie zijn de moeilijkste. Met het verdwijnen van de knie zwelling, zal ook geleidelijk de kniepijn verdwijnen. Na 3 weken moet de ergste kniepijn verdwenen zijn.
Nadien kan er nog wel kniepijn opkomen na lang wandelen, fietsen of bij opstaan uit de stoel. Bij kniepijn of kniezwelling mag u nog steeds ijs op de pijnlijke knie leggen. Hoe lang kan mijn knie warm aanvoelen? Uw knie kan 6 tot 12 maanden warm aanvoelen. Vaak vooral na een inspanning van de knie. Hoe ver kan ik mijn knie buigen De gemiddelde knieprothese plooit tot 120°.
Om te kunnen fietsen moet de knie wel tot 110° kunnen buigen. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen over de operatie of revalidatie van de knie, stel ze dan zeker tijdens uw verblijf in het ziekenhuis Hospital Clinica Benidorm of in het Nederlandse revalidatiekliniek Medifit Reha in Moraira.
Hoe lang been omhoog na knie operatie?
– Mogelijke complicaties
Infectie Met de antibiotica via het infuus willen we een infectie van de kunstknie voorkomen. Deze heeft geen eigen afweer en is dus gevoelig voor ontstekingen en infecties. Let ook op als u een andere operatie krijgt of wanneer u een ontsteking hebt. Voorbeelden zijn een steenpuist, wondroos, ontstoken likdoorn, ingegroeide teennagel, blaasontsteking, longontsteking en ontstekingen rond uw gebit.
Neem in al deze gevallen direct contact op met uw huisarts of tandarts. Zij weten welk antibioticum u moet krijgen. Dit dringende advies blijft levenslang van kracht.
Trombose Om de kans op trombose te verkleinen, spuit u gedurende 4 weken een injectie. Als u al bloedverdunners gebruikt, vertelt de arts u of u dit moet blijven doen. Wondlekkage De eerste dagen na de operatie kan er nog bloed of wondvocht uit de wond komen. Dit is normaal de eerste dagen na de ingreep. Als de wond na 7 dagen nog lekt, is het zinvol om contact op te nemen met het ziekenhuis. Zwelling Als u lang rechtop zit, wordt uw onderbeen dik door vocht. Dit kan soms wel enkele weken duren. Neem 2 of 3 keer per dag rust en doe uw benen omhoog. Als u langer dan een uur in een stoel blijft zitten, blijft uw been dik en worden uw benen en spieren stijf. Wandel daarom regelmatig en verander vaak van houding. Een opgezwollen, glanzend en pijnlijk onderbeen. Pijn Meer pijn in het operatiegebied, in combinatie met roodheid en eventueel koorts.
Controles na uw operatie
Wondcontrole 2 weken na de operatie komt u terug op het wondspreekuur (polikliniek Orthopedie) om de hechtingen te laten verwijderen. Controle 6 – 8 weken na de operatie U laat een röntgenfoto maken op de röntgenafdeling. Daarna komt u bij de verpleegkundig specialist voor controle op de polikliniek. Controle 1 en 5 jaar na de operatie Na 1 jaar en 5 jaar laat u een röntgenfoto maken en volgt daarna een telefonisch gesprek om te kijken hoe het gaat met uw kunstknie. Voor vragen over andere aandoeningen kunt u een andere afspraak maken.
Na de controle van 5 jaar roepen we u niet meer op. Problemen met de kunstknie uiten zich in klachten. Mochten u vragen of klachten hebben over uw kunstknie dan bent u welkom om onze polikliniek. U kunt hiervoor een afspraak maken. Dit mag zonder verwijsbrief.
- Vragenlijsten Vanuit landelijke richtlijnen wordt verwacht dat wij uw voortgang in de gaten houden.
- Voor de operatie heeft u al een vragenlijst ingevuld.3 en 6 maanden en 1 jaar na de operatie vragen we u dit nogmaals.
- Meest gestelde vragen na het plaatsen van een kunstknie: 1.
- Hoe lang kan mijn knie pijnlijk blijven? Na de operatie kunt u pijn voelen.
Overdag, maar ook in de nacht. Tot 18 maanden na de operatie blijft het beter worden. Pijn bij de eerste stappen kunt u het eerste half jaar houden. Dit betekent niet dat de kunstknie niet goed werkt of los zit. Sommige mensen voelen tot ongeveer 1 jaar na de operatie een doffe pijn na lange wandelingen.2.
Hoe lang blijft mijn knie opgezwollen? Dit kan soms enkele weken in beslag nemen. De zwelling neemt af in de eerste weken na het ontslag. ‘s Avonds is het meestal het ergst. Het kan zijn dat u hierdoor ‘s nachts wat vaker moet plassen. De zwelling en het neemt af als u goed blijft oefenen. Het vermindert door uw benen hoog te leggen.
Leg uw hiel hoger dan de knie. De knie moet hoger zijn dan uw heup.3. Er ontstaat een blauwe plek rondom de wond, hoe komt dat? Dit komt doordat bloed onder de huid samenkomt tijdens de operatie. Dit kan gevoelig zijn en kan naar uw onderbeen zakken. Dit kan geen kwaad en verdwijnt vanzelf.4.
- Mijn huid voelt doof naast de wond, hoe komt dat? De omliggende gevoelszenuwen in de huid zijn doorgesneden.
- Deze zenuwen zorgden eerst voor gevoel en nu niet meer.
- Dit voelt vreemd aan, maar u went daaraan.5.
- Hoe vaak moet ik oefenen? Vaak, maar overdrijf niet.
- De fysio bespreekt dit met u.6.
- Wanneer mag ik weer autorijden? Dit is uw eigen inschatting.
Wij adviseren pas weer auto te rijden als u voldoende controle hebt over uw geopereerde been. Vaak kunt u na ongeveer 6 weken weer autorijden. We raden dit af als u nog pijnstillers slikt of nog hulpmiddelen nodig hebt bij het lopen. Raadpleeg uw arts en ook uw verzekeringsmaatschappij.7.
- Wanneer mag ik weer fietsen? Als u voor de operatie ook al regelmatig fietste, mag u ongeveer 6 weken na de operatie weer fietsen.
- U moet voldoende controle over uw been hebben en uw knie 95 tot 100 graden kunnen buigen.
- Gebruik een damesfiets vanwege de lage instap.
- We raden aan eerst te oefenen op een hometrainer.8.
Wanneer mag ik weer douchen? Met de Mepilex border pleister mag u douchen. Heeft u deze vervangen voor de Mepore pleister dan mag u douchen als de wond droog is 9. Hoe verzorg ik mijn wond? De Mepilex border pleister die na de operatie op de wond is geplakt dient u na 7 dagen te verwijderen en te vervangen door de Mepore pleister die u heeft meegekregen uit het ziekenhuis.
Deze pleister mag 3 dagen blijven zitten. U vervangt de Mepore pleister als de wond lekt de wond lekt, als hij loslaat of nadat u gedoucht heeft, voor een Hansaplast (sensitive) pleister. Neem contact op met het ziekenhuis bij lekken langs de pleister, roodheid, zwelling, meer pijnklachten en koorts.10.
Welke schoenen kan ik het beste aantrekken? We raden aan schoenen te dragen die vast aan de voet zitten en een brede hak hebben. Draag de eerste 3 maanden geen hoge hakken of slippers.11. Moet ik medicatie tegen trombose gebruiken? Om de kans op trombose (ongewenst bloedstolsel in een bloedvat) te verlagen krijgt u in sommige gevallen gedurende en/of na de opname een spuitje met bloedverdunner toegediend die de stolling van het bloed vermindert of vertraagt.
- Indien dit voor u van toepassing is zal uw behandelend arts dit met u bespreken.
- Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts.
- Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.12.
- Wanneer mag ik weer op mijn zij slapen? U mag gewoon op uw zij slapen.
Ideaal is als het geopereerde been onder ligt, op het matras. Ligt uw geopereerde been boven? Leg dan een kussen tussen uw knieën.13. Waar moet ik op letten na de operatie? Er zijn geen beperkingen, maar het is wel van belang dat u goed luistert naar uw eigen pijngrens en hier niet overheen gaat.14.
Gebruik aan één kant de trapleuning. Omhoog: zet eerst uw niet-geopereerde been omhoog, dan het andere been en de kruk. Omlaag: zet eerst de kruk en het geopereerde been omlaag en dan het niet-geopereerde been.
15. Hoe lang moet ik gebruikmaken van een hulpmiddel bij het lopen? Als u vertrouwd en veilig op de been bent, mag u zonder hulpmiddelen lopen. Soms kan dit al na 2 weken.16. Hoe ver kan ik mijn knie buigen? Het gemiddelde is 110 graden, maar er is niets mis als dit niet helemaal lukt.
Om te fietsen moet u uw knie in ieder geval 95 – 100 graden kunnen buigen.17. Hoe lang blijft mijn knie warm aanvoelen? Uw knie kan 6 tot 12 maanden na de operatie nog warm aanvoelen.18. Is het normaal dat mijn knie een klikgeluid maakt? Dit is normaal en niet verontrustend. Ongeveer 70% van de mensen hoort dit geluid.19.
Wanneer mag ik weer seks hebben? Na 6 weken. Bent u een vrouw en gebruikt u anticonceptie? Houd er rekening mee dat de pil de maand van de operatie niet betrouwbaar is.20. Vragen over de voorgeschreven medicatie? Neem contact op met de apotheek van Amphia via (076) 595 30 69.21.
Wat moet ik doen als de thuiszorg niet langs is geweest, terwijl dat wel is afgesproken? Bel de thuiszorgorganisatie waarbij u zich hebt aangemeld. U vindt de contactinformatie op www.amphia.nl (kopje ‘Zorg na opname’). Fysiotherapie na de knieoperatie De fysio helpt u weer vertrouwen te krijgen in bewegen.
We proberen u zo snel mogelijk weer zelfstandig te maken. Hiervoor nemen wij een aantal oefeningen met u door, individueel of in een groep.
De fysio vertelt hoe zwaar u uw knie mag belasten. De eerste weken loopt u met een hulpmiddel. De fysio kiest een hulpmiddel uit waarmee u veilig loopt: 1 of 2 krukken, een looprek of een rollator. De fysio die u thuis behandelt, bepaalt met u wanneer u het hulpmiddel niet meer hoeft te gebruiken. Dit kan al na 2 weken zijn. U krijgt op de dag van uw ontslag een machtiging en een brief mee voor de fysio aan huis. U moet zelf een afspraak maken bij een fysio. Maak deze afspraak zodra u weet wanneer u geopereerd wordt.
Oefeningen en tips voor en na de operatie De fysiotherapeut geeft aan welke oefeningen u kunt gaan doen. Oefen liever kort en vaak in één keer lang achter elkaar. De therapeut bespreekt dit met u. Zie de afbeeldingen hieronder ter illustratie. (Op uw rug liggen) Voeten optrekken en wegduwen. Alleen de voeten bewegen, de benen blijven stilliggen. (Op uw rug liggen) Uw knie rustig buigen en strekken. (Op uw rug liggen) Plaats een rolletje onder uw knie. Uw bovenbeenspieren aanspannen door uw knie te strekken. Probeer met de hiel los te komen van het matras. Leg de knie van het geopereerde been zo gestrekt mogelijk neer. Laat uw been niet naar links of rechts draaien. (Zittend oefenen) Buig uw knie door uw voet over de vloer naar achteren te schuiven (leg eventueel een handdoek op de grond om makkelijker te kunnen schuiven). (Zittend oefenen) Ga goed achterin de stoel zitten. Nu uw knie (van het geopereerde been) strekken. (Staand oefenen) Buig uw knie door de hak naar uw billen te brengen. (Staand oefenen) Ga met uw rug, billen en uw hak tegen een muur staan en strek uw knie. Probeer uw kuit tegen de muur te duwen. Probeer (na overleg met uw fysiotherapeut) de oefeningen die u staande doet, ook eens uit te voeren met uw niet-geopereerde been. Ruimte voor uw vragen en/of opmerkingen:,
Hoe ver mag je lopen na knieprothese?
Heeft u een nieuwe knie? Na een totale knieprothese adviseren wij de volgende leefregels voor een spoediger herstel. – Begin er thuis direct mee na ontslag uit het ziekenhuis. In overleg met de fysiotherapeut kan hier van afgeweken worden.
Lopen: 5-10 x in het uur (bijv. even naar de wc, douche, kopje koffie etc.). Leg de knie de eerste weken hoger dan de heup. Ga niet langer zitten dan 30 min met de benen naar beneden (stuwing/ pijn) U mag de knie volledig belasten (tenzij anders vermeld door specialist) maar gebruik krukken ter ondersteuning. Maximaal 10 min staan en 10 min lopen Probeer de knie zoveel mogelijk te strekken met aanspannen van de quadriceps spieren en optrekken van de knieschijf. Geen rol of handdoek in de knieholte plaatsen en bij voorkeur op de rug slapen. De knie moet zo snel mogelijk meer dan 90 graden buigen ivm voorkomen fibrose (star worden van bindweefsel en kapsel) Pijn kan sowieso 3 maanden aanhouden, gebruik hiervoor pijnmedicatie voorgeschreven door de specialist. U mag 3x per dag 1000mg paracetamol innemen. Het gevoel van een strakke band rond de knie hebben is normaal. De knie kan 6 maanden reageren met zwelling en warm aanvoelen. Maak de antitrombose kuur af tot alle spuitjes op zijn. Koel minimaal 3x per dag 10 minuten met een coldpack (gebruik een tussenstof, niet direct op de huid koelen).1 e 6 weken niet autorijden (verzekeringskwestie en 1 e 2 weken kans op nabloedingen) Doe stevige schoenen aan, liefst geen slippers/instappers Alcohol en roken hebben een negatieve invloed op het herstelproces De eerste twee weken niet in bad, onder de douche mag wel. Wees voorzichtig met infecties (bacterieel) die kunnen op de prothese gaan zitten met alle gevolgen van dien. Waarschuw een arts indien de wond erg gaat lekken, de knie erg rood, glanzend en gezwollen wordt en u koorts krijgt hoger dan 38,5 graden Celsius. Bij de tandarts/ mondhygiëniste altijd aangeven dat u een prothese hebt ivm toedienen antibiotica. Fietsen buiten vaak pas na 10 weken
Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten!
Is een nieuwe knie een zware operatie?
De arts en de verpleegkundig specialist vertellen u over de operatie en de voorbereidingen. Een totale knieoperatie is een zware operatie. We bespreken hoe u uw lichaam hierop voorbereidt en daarmee de kans vergroot dat u goed herstelt. Zo krijgt u adviezen over voeding, bewegen en stoppen met roken.
Hoe vaak op hometrainer na knieprothese?
Wandelen en fietsen na de knieoperatie – Na de operatie mag je direct weer wandelen. Dit is goed voor de wondgenezing en doorbloeding van je been. Onder begeleiding van een fysiotherapeut start je vaak ook snel met fietsen op de hometrainer. Zelfstandig fietsen mag ongeveer twee maanden na de operatie.
Hoe lang mag je lopen na een knieoperatie?
U mag meteen op uw kunstknie steunen. Om te zorgen dat u niet valt, loopt u 4 tot 6 weken met krukken. Bespreek met uw fysiotherapeut wanneer u de krukken minder kunt gaan gebruiken.
Hoe ver wandelen na knieoperatie?
Realistische verwachtingen na een knieprothese Een totale knieprothese is één van de meest succesvolle orthopedische ingrepen. De 1ste knieprothese werd geplaatst in 1968. Sindsdien zijn er steeds verbeteringen gekomen op gebied van materialen en op gebied van chirurgische techniek. Aldus is een totale knieprothese een ingreep geworden met een zeer voorspelbaar, duurzaam en goed reproduceerbaar resultaat.
Van de laatste generatie knieprothese verwachten wij een gemiddelde overlevingsduur van meer dan 30 jaar, zeker met de recente ontwikkelingen van nieuwe materialen zoals oxinium en betere polyethyleen. Ook van een unicondylaire knieprothese verwachten wij dat meer dan 90% meer dan 20 jaar zal meegaan.
Met een knieprothese mag men verwachten dat de pijn van voor de operatie verdwenen is. De beweeglijkheid van de knie zit meestal tussen 100º en 140º. Voor sommige mensen, die door de artrose al een belangrijke verstijving van hun gewricht hadden, betekent dit vaak een verbetering. Diepe flexie met een Journey totale knieprothese rechts en een unicondylaire knieprothese links. Met een totale knieprothese is het mogelijk alle normale dagdagelijkse activiteiten te doen: onbeperkt wandelen, trappen doen, fietsen, zwemmen, dansen, tuinieren,, (op de knie zitten is toegestaan zo mogelijk).
Sportmogelijkheden na prothesechirurgie: Men kan onbeperkt fietsen, wandelen en zwemmen.Recreatief tennissen (dubbel spel) en golfen is eveneens mogelijk.Er zijn meerdere patiënten die voorzichtig gaan skiën en langlaufen.Ook dansen moet mogelijk zijn.Duurloop en sporten met veel springen, pivoteren en contactsporten raden wij af om de duurzaamheid van de prothese niet te compromitteren.
Wij raden ook aan uw lichaamsgewicht onder controle te houden. Uiteindelijk kan ook met normaal gebruik een knieprothese met de jaren slijtage vertonen of loskomen en terug pijn gaan veroorzaken. Goed om weten hierbij is dat momenteel de technieken om voor de tweede maal een prothese te plaatsen, ook fel verbeterd zijn zodat u ook dan meestal nog goed kan verder geholpen worden. Revisie prothese Legion Revision : Realistische verwachtingen na een knieprothese
Hoe douchen na knieoperatie?
Bij de plaatsing van een totale knie prothese worden de versleten gewrichtsvlakken van de knie verwijderd en vervangen door duurzaam edelmetaal. U krijgt een nieuwe knie. De operatietechniek voor het plaatsen van een knieprothese ontwikkelt zich snel en wij als KneeClinic houden de vorderingen nauwlettend in de gaten. Het succespercentage van de plaatsing van een knieprothese is zeer hoog (>95%). De knieprothese is de meest geplaatste gewrichtsprothese in Nederlandse ziekenhuizen met meer dan tienduizenden per jaar. De orthopedisch chirurgen van de KneeClinic hebben jarenlange ervaring met het plaatsen van knieprotheses. Wij gebruiken de LCS prothese, omdat deze prothese zijn kwaliteit al vele jaren bij grote aantallen patiënten heeft bewezen. Om verschillende redenen kan de orthopedisch chirurg uw kniegewricht vervangen door een knieprothese: – Door slijtage wordt de gladde kraakbeenlaag van de gewrichtsvlakken aangetast. Uiteindelijk kan het laagje kraakbeen helemaal verdwijnen. Hierdoor wordt het bewegen van uw knie steeds moeilijker en pijnlijker. – Ook een scheefstand van een knie of een ernstige bewegingsbeperking kunnen redenen zijn om het kniegewricht te vervangen. Wat kunt u verwachten? De meeste mensen ervaren na de herstelperiode geen pijn meer en kunnen zich soepeler bewegen en bijvoorbeeld weer fietsen. Het nieuwe gewricht is een kunstgewricht, de knieprothese, waarvan de levensduur over het algemeen langer is dan 15 jaar. De prothese kan later eventueel vervangen worden. De orthopedisch chirurg zal dit met u bespreken. Niet ziek Zodra de operatie achter de rug is, bent u al snel weer op de been en zonder de pijn die u voor de operatie heeft ervaren. U bent dus niet ziek. Vanaf de tweede dag na de operatie hoeft u dan ook geen pyjama meer te dragen, maar makkelijk zittende kleding en schoeisel. Vanaf dit moment staan uw dagen in het teken van oefenen onder leiding van de fysiotherapeut en het zelfstandig herhalen van uw oefeningen. Uw voorbereiding -Ondanks de pijn is het van belang om zoveel mogelijk in beweging te blijven zoals een klein stukje lopen op vlak terrein of fietsen. Lange afstanden en lopen op ongelijk terrein (bos, strand) is niet verstandig. -Het is belangrijk ervoor te zorgen dat uw lichaamsgewicht niet te hoog is. Een hoog lichaamsgewicht belast uw gewrichten extra. Ook geeft een hoog gewicht meer kans op problemen bij de operatie en het lopen met een loophulpmiddel is zwaarder. -Op de operatiekamer beslist de operateur of het nodig is het operatiegebied te scheren. Het is belangrijk dat een week voor de operatie uw been/liezen niet geschoren worden. – U kunt krukken halen bij een Thuiszorg organisatie bij u in de buurt. Vergeet niet uw krukken of eigen loophulpmiddel mee te nemen naar het ziekenhuis op de opnamedag. – Een helping-hand is erg handig om spullen mee van de grond te rapen. Deze zijn te koop bij Thuiszorgwinkels. – Als u huishoudelijke hulp na ontslag nodig denkt te hebben, vraag dit dan tijdig aan. Als u alleen woont, is het wellicht een idee te vragen of u na ontslag uit het ziekenhuis tijdelijk bij iemand kunt logeren, of dat iemand u thuis komt helpen. – Vanaf de 2e dag na de operatie zullen wij u stimuleren gewone kleding aan te trekken en geen nachtkleding. Neem daarom makkelijk zittende kleding mee. – Neem makkelijke zittende schoenen mee voor de looptraining na uw operatie. Uw voet zal na de operatie wat zijn opgezet. Een wat ruime (stevige) schoen, met zo min mogelijk hak, is het beste. Hoe lang duurt de operatie? De operatie duurt gemiddeld anderhalf uur. Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Gespecialiseerde verpleegkundigen zorgen dat u rustig bijkomt van de operatie. Met behulp van bewakingsapparatuur worden uw lichaamsfuncties gecontroleerd. Zodra u weer voldoende wakker bent en uw conditie stabile is, gaat u terug naar de afdeling. Controle na ontslag Als u met ontslag gaat, krijgt u een afspraak mee voor een controle bij de behandelend orthopedisch chirurg op de poli. Injecties om trombose te voorkomen De avond na de operatie wordt gestart met injecties om trombose te voorkomen. Deze injecties gebruikt u tot 6 weken na de operatie. De trombosedienst hoeft hiervoor niet worden ingeschakeld. De verpleegkundige leert u en/of uw partner hoe u zelf deze injecties kunt geven. Gebruikte u voor opname al trombosemiddelen? Dan zal dit in de meeste gevallen worden voortgezet. U krijgt dan alleen de eerste paar dagen trombose-injecties, daarna schakelen wij u terug op de voor u ‘vertrouwde trombosemiddelen’. Veelvoorkomende vragen De meest voorkomende vragen met bijbehorende antwoorden zijn hieronder weergegeven. Wij kunnen ons voorstellen dat u nog meer vragen heeft. Mocht uw vraag na het lezen van dit onderdeel nog niet zijn beantwoord, neem dan gerust contact op met de KneeClinic. – Wanneer mag ik weer douchen? Als de wond volledig droog is, mag u weer douchen. Meestal is dit na een dag of 5. Direct na het douchen moet de natte pleister vervangen worden. Gebruik rond de wond geen zeepproducten. – Hoe verzorg ik mijn wond? Uw wond moet schoon en droog bijven. De huid rondom hechtingen/krammen kan er wat rood of geïrriteerd uitzien. Wanneer de hechtingen of krammen na veertien dagen verwijderd zijn bij ons in de KneeClinic, zal de roodheid langzaam afnemen. Let u er wel op dat er rond het wondgebied geen crème of lotion wordt gebruikt. Ook mag de wond niet worden gemasseerd. – Hoe lang kan mijn knie pijnlijk blijven? Na de operatie zult u merken dat de pijn geleidelijk minder wordt. Tot 3-4 maanden na de operatie treedt er nog steeds verbetering op. Pijn bij de eerste stappen kan nog een poosje aanhouden. Het betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit. Sommige mensen voelen een doffe pijn na lange wandelingen tot ongeveer een jaar na de operatie. – Hoe lang blijft mijn knie dik? De zwelling vermindet de eerste weken na het ontslag. De zwelling is meestal in de avond het grootst en neemt af wanneer u goed blijft oefenen. Het vermindert als u regelmatig uw been hoog legt. – Hoe vaak moet ik oefenen? Drie keer per dag 10 minuten oefenen is voldoende. Voer de oefeningen serieus uit, maar overdrijf het niet. – Hoe lang moet ik gebruik maken van een loophulpmiddel? U moet in ieder geval gebruik maken van een loophulpmiddel tot u bij de orthopedisch chirurg op controle bent geweest. – Welke schoenen kan ik het beste aantrekken? Het is verstandig om schoenen te dragen die vast aan de voet zitten en een lage en brede hak hebben. Draag de eerste 3 maanden geen hoge hakken of slippers. – Waar moet ik op letten na de operatie? Houd de eerste drie maanden na de operatie rekening met het volgende: 1. Leg geen kussen onder uw geopereerde knie 2. Vermijd extreme bewegingen.3. Los staan kan en mag 4. Zwemmen kan en mag na ongeveer 8 weken, maar wel pas na overleg met de orthopedisch chirurg en fysiotherapeut. – Hoe lang moet ik trombose-injecties gebruiken? Tot 6 weken na de operatie – Hoe lang moet ik de pijnmedicatie gebruiken? De pijnmedicatie krijgt u voor 10 dagen voorgeschreven. – Wanneer mag ik weer gaan autorijden? Als u voldoende controle heeft over uw geopereerde been, kunt u na 3 maanden weer zelf gaan autorijden. Het is niet verstandig om te rijden wanneer u nog pijnmedicatie slikt of met krukken loopt. Raadpleeg uw orthopedisch chirurg en ook de polisvoorwaarden van uw verzekeringsmaatschappij. U mag wel meerijden. – Wanneer mag ik weer fietsen? Als u voor de operatie ook al regematig fietste, mag u ongeveer acht weken na de operatie weer gaan fietsen. U moet wel weer voldoende controle over uw been hebben en uw knie 95 tot 100 graden kunnen buigen. Gebruik een damesfiets vanwege de lage instap. We raden u aan eerst te oefenen op een hometrainer. – Hoe ver kan ik mijn knie buigen? Het gemiddelde is 110 graden, maar er is niets mis als dit niet helemaal lukt. – Hoe lang blijft mijn knie warm voelen? Uw knie kan 6 weken tot 12 weken na de operatie nog warm aanvoelen. – Is het normaal dat mijn knie een klik-geluid maakt? Dit is normaal en niet verontrustend. Ongeveer 70% van de mensen hoort dit geluid. – Reageren detectiepoortjes op de prothese? Dit is mogelijk. U krijgt na de operatie een kaartje waarop vermeld staat dat u een knieprothese heeft. U kunt dit kaartje overhandigen bij vragen bij de douane. – Wanneer moet ik direct contact opnemen met de KneeClinic? 1. Als uw wond gaat lekken 2. Als uw wond of huid rond uw wond pijnlijk/rood en warm aanvoelt 3. Als u veel meer pijn krijgt 4. Als de pijnstillers onvoldoende werken
Hoe lang heb ik fysiotherapie nodig na een knieoperatie?
De spieren en het gewrichtskapsel rond de knieprothese hebben minimaal zes weken nodig om te herstellen. Het is belangrijk dat u zich gedurende die periode aan een aantal regels houdt.
Hoe lang trombose prikken na knieoperatie?
Hoe lang gaat u door met Fraxiparine? – Uw arts bepaalt hoe lang u thuis met het injecteren moet doorgaan. Meestal is dit tot 6 weken na de operatie of blessure. Vragen kunt u tijdens uw controlebezoek stellen aan uw behandelend arts of aan de gipsverbandmeester.
Waarom zo lang pijn na knieprothese?
Door de verklevingen kunnen de spieren die daar omheen zitten niet goed bewegen. En als een spier niet goed kan bewegen ondanks dat u wel die beweging uit wil voeren, geeft dat een trekkend gevoel wat dus heel pijnlijk kan zijn.
Hoe lang blijft knie stijf na knieprothese?
10. Hoelang duurt het herstel? – Na ontslag uit het ziekenhuis hebt u een aantal weken hulp nodig. Dit bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen, hulp bij het huishouden en bij uw eigen verzorging. In het ziekenhuis kan men indien nodig bijvoorbeeld thuiszorg voor u aanvragen.De eerste vier tot zes weken loopt u met twee krukken, daarna nog tot zo’n zes weken met één.
- Gedurende minimaal drie maanden blijft u twee keer per week met de fysiotherapeut oefenen om uw knie weer goed te laten bewegen en uw spieren sterker te maken.
- Zittend werk kunt u soms al na enkele weken hervatten, staand werk meestal pas na drie tot vier maanden.
- De eerste zes maanden blijft de knie wat stijf, dik en warm aanvoelen.
In die periode kan het prettig zijn om de knie af en toe even te koelen met “cold packs”. Zorg er wel voor dat u deze niet op de blote huid legt! Pas na anderhalf tot twee jaar is het herstel helemaal voltooid! Pas dan kunt u voor u zelf bepalen hoe tevreden u bent over het eindresultaat.
Wat kun je niet met een knieprothese?
Wanneer kan een knieprothese u helpen?
Als op de röntgenfoto duidelijke beschadiging van het kraakbeen in uw knie te zien is en u erg veel pijn hebt en/of als u niet meer goed kunt bewegen, bijvoorbeeld als u niet meer lang kunt lopen. Vaak komt dit door artrose. (Kijk voor meer informatie over artrose en mogelijke behandelingen orthopedie.mumc.nl/artrose ) Als andere behandelingen, zoals het volgen van leefregels (gezond bewegen en zo nodig afvallen), fysiotherapie, pijnmedicatie en/of injecties de klachten niet voldoende verbeteren. Als u een redelijke gezondheid heeft en nog wilt blijven bewegen.
Wat kunt u verwachten van een knieprothese? Met een knieprothese kunt u dagelijkse activiteiten meestal goed doen, zoals wandelen, fietsen en het meeste (huishoudelijk) werk. Maar hurken, op de knieën zitten of zwaar lichamelijk werk lukt meestal niet met een knieprothese.
- Ook moet u er rekening mee houden dat u een kunst gewricht krijgt, dat altijd anders zal aanvoelen dan uw eigen knie.
- Over het algemeen geldt dat hoe meer een prothese belast wordt, hoe groter de kans dat de prothese minder goed gaat werken.
- Een knieprothese is daarom niet geschikt om intensief mee te sporten of zwaar lichamelijk werk mee te doen.
Na tien jaar werkt de prothese nog goed bij ongeveer 95 van elke 100 patiënten, na vijftien jaar bij 90 en na twintig jaar bij 85 van de 100 patiënten. Als u een knieprothese krijgt ná uw 65e levensjaar, is de kans groot dat de prothese de rest van uw leven meegaat.
Bij jongere patiënten is vaker een vervanging van de prothese nodig. U beslist: Wel of niet een knieprothese? U maakt zelf de keuze voor het plaatsen van een totale knieprothese. Als u (nog) niet geopereerd wil worden, zijn er andere behandelingen, zoals fysiotherapie, pijnstilling door middel van medicatie of injecties en leefstijl-advies (zo nodig afvallen en gezond bewegen).
Zeker als u jonger bent dan 65 jaar, is het belangrijk om het moment van operatie zo lang mogelijk uit te stellen. Daarmee wordt de kans groter dat u de rest van uw leven met één prothese uitkomt. Lees ook Liever nog geen knieprothese als u jonger bent dan 65 jaar.
Als u jonger bent dan 65 jaar, kunt u soms kiezen voor kleinere operaties aan de knie die ervoor zorgen dat plaatsing van een prothese (nog) niet nodig is. Dit kan zijn een operatie die het kraakbeen in de knie tijdelijk rust geeft ( knie-distractie ) of een operatie waarbij een afwijkende stand van het been of een letsel van de meniscus of kruisband wordt behandeld.
Wat is een knieprothese en hoe wordt die geplaatst? Totale knieprothese Het gezonde kniegewricht (zie linker afbeelding hieronder) wordt gevormd door het onderste deel van het bovenbeen, het bovenste deel van het scheenbeen en de knieschijf. De botten van de knie kunnen soepel langs elkaar bewegen doordat glad kraakbeen de botuiteindes bedekt. Bij de operatie opent de orthopedisch chirurg de knie met een snee aan de voorzijde. Dan verwijdert hij/zij de gewrichtsvlakken met ongeveer 1 cm van de onderliggend botten (de uiteinden van het dijbeen en het scheenbeen). Daarna worden de twee metalen delen van de prothese met botcement op het dijbeen en op het scheenbeen vastgezet.
- Tussen de twee metalen delen komt een kunststof schijfje, zodat er geen contact is tussen de twee metalen delen.
- Eventueel kan ook nog een kunststofschijfje achter de knieschijf geplaatst worden.
- De kruisbanden en binnen- en buitenmeniscus moeten worden verwijderd.
- De overige banden en het kapsel worden na de operatie gehecht.
Kijk hier voor een algemeen filmpje over het plaatsen van een knieprothese op de website van de Nederlandse Orthpaedische Vereniging en hier voor een filmpje van de Attune knieprothese die de afdeling orthopedie van het MUMC+ momenteel gebruikt. Halve knieprothese Bij sommige patiënten is maar een deel van de knie aangetast door artrose.
Dan kunnen we een halve knieprothese plaatsen aan de binnen- of de buitenkant van de knie. Een halve knieprothese bestaat ook uit twee metalen delen (voor het onderbeen en het bovenbeen) en een kunststof schijfje daartussen. De eigen knieschijf en de kruisbanden blijven in de knie. De voordelen zijn dat bij de meeste patiënten de knie sneller herstelt.
Doordat een deel van uw eigen knie nog gewoon werkt, is de functie van deze halve kunstknie ook vaak beter. Daarnaast is er ook een iets verlaagde kans op nabloeding en verstijving van de knie na deze operatie dan bij een hele knieprothese (voor meer informatie: zie bij complicaties hieronder).
Bloeding.
Het plaatsen van een totale knieprothese is een grote operatie en geeft altijd enig bloedverlies. Tijdens de operatie worden bloedingen door de orthopeed grotendeels gestelpt. Maar ook na de operatie kan er nog enig bloedverlies optreden. Dat veroorzaakt tot zes weken na de operatie een dik en stijf been.
Een stijve knie.
Een vaak voorkomende complicatie is langdurige stijfheid en pijn. De oorzaak van de stijfheid is ingroei van littekenweefsel langs de prothese. Dit kan gebeuren op plaatsen waar tijdens de operatie bot, kraakbeen of banden verwijderd werden. Door dit uitgebreide littekenweefsel (bindweefsel) kan een stijve knie ontstaan.
Infectie.
Het risico op een infectie van de prothese is ongeveer 1% (1 op de 100 patiënten). Een infectie is in de meeste gevallen goed met antibiotica te behandelen. Als de infectie niet verbetert met antibiotica, moet u opnieuw geopereerd worden. Bij deze vervolgoperatie wordt de knie opengemaakt en schoongemaakt.
Late infectie. Een infectie kan niet alleen direct na de operatie optreden. Een prothese kan nog jaren na de operatie geïnfecteerd raken met bacteriën die de prothese bereiken via uw bloedbaan. Daarom is het belangrijk om bij koorts of een infectie ergens anders in uw lichaam (bijvoorbeeld een ontsteking van uw kiezen of tanden, een steenpuist, een ontsteking van uw nagel, een wond met pus of een blaasontsteking) direct advies te vragen aan uw huisarts of orthopedisch chirurg. Indien noodzakelijk zal dan antibiotica gegeven worden (graag steeds in overleg met de orthopeed) of kan in uitzonderlijke gevallen een her-ingreep nodig zijn. Voor uitgebreide informatie over kijkt u op onze pagina Infecties.
Trombose en longembolie.
Bij de operatie kan een ader van uw onderbeen verstopt raken door een bloedprop (trombosebeen). Als deze bloedprop uit de ader loskomt en met het bloed meestroomt naar de longen, kan dit een longembolie veroorzaken. Dit is een verstopping van een van de bloedvaten van de longen, waardoor de longen schade oplopen.
Vervroegde loslating van de prothese.
Loslating van de prothese is een natuurlijk proces, dat optreedt door een reactie tussen de prothese en uw botten. Als de prothese los gaat zitten, moet deze vervangen worden door een nieuwe (vaak grotere) prothese. We noemen dit een revisie-operatie. Bij ongeveer 15 op de 100 geopereerde patiënten is vervanging nodig binnen 15 jaar na het plaatsen van de eerste knieprothese.
Beschadiging van zenuw of bloedvat bij de operatie.
Omdat de bloedvaten en zenuwen van het been heel dicht bij het kapsel van de knie lopen, kan soms beschadiging van een zenuw of bloedvat ontstaan. Zo’n beschadiging maakt het herstel moeilijker. In het ergste geval kan zenuwletsel leiden tot een klapvoet.
Bij kwetsbare patiënten:
– Doorligplekken. Door bedrust en druk op de huid kunnen al binnen 24 uur na de operatie drukplekken (doorligplekken) ontstaan, vooral bij de hiel en het zitvlak (stuitje). Wanneer u op deze plekken pijn of een branderig gevoel merkt, meld dit dan bij de verpleegkundige.
Door uit bed te komen of steeds anders te gaan liggen kunt u ervoor zorgen dat u geen drukplekken krijgt. De verpleegkundige of de fysiotherapeut informeert u over hoe u dit het beste kunt doen. – Verwardheid (delier). Kwetsbare patiënten kunnen verward raken door de narcose, de pijnstilling en de operatie.
Dit proberen we zo snel mogelijk te verbeteren met (aanpassing van) medicijnen en algemene maatregelen.
Blaasontsteking
Als u bij de operatie een blaaskatheter krijgt, kunt u een blaasontsteking oplopen. Om dit te voorkomen krijgen patiënten bij deze operatie in principe géén blaaskatheter, behalve als het medisch noodzakelijk is.
Ongemakken na de operatie:
Na de operatie heeft u pijn aan uw knie. U krijgt hiervoor al tijdens de operatie pijnstillers. Na de operatie vragen we u een paar maal per dag naar de pijn en passen zo nodig uw pijnmedicatie aan. Als u toch nog te veel pijn heeft, moet u altijd een verpleegkundige waarschuwen.
Door de narcose kunt u last hebben van misselijkheid, moeilijke stoelgang of moeilijk plassen. We doen er alles aan om dit zo snel mogelijk te verhelpen. Op de website van de afdeling anesthesiologie vindt u meer informatie over complicaties en bijwerkingen van de verdoving en over pijnbestrijding: anesthesiologie.mumc.nl/ Contact en informatie Heeft u nog vragen? Dan willen we deze graag beantwoorden.
U kunt ons bereiken via de polikliniek orthopedie op werkdagen van 8 tot 17 uur: 043- 387 69 00. Websites: orthopedie.mumc.nl/knie anesthesiologie.mumc.nl/ mijnknieprothese.nl en zorgvoorbeweging.nl/knie (Nederlandse Orthopaedische Vereniging) rookvrijookjij.nl
Welke pijnstiller na knieprothese?
Uw arts heeft een recept voorgeschreven met pijnstillers. Standaard raadt hij paracetamol en kortwerkende morfinetabletten aan. Daarnaast heeft u óf naproxen óf morfinetabletten met verlengde uitgifte gekregen.
Wat kost een nieuwe knie?
Skip to content 078 – 629 30 50 | [email protected] Search for:
Knieprothese
Halve knieprothese Hele knieprothese Brochure downloaden
Knieklachten
Anatomie van de knie Welke klachten ervaart u? Gevolgen versleten knie Artrose Brochure downloaden
Procedure
Kliniek Kosten en vergoedingen
Ervaringen Veelgestelde vragen Ik wil meer informatie »
Loading. Kosten en vergoedingen conformis 2023-01-09T14:51:14+00:00
De kosten van het onderzoek, behandeling en de operatie worden door de zorgverzekeraar vergoed. De meerkosten voor het maken van een eenmalige unieke knieprothese en het op maat gemaakte inbreng instrumentarium zijn vanaf 1 januari 2023 € 7.500,- en voor eigen rekening.
Hoe lang niet rijden na knieprothese?
Na ontslag uit het ziekenhuis heeft u een aantal weken hulp nodig. Hulp bij het huishouden, het doen van boodschappen en eventueel bij uw eigen verzorging. In het ziekenhuis kunnen we thuiszorg aanvragen voor hulp bij uw verzorging als dat nodig is. Onze ervaring is dat u met behulp van hulpmiddelen vaak zelfstandig uw persoonlijke verzorging kunt uitvoeren.
U oefent onder begeleiding van uw fysiotherapeut de beweeglijkheid van uw knie en u traint uw spieren om deze sterker te maken. Het lopen met krukken wordt onder begeleiding van uw fysiotherapeut zo snel mogelijk afgebouwd van het afwisselend (in kruispas) lopen met twee krukken, naar lopen met één kruk en ten slotte lopen zonder krukken.
Voorwaarde hierbij is dat u in staat bent uw geopereerde been goed rechtop te belasten en dat u niet meer mank loopt. Hierdoor worden de spieren die uw knie moeten stabiliseren beter geactiveerd. Loopt u liever met een rollator, dan is dit natuurlijk ook mogelijk.
Het is verstandig om de eerste weken trap te lopen met aansluitpas. Als u zelfstandig uw dagelijkse activiteiten (lopen, traplopen) kunt uitvoeren en zonder krukken kunt lopen, betekent dit niet dat de kniestabilisatoren al optimaal hersteld zijn. Verder trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut is ook nu nog nodig om aan uw individuele fysieke activiteitseisen te kunnen voldoen.
Zittend werk kunt u soms al na enkele weken hervatten. Wanneer u staand werk weer kunt hervatten, bepaalt uw bedrijfsarts in overleg met u. Meestal kan dit na drie maanden op therapeutische basis. Na ruim een jaar is het herstel helemaal voltooid. Pas dan kunt u bepalen hoe tevreden u bent over het resultaat.
- Filmpjes over kruklopen en oefeningen bij een knieprothese.
- Door de operatie kan er een vochtophoping ontstaan in uw geopereerde been en vooral rondom de knie.
- Het kan weken tot enkele maanden duren voordat deze zwelling helemaal is verdwenen.
- Leg uw been in rust hoog.
- Heeft u in verband met zwelling aan uw geopereerde been een elastische kous gekregen, houdt u deze dan thuis overdag ook aan.
Door de operatie ontstaat er vaak een bloeduitstorting (een blauwe plek). Soms ziet u de plek niet meteen, maar pas na een aantal uren of dagen. Een bloeduitstorting ontstaat doordat bloedvaatjes zijn beschadigd, en dit bloed zich ophoopt onder de huid.
- De bloeduitstorting uit zich de eerste dagen in een blauwe/paarse plek, die langzaam zwartachtig verkleurt en vervolgens vervaagt naar rood, groen en geel.
- Ten slotte verdwijnt de plek.
- Ook uw tenen kunnen verkleuren.
- Als u op de bloeduitstorting drukt, doet dat waarschijnlijk pijn.
- Heeft u last van een flinke bloeduitstorting, dan zal de plek voortdurend pijnlijk zijn, ook als u deze niet aanraakt.
Er zijn homeopathische middelen zoals Arnica en Traumeel te koop, die de klachten kunnen verminderen. Breng de zalf aan op de blauwe plek, maar niet op de wond zolang deze niet helemaal dicht is. De middelen zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek.
een vrij snel optredende zwelling van één been; een zwaar gevoel of pijn in het been; een rode tot blauwachtige verkleuring van het been.
Ook kan er sprake zijn van:
een lichte temperatuursverhoging; een strakgespannen huid van het been (rood en glanzend met gestuwde oppervlakkige aderen).
Bovenstaande klachten kunnen wijzen op een trombosebeen. Het is echter niet zo dat iedereen met een trombosebeen al deze klachten heeft. Ook gebeurt het regelmatig dat deze symptomen ten onrechte in verband worden gebracht met een trombosebeen of dat een trombosebeen wordt verward met zwelling van het been door de operatie.
- Slechts één op de vier patiënten met dergelijke klachten blijkt na onderzoek ook daadwerkelijk trombose te hebben.
- Neem altijd contact op met uw arts of verpleegkundig consulent als u verschijnselen ervaart die kunnen wijzen op een trombosebeen.
- Als we een trombosebeen niet behandelen, kan dit leiden tot een longembolie.
Uw knie kan tot twaalf maanden na de operatie warm aanvoelen. Tijdens de operatie wordt de oorzaak van uw pijn weggenomen. Houd er wel rekening mee dat uw knie en de wond na de operatie pijnlijk kunnen zijn. Om deze pijn te verminderen kunt u verschillende dingen doen.
U kunt bijvoorbeeld pijnstillers innemen, ijspakkingen gebruiken en beenoefeningen doen. Eén tot twee weken na de operatie wordt de pijn geleidelijk minder. Drie tot vier maanden na de operatie zal de pijn aanzienlijk minder zijn. Soms voelen patiënten een doffe pijn na lange wandelingen. Dit gevoel kan optreden tot ongeveer twaalf maanden na de operatie.
Ook startpijn (pijn bij de eerste stappen na het opstaan) kan nog een tijd aanhouden evenals een bandgevoel rondom de knie. Dit pijnlijke gevoel vermindert zonder behandeling. Het betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit. Knieprotheses zorgen ervoor dat mensen met een pijnlijk en slecht bewegend kniegewricht weer verder kunnen leven met een pijnloos en goed bewegend kunstgewricht.
- De resultaten verschillen per patiënt.
- De knie blijft over het algemeen wat dikker dan een knie zonder prothese.
- Hoe goed de nieuwe knie kan buigen en strekken kan soms wat tegenvallen.
- Ongeveer tien procent van de mensen met een nieuwe knie vertelt dat de nieuwe knie aanvoelt alsof het een eigen natuurlijke knie is.
De meeste mensen voelen (en dan bedoelen ze geen pijn) dat ze een ander gewricht hebben. U mag knielen en hurken met uw knieprothese. Niet alle patiënten kunnen dit of ze ervaren dit als onprettig. Sportieve activiteiten of werkzaamheden met een behoorlijke impact op de prothese, kunt u beter vermijden.
- Dit kan de levensduur van de prothese namelijk in negatieve zin beïnvloeden.
- Overleg uw wens om te sporten altijd met uw verpleegkundig specialist of orthopedisch chirurg.
- De gemiddelde buiging is 110 graden.
- Er is echter niets mis met de knie als u dit niet haalt.
- U moet wel 90 graden kunnen halen.
- De maximale buiging is ongeveer 125/130 graden.
Dit is inderdaad normaal en niet verontrustend. Een knieprothese bestaat uit twee metalen oppervlakken, met daar tussen een laag polyethyleen. Deze oppervlakken kunnen klikkende geluiden veroorzaken als u uw knie buigt, waarbij u ook een licht knoepend gevoel kunt ervaren.
- Dit komt vooral in de beginfase voor, als uw spierkracht en spiercoördinatie nog op niveau moeten worden gebracht.
- Hoewel u de geluiden als eng kunt ervaren, veroorzaken ze geen schade aan de prothese.
- Als u voldoende controle heeft over uw geopereerde been en geen krukken meer nodig heeft, kunt u na zes weken weer gaan autorijden.
Rijdt u in een automaat en bent u aan uw linker knie geopereerd, dan kunt u alweer gaan autorijden op het moment dat u hier zelf aan toe bent. Het is niet verstandig om te rijden als u nog pijnmedicatie gebruikt die het rijgedrag kan beïnvloeden. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij uw verpleegkundig specialist of orthopedisch chirurg en de polisvoorwaarden van uw verzekeringsmaatschappij.
Als u voor de operatie ook al regelmatig fietste, mag u ongeveer zes weken na de operatie weer gaan fietsen. Het is belangrijk dat u weer voldoende controle over uw been heeft en u uw knie voldoende kunt buigen. Gebruik een damesfiets vanwege de lage instap. We raden u aan om van tevoren te oefenen op een hometrainer.
U mag op uw zij slapen met eventueel een kussen tussen de benen, zodat u comfortabel ligt. Plaats nooit een kussen onder de knie. Als een infectie binnen zes weken na de operatie optreedt en direct wordt behandeld met uitgebreid spoelen van de knie(prothese) en het geven van antibiotica na het spoelen, bestaat er een redelijke kans dat de prothese kan worden behouden.
- Neem bij tekenen van een infectie binnen zes weken na de operatie (bijvoorbeeld roodheid bij de wond, een lekkende wond of koorts) altijd contact op met uw arts of verpleegkundig consulent.
- Ontstaat de infectie na een langere tijd, dan is er een kans dat we de prothese moeten verwijderen.
- Als de infectie volledig is genezen, kunnen we een nieuwe prothese implanteren of de knie vastzetten (artrodese).
Zorg ervoor dat de knieprothese bij een infectie (ook bij kaak- of tandinfecties) beschermd wordt door antibiotica. Bacteriën gaan gemakkelijk op kunstmateriaal zitten en zijn moeilijk te bestrijden. Als u een knieprothese heeft, loopt u het risico dat de knie, ook in de jaren na de operatie, gaat ontsteken.
- Dit komt doordat bacteriën dan via de bloedbaan op de prothese terecht komen.
- Wij merken dat sommige tandartsen of mondhygiënisten patiënten die een knieprothese hebben daarom uit voorzorg antibiotica geven.
- Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dit ook daadwerkelijk ontstekingen voorkomt.
- U hoeft dus geen antibiotica te gebruiken bij een behandeling van de tandarts of mondhygiëniste.
Een goede mondgezondheid is wel van belang en het is belangrijk dat u uw tandarts bezoekt voor periodieke controles. Wij vragen u dringend om zes weken voor en zes weken na de operatie aan uw knie geen bezoek aan uw tandarts te brengen. Uw gebit moet voor de operatie wel in orde en gezond zijn.
- De operatie aan uw knie is geen belemmering voor het halen van een griepspuit.
- Wel raden we u aan om de griepspuit niet twee weken vóór of twee weken na de ingreep te halen.
- Ongeveer 95 procent van de gevaccineerden heeft geen of weinig ongemak van de griepprik.
- Bij een kleine minderheid is de plek van de prik na de vaccinatie iets dikker en gevoeliger.
Een klein deel van de mensen zegt zich de dag van de vaccinatie en de dag erna moe en zwak te voelen. Dit laatste kan komen doordat het lichaam begint met de aanmaak van antilichamen tegen het griepvirus. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de ander.
De griepspuit werkt het beste als u een goede weerstand heeft. Bij de veiligheidscontroles op luchthavens bestaat de kans dat de prothese het beveiligingssysteem activeert. De levensduur van een prothese is bij verstandig gebruik meestal meer dan vijftien jaar. Lichaamsgewicht en activiteiten hebben een groot effect op de levensduur van de prothese.
Sportieve activiteiten of werkzaamheden met een behoorlijke impact op de prothese, kunt u beter vermijden. Dit kan de levensduur van de prothese namelijk in negatieve zin beïnvloeden. Overleg uw wens om te sporten altijd met uw verpleegkundig specialist of orthopedisch chirurg.
Hoe vaak lopen na knieprothese?
Lopen met krukken na een knieoperatie – De eerste weken na het plaatsen van een nieuwe knie loopt u op krukken. Hoe lang u met krukken loopt bespreekt u met de fysiotherapeut. De eerst 4 weken loopt u vaak met 2 krukken en daarna 2 weken met 1 kruk. Bij een goed looppatroon kunt u het lopen met krukken eerder afbouwen.
Welke pijn na knieprothese?
Klachten en symptomen – In welke levensfase komt het voor? Complicaties na een knieprothese kunnen te allen tijde ontstaan, variërerend van klachten sinds de operatie tot pas vele jaren na de operatie. Soms is er een aanleiding (zoals een val) maar vaak is er geen aanleiding voor de klachten.
Welke klachten en symptomen kan iemand hebben? De meeste klachten na een knieprothese zijn in te delen in pijn, instabiliteit, stijfheid, zwelling of algemene beperkingen (zoals niet goed kunnen hurken, traplopen of op knieën zitten). Er kan ook een combinatie van deze klachten worden ervaren. Deze klachten kunnen direct na de operatie aanwezig zijn of pas later ontstaan.
Zo ontstaan klachten bij slijtage of loslating van de knieprothese pas na vele jaren van prima functioneren.
Hoe snel fysio na knieprothese?
Voor een goed herstel na een knieoperatie is het belangrijk dat u zich houdt aan een aantal leefregels. Uw fysiotherapeut vertelt u hier in het ziekenhuis meer over. Deze folder kunt u gebruiken als geheugensteuntje. Om u goed voor te bereiden, vragen wij u om deze voorlichtingsfilm te bekijken. De fysiotherapeut begeleidt uw herstel totdat u zich zelfstandig kan redden met het in en uit bed stappen, gaan staan en gaan zitten, lopen met een loophulpmiddel en zo nodig trap kunt lopen. Daarnaast neemt de fysiotherapeut de oefeningen met u door die hieronder vermeld staan.
Het is aan u om deze oefeningen volgens advies zelf enkele malen per dag uit te voeren. Twee tot vier uur na het beëindigen van de operatie zal de fysiotherapeut bij u aan bed komen om te starten met de therapie. Voor een optimaal herstel is het belangrijk dat u daarvoor al enkele oefeningen heeft gedaan.
Dit zijn de oefeningen 1 t/m 3 (oefeningen in bed). Hiermee start u zodra u op de uitslaapkamer komt.
Waarom zo lang pijn na knieprothese?
Door de verklevingen kunnen de spieren die daar omheen zitten niet goed bewegen. En als een spier niet goed kan bewegen ondanks dat u wel die beweging uit wil voeren, geeft dat een trekkend gevoel wat dus heel pijnlijk kan zijn.
Welke pijn na knieprothese?
Klachten en symptomen – In welke levensfase komt het voor? Complicaties na een knieprothese kunnen te allen tijde ontstaan, variërerend van klachten sinds de operatie tot pas vele jaren na de operatie. Soms is er een aanleiding (zoals een val) maar vaak is er geen aanleiding voor de klachten.
Welke klachten en symptomen kan iemand hebben? De meeste klachten na een knieprothese zijn in te delen in pijn, instabiliteit, stijfheid, zwelling of algemene beperkingen (zoals niet goed kunnen hurken, traplopen of op knieën zitten). Er kan ook een combinatie van deze klachten worden ervaren. Deze klachten kunnen direct na de operatie aanwezig zijn of pas later ontstaan.
Zo ontstaan klachten bij slijtage of loslating van de knieprothese pas na vele jaren van prima functioneren.
Hoe lang blijft knie stijf na knieprothese?
10. Hoelang duurt het herstel? – Na ontslag uit het ziekenhuis hebt u een aantal weken hulp nodig. Dit bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen, hulp bij het huishouden en bij uw eigen verzorging. In het ziekenhuis kan men indien nodig bijvoorbeeld thuiszorg voor u aanvragen.De eerste vier tot zes weken loopt u met twee krukken, daarna nog tot zo’n zes weken met één.
Gedurende minimaal drie maanden blijft u twee keer per week met de fysiotherapeut oefenen om uw knie weer goed te laten bewegen en uw spieren sterker te maken. Zittend werk kunt u soms al na enkele weken hervatten, staand werk meestal pas na drie tot vier maanden. De eerste zes maanden blijft de knie wat stijf, dik en warm aanvoelen.
In die periode kan het prettig zijn om de knie af en toe even te koelen met “cold packs”. Zorg er wel voor dat u deze niet op de blote huid legt! Pas na anderhalf tot twee jaar is het herstel helemaal voltooid! Pas dan kunt u voor u zelf bepalen hoe tevreden u bent over het eindresultaat.
Hoe lang duurt de pijn na een operatie?
Soorten pijn Acute pijn ontstaat door een beschadiging bijvoorbeeld een operatie of ziekte. Deze pijn duurt enkele uren, dagen of weken. Chronische pijn is pijn die langer dan 3 maanden aanhoudt. We spreken ook van chronische pijn als de pijn langer duurt dan verwacht na een beschadiging of ziekte.