Welke Vis Mag Je Eten Als Je Zwanger Bent?

Welke Vis Mag Je Eten Als Je Zwanger Bent
Vis eten is gezond. Afwisselen is de boodschap, maar kies regelmatig voor voor vette vis (zoals zalm, haring of sardienen), die bevat omega 3-vetzuren. Deze beschermen je tegen hart- en vaatziektes. Omega 3 bevordert bij (ongeboren) kinderen de ontwikkeling van de hersenen en het zicht.

 1. Vis is ook een bron van vitamines zoals vitamine A, D, B3 en B12, alsook van mineralen en sporenelementen zoals ijzer, zink, jodium en selenium.
 2. Deze vitamines en mineralen hebben een positieve invloed op het lichaam.
 3. Indien je zwanger bent of zwanger wil worden is het aangeraden een variëteit aan schaaldieren en voornamelijk kleinere vissoorten te vermijden om een te hoge inname van methylkwik te vermijden.

Hieronder vindt u een overzicht van veel voorkomende methylkwik rijke en methylkwik arme vissen.

Vissoorten met weinig methylkwik Vissoorten met veel methylkwik

Zalm

Heilbot

Kabeljauw

Forel

Haring

Witte tonijn

Zeeduivel

Haai

Krab

Zwaardvis

Platvis

Koningsmakreel

Koolvis

Marlijn

Schelvis

Baarssoorten

Meerval

Rode snapper

Sardienen

Haarstaartvis

Ombervis

Snoek

tegelvis

Vette vis zet je best vanaf de zwangerschapswens vast op het menu. Deze vis bevat veel onverzadigde vetten die van belang zijn voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je baby. Rauwe vis kan besmet zijn met verschillende microben. Daarom wordt er aangeraden om rauwe vis te vermijden.

Wanneer je vis goed bakt of kookt worden de microben vernietigd. Tijdens het koken wordt ook afgeraden om vis die nog niet gaar is te proeven en om na het bewerken van rauwe vis de handen grondig te wassen. Voorbeelden van af te raden gerechten waarin rauwe vis gebruikt wordt zijn: sushi, sashimi, viscarpaccio, vistartaar.

Het eten van gekookte schaal- en schelpdieren, zoals gekookte mosselen of kreeft of gebakken scampi, is veilig. Rauwe oesters kan je beter vermijden. Het consumeren van gerookte, gemarineerde en gezouten gemarineerde vis, zoals gerookte zalm of gepekelde haring wordt tijdens zwangerschap afgeraden.

 • Dit geldt ook voor voorverpakte of vacuümverpakte vis.
 • Vooral met wilde vissoorten ben je best voorzichtig.
 • Deze zijn vaker besmet.
 • Op de verpakking van de vis kan je terugvinden of de vis gekweekt of in het wild gevangen werd.
 • Slaatjes op basis van vis, zoals krab sla of tonijnsla, zijn ook gevoelig voor besmetting met microben.
See also:  Vanaf Welke Leeftijd Mag Je Naar De Sportschool

Je kan deze dus beter vermijden. Ingeblikte vis, zoals tonijn in blik, is wel veilig. Lees meer over vis en de plaats ervan in een gezond en duurzaam voedingspatroon op https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/vis

Is het erg als je geen vis eet tijdens zwangerschap?

Let er wel op dat je genoeg van de voedingsstoffen ijzer, jodium, calcium, eiwitten en vitamine B1, B2, B12 en (vis)vetzuren binnenkrijgt. Als je weinig of geen vlees of vis eet is het belangrijk om het op een goede manier te vervangen en goed op je vitamine B12-inname te letten.

Welk fruit mag je niet eten bij zwangerschap?

Rauwe groenten en fruit tijdens je zwangerschap Rauwe groenten en fruit tijdens je zwangerschap, 6 maart 2018 12:22 Laatste update op: 12 januari 2021 15:12 Kunnen rauwe groenten en fruit schadelijk zijn tijdens de zwangerschap? Hoe kun je voedselinfectie voorkomen als je zwanger bent? Eet iedere dag minimaal twee ons groenten en twee stuks fruit, ook tijdens je zwangerschap.

Het liefst meer! In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken. Varieer met veel soorten groenten en fruit, iedere soort bevat weer net even andere stoffen die goed voor je zijn. Variatie toepassen in je eetpatroon is overigens een basis tip, waardoor je verschillende vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Rauwe groente en fruit kunnen aan de buitenkant listeriabacteriën bevatten. Was ze daarom goed voor gebruik. Vooral voorgesneden groenten (rauwkost en salades) kunnen listeria bevatten omdat ze bewerkt zijn. Bewaar deze daarom niet te lang. De listeriabacterie blijft zich vermenigvuldigen, ook in een koele omgeving (zoals de koelkast).

Eet de voorbewerkte groenten en fruit het liefst dagvers. Als je rauwe groente en fruit voor consumptie niet goed wast onder stromend water, kun je de infectie listeriose oplopen. Een listeriabesmetting kan erg gevaarlijk zijn. De infectie kan leiden tot vroeggeboorte of zelfs het overlijden van de baby voor de geboorte.

Geef bacteriën geen kans en eet zo veel mogelijk dagverse groente. Bewaar je groente en fruit liever niet langer dan twee dagen in de koelkast. Dat geldt in het bijzonder voor kant-en-klare salades en voorgesneden groente. Was voorgesneden groente zelf ook nog een keer voordat je ze eet.

See also:  Warum Gibt Es Kein Creatin Mehr?

Wat mag je niet eten als je zwanger bent app?

iPhone-schermafbeeldingen – *Zwanger? Check snel en makkelijk wat je wel en niet kunt eten* Met ZwangerHap van het Voedingscentrum kun je snel en makkelijk zien of je iets wel of beter niet kunt eten of drinken als je zwanger bent. – Je ziet direct of je een product kunt nemen tijdens je zwangerschap.

 1. Je kunt in de app duizenden producten opzoeken.
 2. Betrouwbare informatie voor zwangere vrouwen* De informatie die je krijgt, komt van een betrouwbare en niet-commerciële bron; het Voedingscentrum.
 3. Alle informatie in de app komt voort uit de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en zwangerschap en is zorgvuldig afgewogen.

*Meer voordelen van de ZwangerHap* – Kun je een product beter niet nemen tijdens je zwangerschap? Dan geeft de app tips wat je wél allemaal kunt eten. – Met de app kun je volgen hoe de baby van week tot week groeit in de buik. – Je vindt info over hoe je gezond kunt eten als je zwanger bent.

Je krijgt tips over wat je kunt eten bij zwangerschapskwaaltjes, zoals misselijkheid en brandend maagzuur. – Je kunt instellen of je veiligheidswaarschuwingen wil krijgen. Je krijgt dan bijvoorbeeld een bericht als er salmonella of listeria is gevonden in een product.
 *GezondGroeien* De ZwangerHap vervangt de app GezondGroeien van het Voedingscentrum.

Deze update brengt meer stabiliteit voor de app, download het gauw voor de beste ervaring!

Welk vlees eten als je zwanger bent?

Vleeswaren tijdens de zwangerschap Vleeswaren tijdens de zwangerschap Mag je alle vleeswaren eten tijdens de zwangerschap? Welke soorten mag je wel/niet en wat zijn de risico’s als je zwanger bent? Tijdens je zwangerschap mag je in principe gewoon vlees eten, zolang het maar goed doorbakken is.

 • Dat geldt ook voor vleeswaren: neem het liefst alleen de varianten die gekookt, gebraden of gebakken zijn.
 • Rauwe, gerookte of gedroogde vleeswaren kun je volgens het Voedingscentrum beter vermijden.
 • Het is duidelijk dat rauw vlees eten niet verstandig is, maar over gedroogde, gerookte en bewerkte vleeswaren verschillen de adviezen.
See also:  Wie Viele Seen Hat Die Schweiz?

Dit kan verwarrend zijn. Er wordt vaak gezegd dat je rauwe ham, rookvlees en gedroogde worst wel gewoon kan eten wanneer ze bewerkt zijn, toch kan je beter zo voorzichtig mogelijk zijn omdat je niet weet of het vlees genoeg verhit is geweest, ondanks de bewerking.

Is Brie altijd gepasteuriseerd?

Welke kaas mag tijdens je zwangerschap? – Gelukkig mag je erg veel kaas eten tijdens je zwangerschap. Er is eigenlijk maar 1 regel waar je je aan dient te houden. Zachte kaasjes, als camembert en brie moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Harde kazen als Boerenkaas mag je altijd eten.

 1. Ook als deze gemaakt zijn van rauwe melk.
 2. Vanwege de zuurgraad in deze harde kazen kan de listeria bacterie hier niet in groeien.
 3. Bekijk hier onze al onze Goudse kazen Veel vrouwen verlangen tijdens hun zwangerschap naar kaas en dat begrijpen wij maar al te goed.
 4. Wij leggen het je graag uit via een mail.

Via onze mail ontvang van ons ook nog een kortingscode waarmee je direct 15% korting ontvangt op je eerste bestelling.

Kan je gebakken zalm eten als je zwanger bent?

Gebakken zalm als je zwanger bent – Zodra je de zalm verhit maak je de listeriabacterie onschadelijk. Verhitten is dus altijd goed. Je kunt zowel verse gebakken zalm kiezen als gerookte zalm die je verhit in bijvoorbeeld een lekkere romige saus met verse dille.

Is het erg als je geen vis eet tijdens zwangerschap?

Let er wel op dat je genoeg van de voedingsstoffen ijzer, jodium, calcium, eiwitten en vitamine B1, B2, B12 en (vis)vetzuren binnenkrijgt. Als je weinig of geen vlees of vis eet is het belangrijk om het op een goede manier te vervangen en goed op je vitamine B12-inname te letten.