Sollicitatiegesprek? Bereid u voor op deze 11 vragen
- Kunt u iets over uzelf vertellen?
- Waarom solliciteert u?
- Wat zijn uw sterke punten?
- Wat zijn uw zwakke punten?
- Wat maakt u geschikt voor deze functie?
- Hoe functioneert u in een team?
- Waar ziet u uzelf over 5 jaar?
- Waarom wilt u weg bij uw huidige werkgever?
Meer items
Hoe begin je met een sollicitatiegesprek?
Fase 1. Aanvang: breek het ijs!❄️ – Begin de eerste fase van het gesprek altijd vriendelijk en luchtig. Heet de kandidaat welkom en zorg voor een goede sfeer. Bied bijvoorbeeld iets te drinken aan en begin het sollicitatiegesprek door iets over jezelf of over het bedrijf te vertellen. Dat is gelijk een goed bruggetje naar de volgende fase.
Waarom ben je geschikt voor deze functie?
Zeg iets als: ‘ De vakken die ik heb gevolgd tijdens mijn opleiding hebben me goed voorbereid op deze functie ‘ of ‘De twee jaar die ik gewerkt heb bij bedrijf x hebben me ruime ervaring bijgebracht met alle taken en vaardigheden waar u om vraagt in uw vacaturetekst. ‘
Hoe kan ik mezelf voorstellen?
Hoe stel je jezelf voor in een sollicitatiegesprek? – Vertel hoe je heet en hoe oud je bent. Je kunt ook kort iets over je woonsituatie vertellen, maar dit is niet verplicht. Houd de introductie kort en wees enthousiast en oprecht en zeg kort iets over je passies in het leven.
Hoe weet je of een sollicitatiegesprek goed is gegaan?
Het was een écht gesprek met vervolgvragen – Als je sollicitatiegesprek aanvoelt als een gesprek en niet als een kruisverhoor, is dat volgens Indeed een goed teken. Ook is het een goed teken als de interviewer de tijd neemt om je vragen over de baan volledig te beantwoorden.
- Als ze bezig lijken met het wegnemen van eventuele zorgen die je hebt over de baan, betekent dit dat ze proberen indruk op je te maken in plaats van andersom.
- Paul: ‘Daag de werkgever maar uit, en zorg dat ze inhoudelijke dingen kunnen vragen.
- Als je bijvoorbeeld in je sollicitatiebrief al een case aangehaald hebt, kan je het daarover hebben.
Zo ga je echt een stapje verder dan de rest.’ Krijg je de vraag waarom je eigenlijk op zoek bent naar een nieuwe baan? Met dit antwoord sta je al 1-0 voor.
Wat mag je niet vragen tijdens een sollicitatiegesprek?
Geschiktheid voor de functie vaststellen – Uw werkgever mag wel vaststellen of u geschikt bent voor de functie, zonder u vragen te stellen over uw gezondheidstoestand. Hij of zij kan dit doen door duidelijk te omschrijven uit welke taken de functie bestaat, en u vervolgens te vragen of u in staat bent deze taken uit te voeren.
Als administratief medewerker moet u lang achter een bureau kunnen zitten. Bent u in staat 2 uur achter elkaar aan een bureau te werken zonder tussentijds op te staan? Als callcenter-medewerker moet u teksten van het beeldscherm kunnen lezen. Bent u in staat om een groot deel van de dag met een beeldscherm te werken? Als vrachtwagenchauffeur moet u lang (bijvoorbeeld 4 uur) achter het stuur kunnen zitten zonder te stoppen. Kunt u dat volhouden? Als horecamedewerker moet u een aantal uren (bijvoorbeeld 4 uur) achter elkaar staand werken. Kunt u dat volhouden zonder tussentijds te gaan zitten?
: Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek?
Wat zijn je valkuilen sollicitatiegesprek?
De belangrijkste valkuil is teveel aan het woord zijn, te weinig luisteren naar de gesprekspartner, tot zelfs de selecteur in de reden vallen. Door actief te luisteren en zelf ook enige goed voorbereide vragen te stellen, kan de sollicitant in zijn antwoord beter afstemmen op wat de andere partij relevant vindt.
Wat zijn kwaliteiten van jezelf?
Wat zijn kwaliteiten? – Kwaliteiten zijn persoonlijke eigenschappen die iets zeggen over wie je bent, bijvoorbeeld ‘gestructureerd’, ‘ expressief ‘ of ‘ empathisch ‘. Het zijn kenmerken die niet zijn aangeleerd, maar die je van nature in je hebt. Je hoeft er dan ook niet je best voor te doen om ze in te zetten.
Wat kan jij voor ons betekenen dat anderen niet kunnen?
Voorbeeld antwoord – Wat mij onderscheidt van anderen is dat ik het heel leuk vind om aan nieuwe dingen te beginnen. Veel mensen zien op tegen verandering, maar ik krijg daar juist energie van. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat ik veel durf. Ik ben niet zo snel bang bijvoorbeeld.
Dat merkte ik ook bij mijn vorige werkgever: ik voerde veranderingen vaak als eerste door en trok de rest dan mee. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in nieuwe inzichten en ideeën over hoe iets beter kan. Ik vind het leuk om specifieke blogs te volgen en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
Dat is trouwens ook de reden dat deze vacature mij zo enthousiast maakt. Ik las in de vacaturetekst dat er veel veranderingen op komst zijn, en jullie daarom ook het team willen uitbreiden. Ik voelde mij meteen aangesproken! Doordat ik zoveel energie krijg van veranderingen en nieuwe werkmethoden uitproberen en zo, heb ik soms wel iets te weinig geduld. 80 berichten Elke dag word je rijker. Je doet continu nieuwe ervaringen op, nieuwe herinneringen ontstaan. Mooie en moeilijke. Om te koesteren en/of om van te leren. Het is toch te gek dat jij en jouw leven niet een statisch-iets zijn, je bent steeds in beweging.
Welke vragen stel je aan een manager?
3.1-op-1 vragen voor feedback – Eén op één gesprekken zijn bij uitstek de gelegenheid om, vertrouwelijk en veilig, feedback te geven én te ontvangen. Deze vragen helpen je op gang:
Wat vind jij een fijne manier om feedback te krijgen? Vind je dat je genoeg feedback van me krijgt? (Waarom wel, waarom niet?) Heb je een voorbeeld van een situatie in de afgelopen periode, waar je graag anders mee om had willen gaan? Wat had je anders willen doen? Welk deel van je werk zou je willen verbeteren? Op welk gebied van je functioneren zou je graag hulp of coaching willen krijgen? Hoe kan ik je beter ondersteunen? Noem eens iets dat ik beter zou kunnen doen, welke feedback zou je mij willen geven? Wat vind je prettig en wat vind je minder prettig aan mijn stijl van leidinggeven? Op welke delen van je werk wil je meer of minder sturing van mij? Wat zou je van mij willen weten?
Hoe maak je goede vragen?
Een goede vraag bevraagt maar één onderwerp. – Wanneer in één vraag meerdere onderwerpen aan bod komen, kan het voor de respondent onduidelijk zijn hoe de vraag beantwoord moet worden. Hierdoor is het voor jou als onderzoeker moeilijk om de resultaten te interpreteren. Een voorbeeld van een vraag waarin meerdere onderwerpen binnen één vraag aan bod komen is: Voorbeeld van een slechte vraag. Bij deze vraag is het niet duidelijk wat er gemeten wordt: de vriendelijkheid van de medewerkers, de deskundigheid van de medewerkers of een combinatie van beide? Als een respondent de vraag bijvoorbeeld met “ontevreden” beantwoordt, is de respondent dan ontevreden over zowel de vriendelijkheid als de deskundigheid van de medewerkers? Of is de respondent bijvoorbeeld tevreden over de vriendelijkheid maar zeer ontevreden over de deskundigheid en heeft de respondent daarom een soort gemiddelde antwoord gegeven? Om deze onduidelijkheid te voorkomen, splits je de dubbele vraag op naar twee losse vragen: Voorbeeld van goede vragen.