Ulusal Tohum Gen Bankası Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde 1964 yılında kurulmuştur.
Türkiye’nin ilk tohum gen bankası nerede?
Tohum örneklerinin güvenlik yedeklemelerinin yapılması amacıyla 1988’de Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde çalışmalar başladı. 2010 yılında bu çalışmalar iyice olgunlaştı ve “Türkiye Tohum Gen Bankası” adıyla faaliyete geçildi. Ankara’daki merkez 250 bin tohum saklama kapasitesine sahip.
2010 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açılan Türkiye Tohum Gen Bankası hangi ilde?
ANKARA’da Tarım Bakanlığı’nın sakin kampusu içinde yer alan ‘Türkiye Tohum Gen Bankası’ bugün dünyanın üçüncü büyük gen bankası. Merkezin Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Türkiye coğrafyasında bugüne kadar 12 bin çeşit bitki tespit edildiğini belirterek, bunların 4 bininin endemik olduğunu söylüyor.
Tohum gen bankalarının temel amacı nedir?
Tohum gen bankalarında bitki genetik kaynak- larının, kültür bitkilerinin, yabani akrabalarının ve endemik bitkilerin toplanması, kayıt altına alınması, muhafazası ve moleküler-morfolojik karakterizasyonu gerçekleştirilmektir.
Türkiye’de tohum fabrikası nerede?
Dünyanın 3. en büyük tohum gen bankası Türkiye’de açıldı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Yenimahalle Kampüsü’ndeki ‘Türkiye Tohum Gen Bankasının’ açılışını Başbakan Erdoğan yaptı.
Tohum gen bankasında neler oluyor?
Tohum gen bankaları, genetik kaynak niteliğindeki bitki materyalinin doğadan, çiftçilerden ya da araştırma projelerinden temin edilerek, genetik çeşitliliğin korunması amacıyla muhafaza altına alındığı, uluslararası kabul görmüş standartlarda özel saklama koşullarına sahip merkezlerdir.
Ata tohum bankası nerede?
Şimdi 1200’ü aşkın ata tohumuyla gözü gibi baktığı bir tohum bankası kurmuş. ‘Nar anne’ olarak anılan Nardane Kuşçu, Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde kurduğu Narköy Çiftliği’nde hem çocuklara ve ailelere doğa ile iç içe olmanın önemini anlatıyor,hem organik tarım hem de turizm işi yapıyor.
Tohum bankası nasıl yapılır?
Kuru, serin ve karanlık bir yerde kağıt veya bez torba seçebilirsiniz. Bu torbalar gözeneklidir ve içlerinde nem birikmesini önleyecektir. Çok fazla tohumunuz varsa, bunları hava geçirmez cam kavanozlarda saklayabilirsiniz.
Gen Bankası ne işe yarar?
Gen bankaları da nadir bitkileri ve hayvanları korumak isteyen çiftçiler ve bilim insanları için diğer bankalarınkine benzer bir hizmet veriyor. Araştırmacılar ve çiftçiler gen bankalarındaki örnekleri nadir bitki ve hayvan türlerini tekrar yetiştirmek ya da genetik çeşitliliğini artırmak için kullanıyor.
Kıyamet Deposu nerede?
Svalbard Küresel Tohum Deposu, Norveç’te bir depoda dünyadaki bütün bitki tohumlarını muhafaza etmeyi amaçlayan projedir. Depo, Norveç’in Longyearbyen şehrinde yer alır. 2008 yılında açılmıştır. Kıyamet Ambarı (Doomsday Vault) adıyla da bilinen; ‘Küresel Tohum Deposu’ projesidir.
Tohum bankası nedir biyoloji?
Tohum gen bankaları en kısa ifadeyle tohumların toplanarak uygun koşullarda muhafaza edildiği merkezlerdir. Tohum gen bankaları, muhafaza işlevinin yanı sıra bilimsel araştırmaların da yapıldığı merkezler konumdadır. Türkiye bitki genetik kaynakları yönünden çok özel bir konumda bulunmaktadır.
Türkiye Tohum Gen Bankası hangi ilde?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, yurdun çeşitli bölgelerindeki bitki tohumlarını Ankara’daki Tohum Gen Bankası’nda toplamak amacıyla çalışmalar yürütüyor.
Organik tohum nereden alınır?
Organik tohum en iyi para ile değil tohum takası yapan yerli tohum gruplarından bulabilirsiniz. Facebook’da yer alan gruplardan, Ulusal tohum takas merkezi ve yerel tohum’dan bir çok tohumu karşılıksız olarak edinebilirsiniz.
Yerli tohum ne durumda?
2020 yılı itibariyle Bakanlığımız Araştırma Enstitüleri tarafından; Tarla bitkilerinde 74, Bahçe bitkilerinde 8 çeşit tescil edilmiş olup, toplamda 82 yerli tohum da sektörün kullanımına sunulmuştur. Diğer taraftan; 10 adet Yerli Patates çeşidi geliştirilerek tescil ettirilmiştir.
Türkiye tohumu nereden alıyor?
Çünkü yerli tohum diye bildiğimiz tohumun anacı bile ithal. Küresel bir pazar söz konusu ve yerli tohum firmalarının bir bölümü yabancı ortaklı. Evet, Türkiye bugün İsrail’den 12 milyon dolarlık tohum alıyor. Ama aynı Türkiye, Fransa’dan da 27 milyon dolarlık tohum alıyor.
Türkiye’de yerli tohum üretiliyor mu?
Türkiye’de birçok türe ait yerli imkanlarla sertifikalı tohumluk üretimi gerçekleştiriliyor. Özellikle kışlık sebzeler ve bazı yem bitkisi türlerinde arz açığının azaltılması için yerli üretimin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Türkiye artık tohum üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna yükseldi.